Javni prijevoz

U Kraljevici zgroženi radom Autotroleja: “Otvoreno sam pitao Marka, je li to novi ritam grada?”

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Gradonačelnik je najavio i mogućnost izlaska iz vlasničke strukture Autotroleja i osnivanje nove tvrtke za prijevoz u suradnji s drugim jedinicama lokalne samoupraveProračun Grada Kraljevice za 2022. godinu od 32,8 milijuna kuna izglasan je na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Kraljevice.


Od 12 prisutnih vijećnika za je glasalo 7 HDZ-ovih vijećnika te Milan Bauk (HSU) i Gordana Černi (SDP), dok su suzdržani bili Larisa Juretić (GLAS), Ranko Frka (PGS) i nezavisni Dino Jagić.


Gradonačelnik Dalibor Čandrlić (HDZ) kazao je kako proračun nije nastao jučer, već su u njemu projekti koji se ne završavaju u jednoj godini. Dodao je da je proračun prilagodljiv i fleksibilan.


Bez dubioza
– Što prihodujemo to potrošimo, nismo u dubiozama, minusima ili velikim zaduženjima koja ne možemo servisirati. U proračunu je 30-ak projekata, koji naravno neće svi biti završeni do kraja 2022., jer se radi o višegodišnjim projektima, a što je vidljivo i u projekcijama proračuna za 2023. i 2024. godinu, kazao je gradonačelnik.Najavio je projekt Hrvatske kuće vina, Muzeja brodogradnje i ribarstva, Lučice Črišnjeva, obnove cijelog krova na dvorcu Nova Kraljevica (Frankopan) i druge.


U raspravi je Ranko Frka (PGS) primijetio da u proračunu nema projekta Aglomeracije, a pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Dražen Strčić odgovorio je da su sve studije i predradnje napravljene te da se samo čeka odobrenje.


Gradonačelnik Čandrlić dodao je da je gradska uprava poduzela sve na vrijeme te da samo čekaju zeleno svjetlo za Aglomeraciju.


Zanimljivo je spomenuti da je u raspravi o proračunu gradonačelnik Čandrlić iskazao nezadovoljstvo Autotrolejom te najavio i mogućnost izlaska iz vlasničke strukture Autotroleja i osnivanje nove tvrtke za prijevoz u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave.


Potrebna revizija


– Ja sam otvoreno pitao Marka Filipovića, s kojim sam inače privatno sasvim korektan, je li to novi ritam grada u kojem se gradovima i jedinicama lokalne samouprave subvencija povećava za oko 15 milijuna kuna, a gradu Rijeci se smanjuje?


To je jedna velika papazjanija izvlačenja novca od Autotroleja, što se prelijeva u firme koje posluju s Autotrolejom. Jer one posluju s dobiti, a Autotrolej s gubitkom, kazao je gradonačelnik Čandrlić.


Požalio se i na to da subvencija Kraljevici za Autotrolej raste, kad je on postao gradonačelnik bila je oko 947.000 kuna, a sada je 1,5 milijuna kuna, a kvaliteta usluge se smanjuje.


– Tu treba jedna dobra revizija i ja ću se oko toga zalagati, zaključio je.


Na sjednici je također Larisa Juretić (GLAS) inzistirala na pismenom odgovoru na svoje pitanje o raskidu ugovora između Grada Kraljevice i tvrtke POP 94, postavljeno na prošloj sjednici Gradskog vijeća.


Podsjetimo, Juretić je zatražila objašnjenje pod kojim je uvjetima ugovor raskinut i kakve su posljedice za Grad, a gradonačelnik je odgovorio da je ugovor raskinut bez ikakvih posljedica za Grad Kraljevicu. Tako je vijećnica Juretić ponovo zatražila pismeni odgovor.