BUKA I VIBRACIJE

Građani Opatije negoduju: Svi radovi prema dozvolama, a susjedima popucali zidovi

Marina Kirigin

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Foto A. KUĆEL ILIĆ

Konstantno bacaju građevinski materijal na našu česticu i naslanjaju na našu fasadu, zabijaju podupirače za svoje konstrukcije u našu zgradu – žali se susjeda Klara PošćićOPATIJA – Mislim da nismo jedini u Opatiji koji imamo problema s bahatim investitorima koji ne prežu ni pred čim i uništavaju našu imovinu. Radi se o investitoru Abau d.o.o., odnosno investiciji u centru Opatije preko puta kafića Amadeus. Navedeni već oko dvije godine vrši teror nad nama.


Zidovi unutar stana su nam popucali, konstantno bacaju građevinski materijal na našu česticu i naslanjaju na našu fasadu, zabijaju podupirače za svoje konstrukcije u našu zgradu. Prije pet dana dopeljali su bager i počeli rušiti stijenu koja je na 5 centimetara od naše kuće.


U trenutku kad su počeli rušiti stijenu, izletjela sam iz kuće jer se uslijed jakog lupanja bagera i pokušaja lomljenja stijene kuća počela tresti. U kući mi je bilo malodobno dijete i brat koji je stopostotni invalid. Ne znam ni sama kako sam ih u cijeloj toj panici izvukla iz stana.


Narušeno zdravlje
Svakodnevno čistim ostatke građevinskog materijala koji namjerno polažu na našu česticu kako bi mi pokazali da im ništa ne mogu. Odgovorni na gradilištu nam govore da ih ostavimo na miru i da će oni sve popraviti, ali mene ne zanima popravak. Ne trebaju mi popravljati ni fasadu, ni pukotine po cijelom stanu, samo želim mirno živjeti u svom domu.


Ne žalimo se niti im branimo što grade na tri metra od nas, niti smo im ikada bilo što prigovorili, ali sada su naši životi ugroženi. Naše zdravlje je narušeno. Niti u jednom trenutku nisu organizirali svoje gradilište na način da radove odvijaju na njemu, već se šire na sve strane kako im paše. Pločnik u Ulici Matka Laginje, kojim od ponedjeljka djeca idu prema osnovnoj školi, je zakrčen građevinskim materijalom i na jednom dijelu je čak i zatvoren, tako da pješaci ne mogu prolaziti.O stanju na gradilištu i na našoj čestici više puta obavijestila sam komunalno redarstvo Grada Opatije i jednom prilikom gradski odjel za prostorno planiranje, a oni su me za moj dio problema uputili na građevinsku inspekciju. Zvala sam prije nekoliko dana i građevinsku inspekciju i rekli su mi da problemi na privatnoj parceli nisu u njihovoj nadležnosti. Rekli su da oštećenje zgrade i odlaganje građevinskog materijala moramo rješavati privatnom tužbom jer nam oni ne mogu pomoći, a za vibracije mogu nazvati sanitarnu inspekciju za buku – priča je to Klare Pošćić čija obitelj živi u susjedstvu zgrade u izgradnji, u kući na adresi Ulica maršala Tita 64 koja je samo nekoliko metara udaljena od novoizgrađenog objekta u centru Opatije.


Sve radnje legalne


Investicija tvrtke Abau u centru Opatije, iza koje stoji, prema onom što se može iščitati na internetu, albanski kapital, već je u više navrata bila predmet javnih rasprava. Mnogi građani Opatije smatrali su da je čestica na kojoj je »niknula« višestambena zgrada preizgrađena. Međutim, predstavnik investitora, koji je želio za javnost ostati anoniman, kaže da za sve radove imaju sve potrebne dozvole.


Posljednji bučni radovi, kaže, odnosili su se na iskop za izvedbu rampe za podrumsku etažu – za garažu.


– Radimo višestambenu zgradu prema važećim dozvolama. Sve radnje koje poduzimamo su legalne i verificirane od više ureda pa je rezultat toga i građevinska dozvola. Radovi koji su započeti prošlog tjedna su pri kraju, odnosno sve će se završiti ovaj tjedan. Ako je investitor bilo kakvu štetu nanio, a do sada nikome nismo, on će sigurno preuzeti svoju odgovornost – rekao je predstavnik investitora koji smatra da nije korektno javno blatiti investitore i investiciju, koji sve rade na temelju izdanih im dozvola te da je osoba koja ih optužuje trebala ići drugim putem – prijaviti sve nadležnim službama, a ne medijima.


U Gradu Opatiji kažu da je građevinska inspekcija ta koja je zadužena za kontrolu stanja na terenu, odnosno za kontrolu pridržava li se investitor svih uvjeta iz građevinske dozvole.


– Koliko je Gradu poznato, ova je građevina građena prema važećoj građevinskoj dozvoli izdanoj na temelju važećeg Prostornog i Urbanističkog plana Grada Opatije. Minimalna udaljenost od međe prema prostornom planu je tri metra, a ukopna garaža je dozvoljena na metar od međe – objašnjava Zdenko Tupanjac, opatijski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje.


Privatni odnosi


Na pitanje što Grad Opatija može poduzeti u ovakvim situacijama u kojoj se našla obitelj Pošćić i je li komunalno redarstvo izlazilo na navedeno gradilište, iz Grada odgovaraju:


– U ovom slučaju riječ je o privatno-pravnim odnosima koje stranka mora regulirati s investitorom. U ovom konkretnom slučaju vlasnica može podnijeti tužbu za prestanak uznemiravanja prava vlasništva radi naknade štete koju bi stranka eventualno pretrpjela radnjama investitora kao oštećenica. Komunalno redarstvo Grada Opatije reagiralo je u više navrata po službenoj dužnosti, kao i po prijavi gospođe Pošćić. Komunalno redarstvo je predmetno gradilište nadziralo i u danima i vrijeme kad su određene vrste građevinskih radova iz čl. 58 st. 1 Zakona o građevinskoj inspekciji zabranjeni.


Što se tiče sigurnosti prometa, prometno redarstvo je postupalo u više navrata te su izrečene novčane kazne sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a također su primijenjene i novčane sankcije zbog zauzeća javne površine bez dozvole – rekli su iz Grada Opatije.