Šestero kandidata

Izbori za župana PGŽ: Komadini prvi put “prijeti” drugi krug

Damir Cupać

Foto NL

Foto NL

Kandidat SDP-a do sada je premoćno pobjeđivao u prvom krugu, no sada će se za takav rezultat morati dodatno oznojiti, jer ima čak petero protukandidataIzbori za primorsko-goranskog župana i za Županijsku skupštinu bili su do sada manje-više predvidljivi. Kandidat SDP-a Zlatko Komadina premoćno je pobjeđivao već u prvom krugu i bez problema je uživao podršku u županijskom predstavničkom tijelu.


Na zadnjim izborima prije četiri godine Komadina je ponovio pobjedu u prvom krugu, ali situacija u Županijskoj skupštini bila je knap i Komadina je imao tanku većinu, ponajprije zahvaljujući Hrvoju Buriću.


Na ovim izborima Komadina će se i te kako morati oznojiti za pobjedu u prvom krugu jer će imati pet protukandidata. Dio njih tražit će podršku upravo među biračima lijevog centra koji do sada nisu imali preveliki politički izbor.


Smjena u Stožeru
Kandidat Unije Kvarnera i Akcije mladih za župana Marko Boras Mandić dugogodišnji je Komadinin zamjenik koji se odlučio za kandidaturu nakon što je pukla ljubav kada je Boras Mandić smijenjen s mjesta voditelja županijskog Stožera Civilne zaštite u do sada nepotpuno rasvijetljenim okolnostima.Boras Mandić za sada je bio umjeren u pretkampanji prema Komadini, a pozicija mu je slična kao i Ivanišu na izborima za gradonačelnika. Čak i nezahvalnija jer treba osmisliti način kako uvjeriti birače da glasaju za njega kao nekadašnjeg Komadininog zamjenika, a ne za Komadinu. Ali da može uzeti dio glasova na koje aktualni župan računa, može.


HDZ je za župana kandidirao Garija Cappellija koji ima veliko političko iskustvo, ali i najbolju moguću političku podršku, a to su riječki projekti koje financira država, odnosno resor Olega Butkovića i koji su teški stotine milijuna kuna.


I Cappelli mora potaknuti brojno članstvo na izlazak na izbore i tada se može nadati da će i izbori za župana otići u drugi krug, a što je do sada bilo nezamislivo.


Za župana će se natjecati i Marinko Koljanin koji je zadnje četiri godine bio nezavisni gradski vijećnik, a podržavaju ga Lista za Rijeku, Kvarnerska inicijativa i Stranka umirovljenika.


Koljanin je oštro ušao u kampanju jer je s razlogom prigovorio odnosu Primorsko-goranske županije prema Gradu Rijeci kada je riječ o financiranju projekata i sigurno je da će s tom retorikom dobiti glasove onih koji su nezadovoljni načinim na koji se vodi Adamićeva 10.


Politički gafovi


Nakon što je kao nezavisnki kandidat u borbu za Rijeku krenuo Davor Štimac, stvorio se prostor za veće političke ambicije pa je grupacija oko Štimca krenula i u izbore za županijsku izvršnu vlast i za županijsko predstavničko tijelo.


Za županicu je kandidirana Iva Rinčić. Za sada je ona ugodno iznenađenje jer za razliku od Štimca kampanju vodi vrlo artikulirano, unatoč političkim gafovima kao što je bio onaj kada na predstavljanje kandidature nije došla opatijska dogradonačelnica Vera Aničić iako je bila najavljena.


Rinčić može računati na glasove od lijevog centra, preko centra do desnog centra i ima dobru početnu poziciju. Ako bude drugog kruga na izborima za župana/županicu, ona je i te kako ozbiljna kandidatkinja da u njega uđe.


Čini se i da ima veliki koalicijski potencijal, što znači da bi je u tom slučaju mogli podržati svi ostali protukandidati i što bi Komadini moglo zakomplkicirati stvari.


Kandidat Mosta za župana je Leo Pavela, čovjek koji ima veliko medijsko iskustvo, ali upitno je koliko mu to može pomoći za dobijanje političke potpore.


Njegova pozicija je takva da se može natjecati za dio desnog biračkog tijela i birača koji su desnije od desnog centra koje na izborima za župana nitko ne zastupa, ali teško je vjerovati u njegov uspjeh u dvoboju s HDZ-ovim kandidatom.