Osporavani grad

Knjiga Giacoma Scottija o burnom razdoblju riječke povijesti izašla u hrvatskom prijevodu

Jakov Kršovnik

Giacomo Scotti / Foto Sergej Drechsler

Giacomo Scotti / Foto Sergej Drechsler

Naslovljena "Osporavani grad: Rijeka 1918. – 1924. Pet godina borbi i pobuna" Scottijeva knjiga opisuje pet i pol riječkih godina kronološki, gotovo iz sata u satNakon talijanskog originala, knjiga Giacoma Scottija o burnom razdoblju riječke povijesti izašla je u hrvatskom prijevodu Damira Grubiše.


Naslovljena “Osporavani grad: Rijeka 1918. – 1924. Pet godina borbi i pobuna” Scottijeva knjiga opisuje pet i pol riječkih godina kronološki, gotovo iz sata u sat te donosi podatke iz talijanskih, ali i jugoslavenskih te hrvatskih izvora.


Razlaže dio povijesti u kojem je Rijeka bila, gotovo možemo reći, svjetski fenomen jer je zbog D’annunzijeva pohoda postala ozbiljan međunarodni problem, rečeno je na predstavljanju u Gradskoj vijećnici, na kojem su govorili autor i prevoditelj, zatim Franjo Butorac u ime izdavača Naklade Kvarner te gradonačelnik Vojko Obersnel.
Giacomo Scotti, 92-godišnji novinar, književni prevoditelj, pripovjedač, povjesničar, esejist, sinoć je izašao iz bolnice pa se kratko obratio publici s riječima zahvale.


– Među vama vidim puno svojih prijatelja i to je nagrada za ljubav koju nosim prema Rijeci i koju sam unio u ovu knjigu. Iako se nisam rodio u Rijeci, ona je moj grad više od 70 godina te sam postao Riječanin.


Nekad sam kritizirao pa sam znao biti, kako bi Talijani rekli “scomodo”, neugodan, ali sam uvijek ostao onaj mali čovjek, tvrdokorni antifašist, za razliku od nekih koji su nekad bili komunisti, a sutradan prešli na drugu stranu, rekao je Scotti.Damir Grubiša, sveučilišni profesor i diplomat uz prijevod je napisao i pogovor. Radeći, stalno je bio u kontaktu s autorom te je hrvatsko izdanje prošireno za dvadesetak stranica.


– Knjigu moramo shvatiti kao djelo povijesne esejistike jer je Scotti u prvom redu pripovjedač. On svoj rad temelji na istraživanju tiska onoga vremena, kao i arhivskoj građi te donosi neke stvari koje su često bile prešućivane, poput linčovanja devet francuskih vojnika u gradu.


Scotti ne ignorira nasilje i uvijek je bio kritičan prema svakom nacionalizmu, rekao je Grubiša i dodao kako je Rijeka u promatranom razdoblju bila vrlo zanimljiva međunarodnoj politici – američki predsjednik Woodrow Wilson predložio je da ona bude sjedište Lige naroda, kao slobodni grad.


Grubiša je, između ostalog, kazao i da je Scotti gubio posao te bio zatvaran i ispitivan jer je pisao otvoreno i objektivno. Franjo Butorac podcrtao je stogodišnjicu D’annunzijeva pohoda na Rijeku koja je potaknula brojne znanstvenike da se pozabave ovim razdobljem, ali Butorac smatra da još uvijek nedostaje jedna prava sintetska povijest toga vremena.


– Scotti je radio na tome da pokaže sve što se u promatranom periodu događalo u Rijeci te navodi izvore i s kojima se slaže i s kojima se ne slaže. Knjiga je prvi pokušaj da se pristupi pisanju jedne ozbiljne povijesne sinteze te je Scotti vrlo seriozno zacrtao sve što bi se trebalo obraditi i o čemu treba voditi računa, kazao je Butorac.Gradonačelnik Obersnel zahvalio je autoru, prevoditelju i izdavaču.


– Čim sam vidio izdanje knjige na talijanskom odmah mi je prostrujila misao da moramo učiniti sve što možemo da objavimo hrvatski prijevod pa sam nazvao Franju Butorca, a rezultat je pred vama.


Giacomo Scotti proveo je najproduktivniji dio svog života u našem gradu, napisao je preko 200 knjiga i dvije tisuće različitih članaka i osvrta. Uvijek je aktivno sudjelovao u svim segmentima života grada, ali i istraživao gradsku povijest i navike.


Siguran sam da će knjigu sa zadovoljstvom pročitati svi koje zanima povijest Rijeke, rekao je Obersnel te najavio, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, gostujuće predavanje američke profesorice Dominique Reill koja je o spomenutom razdoblju napisala knjigu “The Fiume Crisis”.