"Danas...za vas..!"

Humanitarni projekt u Rijeci: Poznati i priznati chefovi nahranili one “plićeg džepa”

Sanja Gašpert

Stevo Karapandža i Nenad Posavec ili kulinarska elita "na delu" / Foto Marko Gracin

Stevo Karapandža i Nenad Posavec ili kulinarska elita "na delu" / Foto Marko Gracin

Iznenadio me podatak da se u ovoj kuhinji dnevno pripremi između 1.500 i 1.800 obroka, to je ozbiljno priznanje ljudima koji ih pripremaju, rekao je kulinarski doajen Stevo Karapandža 


RIJEKA – Jedinstveni humanitarni projekt Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, “Danas…za vas…!”, svoj je šesti nastavak zaživio uključivanjem jakih kulinarskih snaga koje su se ujedinile u humanom zajedničkom cilju – pripremanju obroka za beskućnike i potrebite. Šestom izdanju ove hvalevrijedne akcije pridružio se i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je bio sudionik premijere samog projekta, a ovim uključivanjem još je jednom dao naglasak podatku da Rijeka itekako brine o potrebitima u svom gradu.

Foto galerija: Vrhunski chefovi kuhali za potrebite "Danas...za vas!" Foto: Marko GracinPodrška gospodarstvenika


– Ovo je hvalevrijedna inicijativa i sve pohvale Crvenom križu Rijeka na ustrajnosti u provođenju projekta već nekoliko mjeseci. Danas se ovdje u kuhinji Crvenog križa okupila respektabilna ekipa majstora u kuhanju i izuzetno sam zadovoljan što je akcija postala tradicionalna. Grad Rijeka oduvijek podržava akcije koje su društveno korisne, a činit će to i ubuduće, rekao je gradonačelnik Filipović.
Ravnateljica Crvenog križa Rijeka dr. sc. Petra Šuljić te voditelj projekta Damjan Miletić, prof. još su jednom naglasili važnost ovog projekta koji ima cilj senzibiliziranje javnosti i koji sa svakim svojim izdanjem ima velik odjek u javnosti te je već prepoznat i prezentiran putem medija u Slavoniji i Dalmaciji. Kako su istaknuli, još jedna potvrda tome je i uključivanje poslovnih subjekata u ovaj humanitarni projekt te su ga tako svojim donacijama pomogli PIK Rijeka, C.A.K. d.o.o. Kukuljanovo te vlč. Ivan Milardović, župnik Sv. Mihovila Jelenje.


Reprezentacija i pol

 


U Domu Crvenog križa na Pećinama, zajedno sa zaposlenicima ugostiteljskih djelatnosti Crvenog križa Rijeka, u pripremi obroka sudjelovali su oni koji su ovo podneblje proslavili svojim gastronomskim postignućima. Kulinarski doajen Stevo Karapandža, Luka Goleš, chef Drage di Lovrana, prvog restauranta s Michelinovom zvjezdicom na Kvarneru, chef i vlasnik kultnog Food & Wine bara Ganeum u Lovranu Robert Benzia, chef i vlasnik Konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi Stiven Vunić, nadalje Miljenko Kosanović, executive chef restauranta The Kitchen by Miljenko Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, Kristijan Kozmić, executive chef i kreator “Primorskog pijata”, a uz njih i chef restauranta Bevanda Opatija, spremali su obroke za potrebite, a pripremljeni obroci dostavljeni su korisnicima riječkih pučkih kuhinja, prihvatilištima za beskućnike te ndividualno i korisnicima pučke kuhinje, na njihove adrese. Podršku projektu, u nemogućnosti dolaska, iskazali su i Danijel Skokić (chef Ikador hotela), Tino Sinožić (chef hotela Navis) i Denis Zembo (chef i vlasnik hotela Amfiteatar Pula).

– Kroz pet uspješnih izdanja projekta “Danas…za vas…!”, u Domu Crvenog križa na Pećinama, zajedno s vrijednim zaposlenicima ugostiteljskih djelatnosti Crvenog križa Rijeka, u pripremi obroka sudjelovali su riječki gradonačelnik u društvu medijskih zvijezda, nakon toga i poznata sportska imena, jake glazbene snage, crkveni velikodostojnici, a potom i karnevalisti. Veseli nas uključivanje i sve više gospodarstvenika koji nam daruju namirnice za kuhanje. Ova današnja kulinarska ekipa pokazala je da ne kuha samo za ljude “dubljeg džepa”, nego da su uvijek spremni pomoći kuhanjem i za potrebite i beskućnike. Svako izdanje ovog projekta okupi i brojne predstavnike medija, kojima posebno zahvaljujemo, jer i oni daju velik doprinos misiji pomaganja potrebitih. I naravno, već kreću pripreme za novo izdanje ovog hvalevrijednog projekta, rekao je Damjan Miletić, inače i inicijator samog projekta.


Chefova pohvala


Kulinarski doajen Stevo Karapandža došao je iz jedne kuhinje u drugu, a na pitanje kakav je osjećaj, kratko je odgovorio – fantastičan.


– Osjećam se odlično, ja sam domaći, iz Lovrana, uvijek se rado odazivam humanitarnim akcijama i mogu najaviti jednu od njih koja će se održati uskoro u Labinu, a to je akcija “Labin bez plastike”. Iznenadio me podatak da se u ovoj kuhinji dnevno pripremi između 1.500 i 1.800 obroka, to je ozbiljno priznanje ljudima koji ih pripremaju. Obišao sam malo i kuhinju i zaključio kako je na nivou, ali bi je ipak trebalo malo renovirati i proširiti. A što se tiče jela, ona su jako ukusna, rekao je Karapandža.


Rado je došao pomoći i njegov kolega Miljenko Kosanović, koji je istaknuo kako mu je drago biti dijelom ove humanitarne priče, u objektu s kojeg se “pruža prekrasan pogled”. Uvijek se rado odazovem na akcije kojima se pomaže onima koji imaju manje od nas, a to ću činiti i ubuduće, rekao je Kosanović.


Na današnjem meniju našli su se, između ostalog, gulaš s krumpirom, kelj s krumpirom, juha od rajčice, polpete od zobenih pahuljica, riža na maslacu i gulaš s graškom.