GLJIVIJADA

Klanjsko događanje privuklo brojne ljubitelje "šumskog mesa": Gubići, gobe i gljive najbolje su na gulaš

Filip Brnelić

Važna je priprema/ Foto Marko GRACIN

Važna je priprema/ Foto Marko GRACIN

Fokus ove nadaleko poznate klanjske manifestacije i ove je godine bio na širenju znanja o gljivama, njihovim vrstama i pravilnim načinima pripreme



 


KLANA  Dobra sezona za gljive u Klani je obilježena poznatom Gljivijadom, čije je 17. izdanje u najsjeverniju općinu riječkog prstena privuklo brojne ljubitelje ove sezonske namirnice koja svoje obilje svake jeseni pokaže upravo u Klani i njezinoj okolici. Manifestacija posvećena, kako ih Klanjice i Klanjci zovu – gubićima, ovog je vikenda obilježena gastronomskim i edukativnim događanjima, a njihov je fokus i ove godine bio na širenju znanja o gljivama, njihovim vrstama i pravilnim načinima pripreme.


Za kotlić – parićani / Foto Marko Gracin


Kotlića – 12


I dok su berači po klanjskoj šumi tragali za što većim i ljepšim vrganjima, bukovačama ili dedekima, najveći je »muving« ipak bio oko nekadašnje vojarne u Klani gdje se dvanaest kuharskih ekipa, svaka sa svojim receptima, sastojcima i kuharskim tajnama, okušalo u kuhanju prigodnog kotlića. Za sve je natjecatelje općina Klana osigurala vrganje, kotlić i njegovo drveno pogonsko gorivo, a za pripremu palente kompirice po klanjski čije su adekvatne porcije zalijevali gulaši pobrinule su se članice Društva za povjesnicu Klana. O tome tko je pripremio najbolji gulaš od vrganja procjenjivao je žiri, ali u balansu između prijateljske i kompetitivne atmosfere ipak je prevladala ona prva koja je kulinarsko druženje stavila u prvi plan.


»Kockasta« ekipa / Foto Marko Gracin




– Gljivijada u Klani već je duže vrijeme naša prepoznata manifestacija, no Općina kao pokrovitelj za nju je prvi put otvorila prostor bivše vojarne gdje ćemo, nadam se, i dalje održavati ovu tradiciju. Počastili su nas prekrasni dani i toplo jesensko vrijeme, kuhaju se gubići, priprema domaća palenta, za djecu smo pripremili lunapark, dječje radionice i igraonice, a tu su i edukativni i drugi sadržaji za ljubitelje gljiva, ovom je prilikom kazala Sanja Sušnik, načelnica općine Klana pod čijom se organizacijom manifestacija tradicionalno održava.


Šetnja s Ožujkom


Osim kuhanja i zbivanja na prostoru vojarne, program ovogodišnje Gljivijade uključio je i edukativnu šetnju te branje gljiva u klanjskoj šumi zajedno s mentorima i vodičima iz udruge gljivara Ožujka koji je okupio nekoliko desetaka ljudi iz Klane i riječkog prstena. Raznovrsni primjerci koje je ekspedicija Gljivijade prikupila izloženi su u prostoru klanjske kinosale, a zainteresirani su prisustvovali i nedjeljnom predavanju stručnjaka za gljive Ervina Raguzina te saznali kako raspoznati i razlikovati jestive gljive od nejestivih te onih koje se kušati mogu samo jednom.


Ovo treba znati! / Foto OPĆINA KLANA