Gradsko vijeće

Izglasan rekordan proračun Kastva: “Čekaju nas važni projekti za razvoj grada”

Vladimir Mrvoš

Matej Mostarac / Snimila Angela Maksimović

Matej Mostarac / Snimila Angela Maksimović

Gradski proračun za 2024. godinu iznosi 17,1 milijuna euraNa 24. sjednice Gradskog vijeća Grada Kastva, pretposlijednjoj u ovoj godini, većinom glasova izglasan je Proračuna Grada Kastva za 2024. godinu. Radi se o rekordnom proračunu od 17.103.030 eura.


– Čekaju nas važni projekti za razvoj našeg grada stoga zahvaljujem svim vijećnicima, gradskoj upravi i građanima koji su sudjelovali u kreiranju ovog najvažnijeg dokumenta, rekao je gradonačelnik Mostarac.


Iako bi proračun bio izglasan i bez glasova oporbe, jer većinu vijećnika čini SDP s koalicijskim partnerima, i vijećnici HDZ-a Irena Kukurin Barić i Leon Kunišek, podržali su proračun. Oni su naglasili da suradnjom lokalne samouprave i države, jer će Vlada RH financirati će gradnju nove osnovne škole u Rešetarima, najviše će dobiti građani Kastva, jer u lokalnim projektima ne treba gledati ideološke stavove.
Zadovoljstvo proračunom vijećnici HDZ-a dodatno su naglasili otvaranjem dodatne opće medicine i nove ginekološke ordinacije u zdravstvenoj stanici u Kastvu – za što se zalagao Leon Kunišek, kao liječnik.


U novom proračunu planirano je povećanje bruto plaća u DV-u “Vladimir Nazor”, a povećan je i iznos mjesečnog sufinanciranja cijene. Kad je u pitanju nova osnovna škola u Rešetarima, radi se na izradi glavnog i izvedbenog projekta te pokretanja postupka za ishođenje građevinske dozvole.


Planira se prijava u prvom kvartalu 2024. na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole”.


Kada je riječ o programima za građane, uključena su sredstva za socijalnu skrb, sredstva za sufinanciranje nabave radnih bilježnica svim učenicima osnovne škole, uskrsnica i božićnica za umirovljenike, obrazovanje, terapije za djecu s teškoćama, pomoć za novorođenčad, blagdansko darivanje djece te izdvajanje za zdravstvo (preventivni pregledi, tečaj za trudnice, cjepivo za djecu, palijativna skrb).


Za poticanje malog i srednjeg poduzetništva namijenjeno je 61.000 eura, za sport 100.000 eura, za ostale djelatnosti 48.000 eura, a za kulturu kroz javne pozive 55.000 eura te dodatnih 166.000 eura za KKL, MIK i druge programe.


U planu je projekt javne garaže, komunalna ulaganja te daljnji nastavak projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”.


Na sjednici je izglasana visina poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak za nižu stopu od 20% koja ostaje ista kao i ove godine, dok se viša stopa povećava s 30 na 33,6 posto, ali to se odnosi na ove koji imaju bruto plaću veću od 6.000 eura bruto, pa se s tim želilo zaštititi one s manjim plaćama objasnio je Mostarac. Isto tako povećava se visina poreza kuća za odmor s 1,99 na 5 eura po četvornom metru korisne površine, što je propisano i u okviru zakona.


Gradonačelnik Mostarac, objasnio je da su to najvažniji prihodi Grada Kastva kojim se brine o zakonskim obvezama lokalne samouprave, kao što je predškolski odgoj, zatim komunalnim djelatnostima i socijalnim pitanjima, neki nadstandardi koji uživaju građani Kastva. Grad Kastav do sada nije imao prirez, pa ukidanje prireza, građani ne bi osjetili neka povećanja na plaći kao što će to osjetiti građani onih gradova gdje je taj prirez do sada postojao.


Na sjednici je bilo riječi i o vožnjom redu Autotroleja i frekvencijom linija prema Kastvu. Naglašeno je kako Autotrolej ima problema s nedostatkom vozača i održavanjem redovitih linija, pa se očekuje da će možda Kastavce u budućnosti voziti Nepalci. Kada je riječ o sustavu Civilne zaštite na Kastvu, napomenuto je da otkad je uveden novi sustav odvoženja otpada, nije bilo zapaljenih baja za smeće.