Županijska skupština

Komadina ipak skupio dovoljno ruku za proračun PGŽ, jedan glas bio je pravo iznenađenje

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Osim SDP-ove koalicije ruke su digli: dvoje vijećnika Možemo!, "zajamčeni" Leo Pavela i Davor Štimac te - Marko Boras MandićIako se još dan ranije situacija oko usvajanja proračuna Primorsko-goranske županije činila prilično neizvjesnom i prijetila prijevremenim izborima, budući da je županu Zlatku Komadini nedostajao jedan glas za proračun u visini 224 milijuna eura, županijski proračun danas je ipak usvojen, i to većinom od 25 glasova vijećnika.


Nakon prekida sjednice Županijske skupštine prije dva tjedna, na današnjoj je sjednici osim SDP-ove koalicije, podršku proračunu naposljetku ipak dalo dvoje vijećnika Možemo!, kao i već “zajamčeni” nezavisni Leo Pavela i Davor Štimac, a iznenađenje sjednice bio je glas Marka Borasa Mandića iz Unije Kvarnera koji je kazao da proračun podržava kao predsjednik Skupštine i kao znak podrške kolegama iz platforme Možemo!.


Protiv proračuna za 2023. godinu bili Marko Alempijević i Robert Kurelić iz Akcije mladih, Mostovac Josip Katalinić te nezavisni Boris Popović i Iva Rinčić dok je 12 vijećnika iz HDZ-a te Nedjeljko Pinezić iz Unije Kvarnera bilo suzdržano.


Uvjeti vijećnika Možemo!
Uvjeti dvoje vijećnika Možemo! koji su zahtijevali preuzimanje političke odgovornosti za slučaj luke Mrtvaška riješeni su osnivanjem četveročlanog Povjerentva za utvrđivanje okolnosti prekida ugovora za luku Mrtvaška.


U pregovorima je, kako je u najavi točke dnevnog reda o osnivanju povjerenstva kazao Boras Mandić, glavni kamen spoticanja bio sastav povjerenstva.


Kompromis je na kraju postignut tako da među članovima povjerenstva nema vijećnika SDP-a i HDZ-a pa će tako okolnosti slučaja Mrtvaška utvrđivati Orjen Petković iz Možemo! koji je ujedno i predsjednik te nezavisni Ivo Vidotto, PGS-ovac Damir Pilepić te Nedjeljko Pinezić iz Unije Kvarnera.– Lajtmotiv cijele ove priče je odgovornost i naš pokušaj da ukažemo na političku odgovornost koju je potrebno preuzeti. Župan nije imao hrabrosti za to, pa smo mi preuzeli dio tereta i odgovornosti.


Povjerenstvo će istražiti i prikupiti svu dokumenatciju i ispitati sve okolnosti te donijeti zaključke koji će se naći pred vama pa ćete donijeti sud o tome što je bilo u Mrtvaškoj.


“Skupštinske bizarnosti” SDP-ovca


Interesantno je da se fokus stalno stavlja na nas, a neke druge stvari mogu ući u antologiju “skupštinskih bizarnosti” kolege Mafricija.


Primjerice, kad imate govor kolege Vrkića koji smatra da je proračun jako dobar, ali neće glasati za njega jer je HDZ, da bi mu se potom na tom komentaru kolega Mafrici zahvalio.


Mi tako ne želimo raditi i ovo povjerenstvo nije možda najbolje rješenje, ali ćemo se potruditi da njegov rad bude kvalitetan, kazala je Morena Lekan Štiglić iz Možemo! na početku drugog kruga rasprave o proračunu za 2023. godinu.


Na to joj je Sanjin Vrkić iz HDZ-a odgovorio da je njegova stranka vrlo konzistentna za razliku od Možemo!.– Sve što smo rekli za proračun bilo je jasno i otvoreno, bez fingiranja, kako ste nam rekli. Uvažena kolegice, vi želite politički profitirati, a bolje bi vam bilo da razmislite o vašim postupcima kroz godinu. A


to što nam se kolega Mafrici zahvalio, to je sasvim demokratski, a HDZ i dalje ostaje na istom putu. Naravno da podržavamo povjerenstvo, ali tom povjerenstvu alat u rukama moraju biti samo zakon i utvrđivanje činjenica.


Vi imate tu odgovornost i mi vas kao HDZ u tome podržavamo, uzvratio je Vrkić.


Boras Mandić: Zašto da građanima krademo Božić


Ipak najzanimljiviji dio drugog kruga rasprave bila podrška Borasa Mandića proračunu župana Zlatka Komadine.


– Isključivo zahvaljujući kolegama iz stranke Možemo! koji su preuzeli odgovornost za dizanje ruku za proračun i ja ću ih u tome podržati i pratiti.


Ne vidim razlog zašto bi netko građanima sada ukrao Božić, a onda da nam se ukrade i Uskrs jer se nije htjelo prihvatiti razuman prijedlog kolega o onome što je bila tema u ove skupštine 365 dana u godini.


Složio bih se i s nekim kolegama da je povjerenstvo alibi priča i da postoji mogućnost da ne dođemo do nikakvog zaključka jer znamo da Mrtvaška mnogima ovdje, i lijevo, i desno nije omiljena tema, kazao je Boras Mandić.Koalicijski partneri njegove Unije Kvarnera iz Akcije mladih danas nisu podržali proračun, iako su na prijedlog župana u proračun uvrštena dva amandmana koja su predlagali prošle godine, i to amandman vezan uz financiranje centra za životinje te izgradnju šetnice od Rijeke do Opatije.


Alempijević: Pokazali smo dobru volju, ali…


– Mi nismo ni podnijeli amandmane, a ono što smo sad dobili dva krnja amandana koje je predložio župan na temelju naših prošlogodišnjih amandmana. Mi smo pokazali dobru volju, ali nismo našli zajednički jezik.


Dakle, mi kao klub vijećnika Unije Kvarnera i Akcije mladih nećemo podržati proračun, a Marko Boras Mandić će ga kao predsjednik Skupštine podržati kako ne bi izazivao prijevremene izbore, rekao je Alempijević.


Komadina je odgovorio da amandmani nisu prošle godine prihvaćeni zbog nerealnih iznosa koje su iziskivali te da je predviđanjem sredstava u proračunu za šetnicu od Rijeke do Opatije želio poslati poruku tako što se izračunalo koliko sredstava nedostaje za glavni projekt, iako je to projekt za kojeg bi većinu sredstava trebali izdvojiti Grad Rijeka i Grad Opatija.


Komadina: Savršeno smo planirali prihode i nikad nismo promašili


– Mislim da sam si dao truda da građani izbjegnu izbore i nadam se da ćete u tom smislu podržati proračun. Mi smo savršeno planirali prihode i nikad nismo promašili, naši su prihodi uvijek bili vrlo točno planirani, hvala vam na razumijevanju i mislim da smo sada na dobrom tragu, poručio je Komadina.Osnivanje Povjerenstva za utvrđivanje okolnosti prekida ugovora za luku Mrtvaška podržalo je 36 vijećnika, među kojima su bili vijećnici SDP-a i HDZ-a, a protiv su bili Robert Kurelić iz Akcije mladih te nezavisni Iva Rinčić i Boris Popović dok je PGS-ovac Franjo Butorac bio suzdržan.


Rinčić: Ovo je povjerenstvo za spašavanje proračuna


– Meni već iz samog naslova povjerenstva nije jasno kakve to veze ima s proračunom. Ne trebam dodatno naglašavati da smo proteklih mjeseci tražili odgovornost župana, informacije o penalima zbog prekida ugovora, a napad na nas je išao tako da je organizirana čak i pressica na kojoj smo kolega Rubeša i ja prozvani da podržavamo nasilje na Iloviku, a vi ste kolega Vidotto, koji ste sada član toga povjerenstva, bili na toj pressici.


Uostalom, okolnosti ugovora Mrtvaška provjerava OLAF i nadamo se rezlultatima kroz mjesec dana tako da ja ovo ne bih nazvala povjerenstvom za utvrđivanje okolnosti, već povjerenstvom za spašavanje proračuna, poručila je nezavisna Rinčić.


Orjen Petković kazao je da mu u povjerenstvu pravni aspekt neće biti fokus, već je fokus na procesu odlučivanja i utvrđivanju odluka koja možda jesu bile pravno utemeljene, ali su krivo provedene jer činjenica da je projekt propao, znači da nešto nije učinjeno kako treba.– Stvarno mislim da povjerenstvo neće biti u mogućnosti riješiti ovaj problem i neće biti mogućnosti da utvrde nešto relevantno. Čitajući sastav povjerenstva u koji su izabrana četiri čovjeka koja imaju čvrste karaktere, vjerujem da će i nešto će izgurati, a tu je i činjenica da u povjerenstvu nema HDZ-a i SDP-a koji su upravljali projektom na više razina.


Zato ću ja podržati ovo povjerenstvo, ali Akcija mladih neće, komentirao je Alempijević.


Komadina: Ispitajte ulogu svih u projektu


HDZ-ovac Ivan Jakšić objasnio je da je HDZ-u u interesu ako postoji nedostaci projekta, da oni izađu na svjetlo dana, posebno kad se uzme u obzir da je Vlada uložila velika sredstva u jedinice lokalne samouprave i regionalne upravu, a ministar Oleg Butković posebno se trudi usmjeriti sredstva u ovaj kraj.


– Mi smo u potpunosti za saziv ovog povjerenstva u kojemu nema velikih stranaka i da se tako ne utječe na same odluke, parlamentaran je bio Jakšić koji je ipak uvjeren da će se utvrditi da je s projektom Mrtvaške bilo sve u redu.


Vijećnik SDP-a i predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj Loris Rak čiju je smjenu tražio dio županijske oporbe također je podržao osnivanje povjerenstva, iako nije propustio reći da je predsjednik novog povjerenstva već ranije iznosio svoje stavove, i to dosta jednostrano.


– Ako govorimo o okolnostima raskida ugovora, mi smo već odavno komunicirali koje su to okolnosti, a to je što izvođač godinu dana nije mogao pristupiti gradilištu jer su ga u tome sprečavale osobe protiv kojih se sada vode prekršajni postupci, poručio je Rak dok je župan Komadina članovima povjerenstva sugerirao da se ispita uloga svih koji su sudjelovali na projektu, a ne samo uloga PGŽ-a.