Županijski NZZJZ

I novo ispitivanje pokazalo da je kakvoća mora na Kvarneru izvrsna. Samo četiri plaže dobile su ocjenu dobar

Sanja Gašpert

Riječani se na svojim plažama mogu kupati bez straha / Foto A. KRIŽANEC

Riječani se na svojim plažama mogu kupati bez straha / Foto A. KRIŽANEC

Tek je njih četiri dobilo ocjenu dobar - tri na Cresu - u Uvali Kimen, kod sv. Nikole i ispod zabavnog centra te jedna u Šilu, na otoku KrkuRIJEKA – Podaci šestog ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje, kojeg na 270 točaka provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, pokazali su kako je more na kvarnerskim plažama iznimno čisto. Od 270 uzorkovanih točaka, prema indikatorskim mikroorganizmima uglavnom su sve izvrsne kakvoće, tek je njih četiri dobilo ocjenu dobar – tri na Cresu – u Uvali Kimen, kod sv. Nikole i ispod zabavnog centra te jedna u Šilu, na otoku Krku.


Deset ciklusa


Ovi su podaci još jednom pokazali kako plaže kvarnerskog zaljeva imaju najčišće more na Jadranu.


– Od svih 270 uzorkovanih točaka, zbog povećane prisutnosti mikroorganizama tek je nekoliko lokacija dobilo ocjenu dobar, što nije zabrinjavajuće za ljudsko zdravlje. Naši su kriteriji stroži nego oni na europskoj razini, što znači da određeno onečišćenje možda i nije toliko zabrinjavajuće, odnosno, znak je upozorenja uz još jednu provjeru, dok već sljedeće ispitivanje može pokazati izvrsnu kakvoću, kaže dr. Darija Vukić Lušić, voditeljica Mikrobiologije okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.
Tijekom ljetne sezone Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije provede ukupno deset ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje. Prvo ispitivanje provedeno je sredinom svibnja, a posljednje, deseto, bit će provedeno krajem listopada. Ispitivanja se provode svaka dva tjedna. Započeo je i sedmi ciklus ispitivanja, čiji rezultati će biti poznati za dva dana. Inače, ispitivanja se provode na dvije indikatorske bakterije – crijevne enterokoke i ešerihiju koli. Podaci o kakvoći mora prikupljaju se i na europskoj razini, a među tridesetak zemalja Hrvatska je godinama među pet s najčišćim morem, što govori da je naše more godinama izvrsne kakvoće. Osim zbog zaštite zdravlja ljudi, ispitivanja kakvoće mora provode se i radi očuvanja i održivosti te se utvrđuju i potencijalni izvori onečišćenja.


Poneki ekstremi


Ponekad bude ekstrema koji se saniraju, kao primjerice na plaži Kantrida početkom ljeta, kada su ispitivanja pokazala nezadovoljavajuću ocjenu, a sada je more na toj, kao i na ostalim plažama, izvrsne kakvoće. Podsjetimo, prema četvrtom ispitivanju kakvoće mora na riječkom području, provedenom krajem lipnja, plaža Kantrida-zapad dobila je nezadovoljavajuću ocjenu, a plaže Kantrida-istok i Rekreacijski centar »3. maj« ocjenu zadovoljavajuće, dok su ostale riječke plaže imale izvrsnu kakvoću mora. Međutim, već sljedeće ispitivanje pokazalo je i na spomenutoj plaži izvrsnu kakvoću mora, što znači da je onečišćenje bilo trenutno. Nije čudno da se na jednoj plaži pokažu različiti rezultati uzorkovanja mora, to se već znalo događati, uzroci onečišćenja mogu biti različiti, a gledano na spomenutu plažu, puno je priobalnih izvora.