Festival sportske rekreacije Platak 2021.

JEDRENJE NA 1.111 METARA Jako mala Fiumanka – nesvakidašnje je iskustvo

Marinko Glavan

Jako mala Fiumanka - jako mali natjecatelji / Foto VEDRAN KARUZA

Jako mala Fiumanka - jako mali natjecatelji / Foto VEDRAN KARUZA

Na »Jako maloj Fiumanki« nastupilo je osam skipera, sa svojim modelima, od onih najmlađih pa sve do najiskusnijih, poput peterostrukog pobjednika Fiumanke Željka PerovićaPLATAK – Regatom jedrilica na daljinsko upravljanje, nordijskim hodanjem, biciklističkim sportsko-rekreativnim utrkama, raznim vježbama i jahanjem konja započeo je Festival sportske rekreacije Platak 2021. Službena sezona sporta i rekreacije na Platku počela je na isti način kako je bila okončana lanjska – jedrenjem na 1.111 metara nadmorske visine, u jezeru Platak, na kojemu su vještine odmjerili skiperi modela jedrilica da daljinsko upravljanje u klasi Dragon, u regati nazvanoj »Jako mala Fiumanka«, održanoj uoči prave, velike Fiumanke koja će, uz bogat program, biti održana od četvrtka 10. lipnja do nedjelje 13. lipnja, s glavnom regatom iduće subote.


Na »Jako maloj Fiumanki« nastupilo je osam skipera, sa svojim modelima, od onih najmlađih pa sve do najiskusnijih, poput peterostrukog pobjednika Fiumanke Željka Perovića. Posebnost ove mini regate ponajprije je u tome što se održava visoko u gorju, a ne na moru. Glavni organizator Fiumanke Davor Perović budno je pratio regatu, a objasnio nam je kako je riječ o klasi modela kakva se koristi na svjetskim natjecanjima.

Foto galerija: Festival sportske rekreacije Platak 2021 - Jako mala Fiumanka Foto: Vedran Karuza
Devet modela


– Postoji još jedna, nešto ozbiljnija, klasa one meter, a ova je uglavnom namijenjena nešto mlađim natjecateljima, školama jedrenja i slično, premda je ovdje danas i peterostruki pobjednik velike Fiumanke. Na regati sudjeluje devet modela, jedre u polju na umjetnom jezeru, oko postavljenih bova. Sudionici su iz naših, lokalnih klubova, iz Rijeke, Opatije i Lovrana, mladi i oni stariji, od djece koja inače jedre u klasi optimist, do natjecatelja koji se natječu u velikim jedrilicama, kaže Perović, kojega smo pitali je li sve spremno za veliku Fiumanku.
– Sve pripreme idu više nego po planu, a ono što nas posebno veseli je da se ove godine vraća međunarodna dimenzija regate i prijavili su se veliki, pravi brodovi. Ove godine ćemo imati čak osam maksi-krstaša, što je prvi put da će na nekoj regati u Hrvatskoj nastupiti tako veliki broj brodova te klase. Biti će velika konkurencija za najbrži brod regate, tako da se veselimo startu i utrci, rekao je Perović.


Za svakog ponešto


Osim jedrenja, na Platku je bio organiziran cjelodnevni sportsko-rekreativni program koji je započeo planinarskim pohodom, u sklopu programa »Roditelji i djeca u prirodi« u organizaciji Saveza školskih sportskih društava PGŽ, na ruti Platak-Jasenovica-Platak. Nastavljen je nordijskim hodanjem u organizaciji KŠR Gerovo, na stazi dugoj sedam kilometara, u sklopu programa »Korakom do zdravlja«. Na svoje su došli i biciklisti koji su, u organizaciji Biciklističkog kluba Grobnik, krenuli u dvije skupine, jedna na laganoj obiteljskoj ruti dužine 10 kilometara, a druga na zahtjevnijoj, 25 kilometara dugoj sportsko-rekreativnoj ruti. Održan je i program »Vježbajmo zajedno« uz vježbe pod stručnim vodstvom iskusnih trenerica, a u poslijepodnevnim satima posjetitelji su uživali i u jahanju konja. Program će biti nastavljen i danas, kada će, s početkom u 10 sati, na pohod dug sedam kilometara, na laganoj ruti, krenuti sudionici programa nordijskog hodanja i pješačenja.