Tribina

Kako implementirati bosanski jezik u škole u PGŽ-u?

Mirjana Grce

Sudionici tribine

Sudionici tribine

Roditelji koji su zainteresirani da njihova djeca pohađaju izbornu nastavu bosanskog jezika mogli su na tribini dobiti upitnik, koji je jedan od preduvjeta za stjecanje uvida u broj zainteresiranih učenikaImplementacija nastave bosanskog jezika po C modelu u osnovnim i srednjim školama Primorsko-goranske županije bila je tema tribine održane u kongresnoj sali riječkog Islamskog centra, koju je organizirala Koordinacija bošnjačkih asocijacija PGŽ-a, a gosti predavači bili su iz Istre.


Prema riječima inicijatorice skupa Nafe Delimehić, predsjednice Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva, Bošnjaci u Istarskoj županiji već četiri godine po C modelu uspješno održavaju nastavu bosanskog jezika u Puli, Buzetu i Labinu te su gosti predavači na tribini prenijeli svoja iskustva o tome i upoznali s pravnim okvirom i procedurom koja prethodi implementaciji nastave bosanskog jezika.


O potonjem su govorili ing. Mehmed Džekić, predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske te prof. Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije.
Prof. Emina Kahrimanović, koja bosanski jezik predaje u Istri, objasnila je da se taj predmet uz jezik bavi poviješću i geografijom bošnjačke nacionalne manjine, kao i njezinom glazbenom i likovnom kulturom.


Roditelji koji su zainteresirani da njihova djeca pohađaju izbornu nastavu bosanskog jezika mogli su na tribini dobiti upitnik, koji je jedan od preduvjeta za stjecanje uvida u broj zainteresiranih učenika.


Isti upitnik može se preuzeti sa stranica Ministarstva obrazovanja i sporta, ali i kod inicijatorice tribine Nafe Delimehić.