Gradsko vijeće

Filipoviću uz pomoć Štimca prošlo povećanje riječkih poreza, paušal po krevetu ipak smanjen

Damir Cupać

Davor Štimac i Marko Filipović / Foto Vedran Karuza

Davor Štimac i Marko Filipović / Foto Vedran Karuza

Prošao je amandman Kluba PGS-a da se po krevetu godišnje plaća 120€, a nije izglasan amandman oporbenog Kluba da paušal iznosi 75€Gradsko vijeće je raspravljalo o tri odluke o gradskim porezima. Prve dvije odluke, visina poreznih stopa poreza na dohodak i porez na kuće za odmor prihvaćene su na način da je prva odluka prošla zahvaljujući glasu Davora Štimca, kao i proračun, a porez na kuće za odmor prošao je s 20 glasova za, jer je odluku podržao i Most.


Foto galerija: Sjednica Gradskog vijeća Rijeke Foto: Vedran Karuza


Gradsko vijeće je tako odredilo da niža stopa poreza na dohodak iznosi 22,4 posto, a viša stopa 33,6 posto, dok je porez na kuće za odmor povećan s dosadašnjih 1,99 eura po kvadratu na pet eura po kvadratu.


HDZ: Riječani neće osjetiti povećanje plaće


Gradonačelnik Marko Filipović pojasnio je da je Vlada ukinula prirez i tako ostavila gradski proračun bez 12 milijuna eura pa je ta sredstva trebalo nadoknaditi kompenzacijskom mjerom kako bi se zadržala dosadašnja izdvajanja za vrtiće, osnovne škole, sport, kulturu…

Most je podnio amandman da se visina stopa ipak nešto smanji, ali njihov prijedlog nije dobio dovoljan broj glasova.


– Postoji prostor za smanjenje predloženih stopa poreza na dohodak, iako će ovim novim zakonskim rješenjem proftirati županije pa bi bilo dobro tražiti od naše županije da više participira u financiranju kulturnih ustanova, budući da na njihove programe dolaze i stanovnici izvan Rijeke, izjavio je Aleksandar Saša Milaković.


Danijel Imgrund (HDZ) ocijenio je da Vlada smanjuje porezno rasterećenje i omogućava uvjete zbog kojih porezni prihodi rastu, a da riječka gradska vlast radi suprotno, zbog čega građani Rijeke neće osjetiti povećanje plaće, čime je trebala rezultirati Vladina porezna reforma.


Jovanović i Zelić: To je HDZ-ov predizborni trik


Željko Jovanović (SDP) i Nebojša Zelič (Možemo!) uvjereni su da nije riječ ni o kakvoj poreznoj reformi, već da je riječ o HDZ-ovom predizbornom triku.– Ovo o čemu raspravljamo predstavlja obrambenu reakciju nakon što je ukinut prirez, a to je napravljeno zato što je riječ o predizbornom napadu na Zagreb, Rijeku i Split u kojima HDZ nije na vlasti.


Ukidanje prireza građani neće uopće osjetiti jer većina ima premale plaće pa nisu obveznici poreza na dohodak. Prosječno povećanje koje će se osjetiti je 18 eura.


U zadnje dvije godine inflacija je 20 posto, hrana je poskupjela preko 30 posto i to je stvarnost HDZ-ove politike koja je udvostručila državni proračun, a povećala mirovine za 40 posto. Radi se o jeftinom i niskom političkom profiterstvu HDZ-ove Vlade, ocijenio je Jovanović.


Zelič je podsjetio da svi žele kvalitetnije usluge, ali da u tom slučaju netko to mora platiti.


– Alternativa nadomještaju izgubljenih prihoda je poskupljenje usluga koje onda svi plaćaju. Jedino pravedno je da oni koji imaju više, više i izdvajaju. To je jedino socijalno pravedno, uvjeren je Zelič.


Paušalni porez po krevetu


Kada je riječ o paušalnom porezu po krevetu, gradonačelnik Filipović je predložio maksimalan iznos od 199 eura godišnje, ali su uložena dva amandmana.Amandman Kluba vijećnika Akcije mladih, Unije Kvarnera, Maše Magzan i Ive Rinčić da to bude 75 eura nije dobio dovoljan broj glasova.


Ali zato je amandman Kluba vijećnika PGS-a da se po krevetu godišnje plaća 120 eura pa je na kraju prihvaćena i nova odluka o paušalnom porezu po krevetu s tim iznosom.


Gradsko vijeće usvojilo je i rebalans proračuna za ovu godinu i to istim omjerom glasova (17:15) kao i proračun za 2024., što znači da Filipovićev rebalans nisu podržali Akcija mladih i Unija Kvarnera, ali jest Davor Štimac.