Zadrugari zadovoljni

FOTO Radno na Bakarskim prezidima: Grozje je baš lipo i zdravo, “vodica” će biti vrhunska

Filip Brnelić

Foto Matea Jurčić

Foto Matea Jurčić



PRAPUTNJAK – Bolje skoro pa ne more – tako bi se dali sažeti dojmovi s ovogodišnje berbe grožđa na Bakarskim prezidima na kojima su subotnje jutro obilježili puni bujoli, marljive ruke i prekrasno vrijeme.


Vinograd Takala rodio je obilato, a da bi njegovi plodovi zadobili prepoznatljivu tekuću formu u obliku prepoznatljive Bakarske vodice, pobrinuli su se zadrugari Poljoprivredne zadruge Dolčina i volonteri, njih ukupno tridesetak, koji su početak vikenda proveli na strmim terasama iznad Bakarskog zaljeva.


Entuzijazam je bio prisutan kod baš svakog od radnika, a kako i ne bi. Količinu uroda u godini 2025. popratila je i kvaliteta sazrelog, zbog čega su rezanje i branje grožđa, sakupljanje u kante, brentače i kašete te kraći transport nabranog do obližnje konobe prošli kao pjesma.


Foto galerija: Bakarski prezidi - počela berba grožđa Foto: Matea Jurčić


Ugodna bura




Berba u vinogradu koji članovi PZ-a Dolčina tijekom godine obrađuju i održavaju onako kako se to nekada radilo, bez specijalizirane mehanizacije i suvremenih alata, uvijek je događaj kojem se Praputnjarci i stanovnici okolnih mjesta iznova vesele, a pogotovo kada sve prođe onako kako je planirano.


– Ovo leto imamo stvarno dobru vinogradarsku sezonu, daž je pal kad je rabilo i se je šlo po planu. Grozja ima dosta i baš je zdravo, i to je slučaj ne samo nami, nego i drugimi okolo.


Boris Petković / Foto: Matea Jurčić


Nas 30-ak se skupilo rano jutro, se se dela ručno, očuvali smo način proizvodnje od pred 100, 200, pa i 500 let. Moran se zahvalit svin beračima, odazvali su se va dosta velon broju, a i srića da su aš ovo leto imamo fanj grozja. Uzbuđeni smo aš nakon celoga leta bacilanja čovik mora bit vesel kad je ča za pobrat, kaže Boris Petković, upravitelj PZ-a Dolčina.


Iako u trenutku razgovora berba još traje, Petković procjenjuje kako će se nabrati ukupno tona i pol grožđa, što bi trebalo biti dovoljno za tisuću litara vrhunskog pjenušavog vina, vodice koja je u bakarskom kraju autohtona.


I pomoć malih ručica je dobrodošla / Foto MATEA JURČIĆ


U kratkom predahu od nošenja brentača prepunih grožđa, mladi David Karbić i Mihael Topić, koji u berbi u vinogradu Takala sudjeluju prvi put, kažu kako posao nije lagan, ali ga olakšavaju uvjeti.


– Tijekom ljeta smo radili na održavanju vinograda, a ovo mi je prva berba. Ide nam iznenađujuće brzo, u vinogradu je lijepo, ali nije za svakoga jer je posao dosta naporan. Danas smo ovdje od sedam ujutro, a kada smo kosili i špricali, znali smo doći i u šest da izbjegnemo najjače sunce, govori David.


Ruku dao i bakarski zet – Londončanin John

A da je u praputnjarskom vinogradu dobrodošao svatko, kaže i John Sparks, engleska radna snaga koja se ovom prilikom našla u društvu Praputnjaraca, Bakrana, Hreljana, Krasičara, Kastavaca i drugih. Ovaj Londončanin, koji zajedno sa suprugom Bakrankom već četiri godine živi na zapadnom dijelu Bakarskog zaljeva, na engleskom jeziku govori da vino ne pije, ali teško mu je povjerovati kada kaže da u par sati tramakanja kašeta ni boba nije pokusio.


– Ovdje sam prvi put, Boris me pozvao da pomognem u berbi. Posao nije zahtjevan, vrijeme je prekrasno, što se tu ima ne voljeti, govori bakarski zet John.

Mihael kaže da je sve lakše uz ugodnu buru.


– Više sam puta radio na prezidima u održavanju i košnji vinograda i izgradnji suhozida, ali prvi put sam u berbi. Dosta je fizički naporno, ove kante nisu lagane za leđa, ali vrijeme je dobro. Toplo je, ali nas vjetar hladi.


Veliko zadovoljstvo godinom izrazile su i ženske snage u čijim rukama škarice rade k’o kod frizera.


Rosanda Kovačević i Dženi Koludrović, koje u Takalama beru tri odnosno čak 20 godina, navode kako je s ovakvim urodom gušt raditi.


– Ovo leto je odlično, moglo bi bit duplo više nego lani. Lani je bilo niš, va dve ure smo se pobrali, a sada dečki ne moru skrcat onoliko koliko mi naberemo. Preklani je bil rekord, a mislimo da će i ovo leto bit rekordno jer je grozje baš lipo, kažu domaće snage Rosanda i Dženi.


Ništa bez ženske snage – Dubravka Topljak-Polić, Dženi Koludrović, Tajana Frančišković i Rosanda Kovačević / Foto Matea JURČIĆ


Lipi grozdi


One mogu posvjedočiti o prijašnjim berbama, kao i Branko Paškvan koji je u vinogradu više od 10 godina.


– Malo delamo, neč će se popit i nać za marendu. Ovo leto je odlično, grožđe je jako dobro i zdravo, lipi su grozdi, a i vreme nas je poslužilo, veli volonter.


Branko Paškvan je u vinogradu više od 10 godina / Snimila MATEA JURČIĆ


Jednako aktivno kao na prezidima bilo je u konobi zadruge gdje grožđe nije dugo čekalo u kašetama. Ono se odmah počelo prešati, gnječiti, cijediti u mošt, a zadrugar Marijan Burić kaže kako će ovogodišnja vodica biti vrhunska.


– Jako je dobro leto, vrime je bilo odlično, daž je pal kad je rabilo, suše nij bilo. Enolog je jako zadovoljan, odnos između kiselina i sladora je optimalan za vino. Količinom smo isto zadovoljni, ovo je odličan temelj za to naše pjenušavo vino, ovo leto će vino bit mazno. Pokojni Tomislav Vičević ki je pred 25-ak let se ovo začel bi bil jako zadovoljan, kazao je jednako zadovoljni Burić.