Nova oprema

FOTO Rijeka sve privlačnija kruzerima: Mein Schiff prvi testirao novi ponton u luci

Ervin Pavleković

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Sada s trećim pontonom te mogućnošću da dođu i veći brodovi možemo još više promovirati Rijeku kao cruising destinacijuRIJEKA – Kruzer »Mein Schiff«, njemačkog operatera TUI Cruises, duljine 295,3 metra, širine 35,8 metara te bruto tonaže 98,785 BT, u subotu je stigao u Rijeku i to je prvi kruzer takvih dimenzija koji je privezan uz novi, treći ponton uz Molo longo, postavljen samo dan ranije, upravo kako bi veliki kruzeri mogli uplovljavati u luku, a ne više, kao sada, biti na sidrištu ispred luke.


Foto galerija: Mein Schiff 5: Još jedan veliki kruzer u Rijeci Foto: Vedran Karuza


Kako nam je pojasnio Rajko Jurman, voditelj komercijalnih poslova Lučke Uprave Rijeka, manevar uplovljavanja je dobro napravljen.


Brod je lijevim bokom privezan za tri pontona, a prije samog dolaska napravljen je plan priveza, da se odredi kako će se točno vezati.
– Konkretno, ovaj je brod već dolazio u Rijeku, no zbog dimenzija nije mogao biti privezan za pontone, jer nismo imali tri već dva, pa je morao biti privezan na sidro. Neki raniji brodovi koji su dolazili bili su kraći ili su imali manje tona, a ovaj je, zahvaljujući sada trima pontonima, najveći i najduži brod koji je došao u Rijeku.


Takvih brodova ima dosta u raznim svjetskim kompanijama, a sada s trećim pontonom te mogućnošću da dođu i veći brodovi možemo još više promovirati Rijeku kao cruising destinaciju, što je zasigurno od značaja, govori Jurman.


Za putnike s broda, njih 2.770, kojih je devedeset posto germanskog podrijetla, bilo je oko sedamnaest ponuda izleta te raznih tura, pa se dio njih odlučio za Gorski kotar, Krk ili Istru, dok se jedan dio uz Opatiju, Mošćeničku dragu, Rijeku i Trsat odlučio na razgledavanje u samostalnom angažmanu, a dočekali su ih s promotivnim brošurama djelatnici Turističke zajednice grada Rijeke i Turističke zajednice Kvarnera.


Posadu broda čini 919 članova.