InfoCoV

Kako je izgledala pozadina naše online komunikacije u pandemiji? Riječki znanstvenici imaju analizu

Portal Novi list

Foto Brian McGowan on Unsplash

Foto Brian McGowan on Unsplash

Rezultati njihova istraživanja, u kojem su koristili algoritme iz područja umjetne inteligencije, bit će predstavljeni u četvrtak u Ogranku Trsat Gradske knjižnice RijekaO koroni su stvarno svi imali svoje mišljenje, ali kako je doista izgledala pozadina naše komunikacije u medijima i na društvenim mrežama kroz kredibilnu znanstvenu analizu otkrila je skupina vrijednih znanstvenika o čijim rezultatima ćete moći slušati u našoj knjižnici.


U četvrtak 7. 10. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se novi susret iz ciklusa Gradske knjižnice Rijeka “OK knjižnica, OK zajednica” s naslovom “Online-komunikacija u doba pandemije – rezultati istraživanja (društvenih) medija uz pomoć metoda obrade prirodnog jezika”.


Rezervacije mjesta na susretu su obvezne i primaju se na mail [email protected].
Gosti će biti izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović, i dr. sc. Slobodan Beliga s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci i izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, znanstvenici iza projekta koji financira Hrvatska zaklada za znanost “Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19 (InfoCoV)“.


Riječ je o skupini znanstvenika koja se bavi primjenom algoritama iz područja umjetne inteligencije – AI-a, preciznije iz područja obrade prirodnog jezika – NLP (područje koje je snažno napredovalu kroz posljednjih 5 godina) za analizu online komunikacije vezane uz COVID-19.


NLP (natural language processing) tehnologije korištene su za analize tema poput: koliko se pričalo/pisalo o kojoj temi na Twitteru i na online portalima (topic modelling), kakvi su stavovi ljudi na Twitteru bili prema određenim temama na Twitteru (negativni, neutralni, pozitivni) u kojim razdobljima pandemije je bilo najviše negativnih komentara (sentiment analysis), o kojim ljudima, lokacijama i događajima se najviše pričalo (Named Entity recognition, NER), koliko se “ritvatalo” na temu korone u usporedbi s “ritvitanjem” nekorona objava, a istražena je i infodemija u smislu pokazivanja kako je velika količina članaka u online news medijima bila o koroni i to u korelaciji s dnevnim brojem zaraženih.


Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama…


Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.


Podršku projektu “Otporna knjižnica za kvalitetniju zajednicu” koji je dio obilježavanja 2021. kao Godine čitanja pružilo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu kroz program American Cornera.


Do sada održane susrete i sažetke možete pogledati u Rasadniku GKR-a.