Reagiranje

Filipović o prodaji poslovnog prostora u nultoj zoni: ‘Ja upućujem prijedlog, odluku donosi Gradsko vijeće’

Marko Filipović

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerMolim Vas da temeljem Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima objavite ispravak članka objavljenog u tiskanom izdanju Novoga lista u petak, 24. svibnja 2024. na stranici 13 pod naslovom »Filipović predlaže prodaju poslovnog prostora u nultoj zoni ispred gradske ure« koji potpisuje novinar Damir Cupać, te članka objavljenog u online izdanju Novoga lista na linku  pod naslovom »Filipović nastavlja rasprodaju riječkog obiteljskog srebra. Za prostor ispred gradske ure traži se 440.000 eura«


U članku je pogrešno navedeno da »što se tiče gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, Bazarigov prolaz 2 otići će na bubanj.« Naime, sukladno odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora i odredbama Odluke o kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Rijeke, ja kao gradonačelnik na temelju iskaza interesa zakupnika za kupnju poslovnog prostora koji koristi, upućujem Gradskom vijeću Prijedlog za uvrštenje određenog poslovnog prostora na Popis poslovnih prostora za kupoprodaju. Dakle, Gradsko vijeće je, a ne ja kao gradonačelnik, nadležno tijelo koje donosi (ili ne donosi!) odluku o uvrštenju određenog poslovnog prostora na Popis za kupoprodaju. Također, Gradsko vijeće tu odluku donosi (ili ne!) neovisno o vrijednosti poslovnog prostora jer su za donošenje odluke mjerodavna četiri propisana uvjeta te ako bilo koji od četiri uvjeta nije ispunjen, prostor može biti uvršten na popis za kupnju.


S tim u vezi, u članku je pogrešno navedeno i sljedeće: »Odluka je takva da sve može otići na bubanj ako se kumulativno zadovolje uvjeti, neovisno je li prostor na Korzu ili u nekom od riječkih kvartova.« Upravo je suprotno – ako se kumulativno zadovolje uvjeti, prostor ne može biti uvršten u popis za kupoprodaju. Riječ je o sljedeća četiri zakonom propisana uvjeta vezana uz poslovne prostore: ako se nalaze u nultoj ili prvoj zoni Grada sukladno općem aktu Grada kojim se uređuje zakup poslovnih prostora; ako su ulični poslovni prostori s izlogom koji gleda na uličnu stranu; ako se nalaze u razizemlju; čija je vrijednost zakupnine za 15 godina jednaka procijenjenoj vrijednosti ili veća od procijenjene vrijednosti poslovnog prostora.
Dakle, poslovni prostor koji kumulativno zadovoljava sva ova četiri uvjeta ne uvrštava se i ne može se uvrstiti u popis za kupoprodaju. U popis se može uvrstiti samo prostor kojem manjka bilo koji od ova četiri uvjeta. U konkretnom slučaju, za poslovni prostor na adresi Bazarigov prolaz 2/A uvjeti nisu kumulativno ispunjeni, manjkao je četvrti uvjet. Dakle, bez obzira na to koliko ili koji od četiri propisana uvjeta nije ispunjen – poslovni prostor se može uvrstiti na Popis ako tako odluče gradski vijećnici. Ujedno ovime ispravljam i pogrešno navedenu adresu poslovnog prostora. Ne radi se o prostoru na adresi Bazarigov prolaz 2, nego Bazarigov prolaz 2A.


Također, u članku je pogrešno navedeno da o prodaji poslovnih prostora »odlučuju gradski vijećnici ako vrijednost prodaje iznosi više od 133.000 eura. Sve ispod toga potpisuje sam gradonačelnik Filipović jer se gradski parlament ne pita«. Niti jedan poslovni prostor, neovisno o vrijednosti ne može biti predmet prodaje prije nego što se uvrsti na Popis za kupoprodaju. A na taj popis ga uvrštava odluka Gradskog vijeća Rijeke, a ne moja odluka. Vrijednost poslovnog prostora bitna je tek prilikom odlučivanja o sklapanju ugovora o kupoprodaji. Jasno je da kupoprodajni ugovor može biti sklopljen samo za prostore koji već jesu, po odluci Gradskog vijeća, uvršteni na Popis za prodaju.


Dakle, tek ako Gradsko vijeće prostor uvrsti na popis, zakupnici imaju rok od 90 dana za podnošenje zahtjeva za kupnju poslovnog prostora. Tek nakon što zakupnik u navedenom zakonskom roku preda zahtjev, plati jamčevinu i dostavi svu propisanu dokumentaciju, ja kao gradonačelnik odlučujem o sklapanju ugovora za prodaju prostora čija je vrijednost ispod 133.000 eura, a Gradsko vijeće za vrijednost iznad tog iznosa.


I konačno u istaknutom dijelu članka s naslovom »Pet krugova prodaje« pojavljuju se također dva pogrešna podatka. Pogrešno je naveden iznos uprihodovan od prodaje sedam poslovnih prostora u prvom krugu (prema Popisu prostora za kupoprodaju iz svibnja 2022. godine). Ne radi se o iznosu »584,77 eura«, već je ispravan uprihodovani iznos 584.776,69 eura.


Drugi netočni podatak tiče se Popisa prostora za kupoprodaju iz veljače 2024. godine i navoda da »kupoprodajni rok ističe krajem svibnja«. Ispravna informacija je da krajem svibnja istječe »zakonom propisani rok za predaju zahtjeva za kupnju poslovnog prostora« (uz uplatu jamčevine od 10% i dostavu propisane dokumentacije). Tek nakon toga odluku o sklapanju kupoprodajnog ugovora donosim ja kao gradonačelnik, odnosno donosi je Gradsko vijeće, ovisno o vrijednosti poslovnog prostora.


Iako je novinar od Grada Rijeke zatražio i od nadležnih službi dobio iscrpno i jasno pojašnjenje procedure vezane uz mogućnost prodaje poslovnih prostora, odnosno konkretnog prostora na lokaciji Bazarigov prolaz 2A, očito je došlo do nerazumijevanja nekih temeljnih i bitnih činjenica, stoga Vas lijepo molim da u cilju kvalitetnog informiranja javnosti objavite ovaj Ispravak sukladno odredbama Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima, reagira Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.