Milijunski ugovor

Idući tjedan rasplet spora oko Zvonimirove ulice. Ministarstvo kaže da je riješilo žalbe, ali ne i – kako

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Žalbu je podnijela tvrtka Gener 2 iz Albanije nakon što nije dobila suglasnost za rad u HrvatskojRIJEKA – Idući tjedan saznat će se konačan rasplet više od 27 milijuna eura vrijednog ugovora koji je riječki Vodovod i kanalizacija (ViK) potpisao s albanskom tvrtkom Gener 2.


Zbog problema s ishodovanjem papira da njihovi stručnjaci imaju ovlaštenja za obavljanje djelatnosti u Hrvatskoj, ugovor je od sredine veljače ove godine stavljen »na led« i sve od tada traje ova pat-pozicija koju, prema tvrdnjama direktora ViK-a Andreja Marochinija, može razriješiti jedino Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.Da apsurd bude veći, nakon što su dobili odbijenicu od hrvatskih komora inženjera, Gener 2 još je prošlo ljeto uložio žalbu resornom ministarstvu i sve od tada čeka se da ministarstvo, kao drugostupanjsko tijelo, donese svoj pravorijek. U ViK-u tvrde da ne mogu sebi dozvoliti situaciju da raskinu ugovor s albanskom tvrtkom dok postoji mogućnost da ministarstvo uvaži njihovu žalbu.


Puno predmeta


Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine htjeli smo čuti koji su razlozi da se žalba jednog od ključnih izvođača radova na velikom projektu poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, sufinanciranog sredstvima EU-a, toliko dugo rješava. Evo što su nam odgovorili.
– Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimilo je devet predmeta po žalbama na rješenje hrvatskih komora inženjera, iz kojih proizlazi da je riječ o postupcima priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija državljana albanske nacionalnosti. Žalbe su riješene te su predmeti u fazi otpreme prema prvostupanjskom tijelu. Pojašnjavamo ujedno kako je Ministarstvo uz ove žalbene predmete, nadležno drugostupanjsko tijelo i u žalbenim postupcima prilikom izdavanja lokacijskih dozvola, zatim dozvola za gradnju i uporabu građevina, predmetima vezanim uz komunalno gospodarstvo i ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, iz kojeg razloga svakodnevno zaprima velik broj predmeta iz cijele Hrvatske te se isti rješavaju po redoslijedu zaprimanja i prioritetima rada po pojedinim područjima, navode u svom dopisu.


U ViK-u, prema navodima direktora Andreja Marochinija, jučer nisu imali službene informacije o tome da je okončan postupak, kao ni o sadržaju rješenja koje je resorno ministarstvo uputilo prema hrvatskim komorama inženjera. Očekuju da će tu informaciju imati početkom idućeg tjedna na osnovu čega će se onda donijeti konačna odluka. U slučaju da su žalbe uvažene, nastavlja se posao s tvrtkom Gener 2, u protivnom morat će se ići na raskid ugovora. U potonjem slučaju, to znači da će se za jednu cijelu grupu radova na ugradnji nove kanalizacijske mreže na istočnom dijelu grada Rijeke morati ići u raspis novog natječaja. To sasvim povlači za sobom odgodu početka radova na neko određeno vrijeme koje, u ovom trenutku, nitko sa sigurnošću ne može točno procijeniti koliko bi moglo trajati.


Danak u eurima


Ova pat-pozicija već je uzela danak. U upravo rekonstruirani i asfaltirani kolnički trak Zvonimirove ulice, koji se radio zbog spoja s novom cestom D-403, nije se uspio ugraditi transportni kanalizacijski kolektor, što znači da će Riječani za koju godinu opet svjedočiti novim prekopima duž iste dionice. Iz riječkog komunalca htjeli su doskočiti tom problemu tako da su ad hoc pokušali doći do drugog izvođača radova koji bi im odradio tih 890 metara trase u Zvonimirovoj, no Gener 2 se žalio, pozivajući se na činjenicu da je ta rubna dionica sastavni dio grupe radova koje su u rujnu prošle godine ugovorili s ViK-om. Državna Komisija za kontrolu javne nabave stala je na njihovu stranu, a ViK je taj pokušaj koštao 69.000 eura, koliko moraju platiti troškove žalbenog postupka.