Može li županija pomoći?

Grad Rijeka nema novca za kupovinu zgrade Teatra Fenice: ‘Trebalo bi nam još 25 milijuna za uređenje’

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Obersnel je dodao da se nadao da će se možda dogovoriti sa Županijom oko kupovine, ali i PGŽ je poslala odbijenicu stečajnom upravitelju.Marinko Koljanin (Nezavisni) pitao je zbog čega je Grad Rijeka odbio ponudu stečajnog upravitelja Rijekakina da kupi zgradu teatra Fenice za 11,5 milijuna kuna.


– U ovom trenutku novca u proračunu za to nemamo. Koliko god je ta cijena prihvatljiva, u ovom trenutku, nakon svega što se događa u gospodarstvu i poteškoća u punjenju proračuna, ne vidim gdje možemo naći tih 11,5 milijuna kuna. Stečajni zakon traži da iznos plati odmah unutar osam dana. Kada bi se moglo plaćati na drugi način, u ratama, onda bi se moglo o tome razgovarati. Drugi način je zaduživanje putem kredita, što je isto neizvodivo jer se mora raspisati natječaj za ponude banaka, zatim dobiti suglasnost Vlade za zaduženje, što iziskuje vremena, pojasnio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. On je dodao da se nadao da će se možda dogovoriti sa Županijom oko kupovine, ali i PGŽ je poslala odbijenicu stečajnom upravitelju.


– Ako se nitko ne prijavi, stečajni upravitelj će biti dužan ponoviti natječaj s nižom cijenom. Nije riječ samo o kupnji zgrade. To je i obveza za uređenje zgrade koje prema nekim procjenama stoji najmanje 25 milijuna kuna. Ako do kupnje i dođe, treba se nadati da će biti nekih europskih natječaja za zaštitu kulture baštine. U svakom slučaju čak i da netko Teatro Fenice kupi, tu zgradu može jedino koristiti kao kino, kazališni ili kongresni centar bez nekih većih intervencija u i na prostoru, a ne za druge komercijalne svrhe, jer je pod zaštitom, kazao je Obersnel.
Koljanin je replicirao kako mu je neshvatljivo da Grad Rijeka s proračunom preko jedne milijarde i Županija s pola tog iznosa ne mogu realizirati kupnju zajednički i da Županija nikada nije sudjelovala u nijednom kapitalnom projektu Grada Rijeke.