PRODAJ ŠTO MOŽEŠ

Filipović nastavlja rasprodaju riječkog obiteljskog srebra. Za prostor ispred gradske ure traži se 440.000 eura

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nakon prodaje prostora na Korzu 41D tvrtki Sladis, Filipović sada predlaže i prodaju prostora u Bazarigovom prolazu 2ARIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović nastavlja s pogubnom politikom prodaje obiteljskog srebra, odnosno atraktivnih gradskih prostora, a sljedeći u nizu je poslovni prostor u Bazarigovom prolazu 2a. Riječ je o lokaciji koja se nalazi 50-ak metara od Gradske ure i u kojoj je trenutačno smješten ugostiteljski objekt.


Kada je prije dvije godine obrazlagao odluku o prodaji gradskih poslovnih prostora, gradonačelnik ju je pravdao stavljanjem u funkciju neatraktivnih poslovnih prostora, naglasivši da se oni na najatraktivnijim lokacijama neće prodavati. Odluka je prošla na Gradskom vijeću, kao što je prošla i nedavna odluka o prodaji poslovnog prostora na Korzu. Naime, tvrtki Sladis prodan je poslovni prostor na adresi Korzo 41/D u kojemu je također ugostiteljski objekt, a cijena za 45 kvadrata iznosila je 210.000 eura. Sada je pokrenuta procedura da na bubanj ode još atraktivniji poslovni prostor na adresi Bazarigov prolaz 2a.


Izostanak vijećnika


Sama odluka gradonačelnika ne znači da će se poslovni prostor prodati jer je procedurom predviđeno da gradski parlament najprije prihvaća odluku o popisu poslovnih prostora koji će se prodavati, a ako ona prođe, onda gradonačelnik opet donosi odluku o prodaji koja se onda opet prosljeđuje Gradskom vijeću koje donosi konačnu odluku. Znači, isključivi krivac za prodaju poslovnog prostora na Korzu su gradski vijećnici koji podrže prijedlog. Zadnji put prostor je prodan Sladisu jer dio vijećnika koji bi bili protiv nije bio u vijećnici, a odluku su podržali vijećnici SDP-ove koalicije uz potporu PGS-a. Hoće li se slično ponoviti i ovaj put, znat će se nakon sljedeće sjednice gradskog parlamenta.
Ovaj put na klupama vijećnika naći će se popis od 10 poslovnih prostora, a među njima je najatraktivniji onaj u Bazarigovom prolazu 2a. Ukupna procijenjena vrijednost poslovnih prostora koje Grad Rijeka namjerava prodati iznosi oko dva milijuna eura. Zakupnik poslovnog prostora u Bazarigovom prolazu 2a je zajednički ugostiteljski obrt Pinchos koji trenutačno za 78 kvadrata plaća mjesečnu zakupninu od 1.872 eura, odnosno 24 eura po kvadratu. Na godišnjoj razini Grad Rijeka uprihoduje od zakupnine 22.464 eura od tog poslovnog prostora. U listopadu prošle godine vrijednost tog poslovnog prostora procijenjena je na 444.000 eura, odnosno 5.722 eura po kvadratu.


Interes zakupnika


U Gradu Rijeci navode da je sukladno odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora i odredbama Odluke o kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Rijeke zakupnik navedenog prostora iskazao interes za kupnju poslovnog prostora u zakupu.


– Naime, Zakonom i Odlukom propisana je mogućnost prodaje poslovnog prostora u zakupu sadašnjem zakupniku, a koji ima sklopljen ugovor o zakupu poslovnog prostora, u poslovnom prostoru obavlja ugovorenu djelatnost, poslovni prostor koristi bez prekida u trajanju od najmanje pet godina, koji uredno ispunjava svoje obveze iz ugovora o zakupu i druge financijske obveze prema Gradu, pod uvjetima i u postupku propisanim citiranom Odlukom i Zakonom i to na temelju Odluke o utvrđivanju Popisa poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


Zanimalo nas je kako je moguće i po kojim kriterijima prodavati poslovne prostore koji su u nultoj zoni i za njih sigurno vlada zanimanje poduzetnika kada je riječ o zakupu.


– Na popis za prodaju se neće uvrstiti poslovni prostori koji kumulativno ispunjavaju uvjete da se nalaze u 0. ili prvoj zoni Grada sukladno općem aktu Grada kojim se uređuje zakup poslovnih prostora, da su ulični poslovni prostori s izlogom koji gleda na uličnu stranu, da se nalaze u prizemlju i čija je vrijednost zakupnine za 15 godina jednaka procijenjenoj vrijednosti ili veća od procijenjene vrijednosti poslovnog prostora. Da bi se poslovni prostor u zakupu izložio prodaji, potrebno je izraditi procjembeni elaborat, a Grad daje nalog sudskom procjenitelju, koji se dostavlja Procjeniteljskom povjerenstvu Grada Rijeke na mišljenje, a nakon prihvaćanja elaborata, upućuje se Povjerenstvu za prodaju poslovnog prostora koje utvrđuje jesu li ispunjeni zakonski uvjeti da bi se isti mogao uvrstiti na Popis poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje, a koji popis donosi Gradsko vijeće Grada Rijeke na prijedlog gradonačelnika, pojašnjavaju u Gradu Rijeci.


Jedan uvjet


Prema Procjembenom elaboratu izrađenom od TD DMD PROJEKT d.o.o., vrijednost poslovnog prostora u Bazarigovom prolazu 2a iznosi 444.000 eura.


– U konkretnom slučaju, nadležno Povjerenstvo donijelo je pozitivnu ocjenu opravdanosti na način da jedan od četiri navedenih uvjeta koji moraju biti kumulativno ispunjeni nije ispunjen, riječ je o četvrtom uvjetu, odnosno o uvjetu da je vrijednost zakupnine za 15 godina jednaka ili veća od procijenjene vrijednosti poslovnog prostora, te stoga ne postoji zakonska zapreka da se isti predloži uvrstiti na Popis koji, kao što je već rečeno donosi Gradsko vijeće Grada Rijeke. Ako Gradsko vijeće uvrsti navedeni poslovni prostor na Popis, isti se javno objavljuje u Službenim novinama Grada Rijeke, na web-stranici i oglasnoj ploči Grada Rijeke, a nakon toga se poslovni prostor u zakupu može prodati neposredno sadašnjem zakupniku koji podnese zahtjev za kupnju u roku od 90 dana od dana objave popisa i koji, dakako, ispunjava prethodno navedene zakonske uvjete. Odluku o kupoprodaji poslovnog prostora, s obzirom na vrijednost istog opet donosi Gradsko vijeće Grada Rijeke, navode u Gradu Rijeci.


Što se tiče gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, Bazarigov prolaz 2 otići će na bubanj. Budući da on nema većinu u Gradskom vijeću, gradski parlament ga može zaustaviti u neoliberalnom divljanju koje je započeo i od kojega ne odustaje kada je riječ o prodaji poslovnih prostora. Odluka je takva da sve može otići na bubanj ako se kumulativno zadovolje uvjeti, neovisno je li prostor na Korzu ili u nekom od riječkih kvartova. A hoće li, odlučuju gradski vijećnici ako vrijednost prodaje iznosi više od 133.000 eura. Sve ispod toga potpisuje sam gradonačelnik Filipović jer se gradski parlament ne pita.


Popis deset prostora


Na popisu koji je proslijeđen Gradskom vijeću su, uz poslovni prostor u Bazarigovom prolazu 2a, i poslovni prostori na adresama Braće Fućak 2 (41 kvadrat), Braće Fućak 2 (53 kvadrata), Ciottina 10/B (60 kvadrata), Korzo 2/A (22 kvadrata uredskog prostora na trećem katu), Korzo 2/A (35 kvadrata uredskog prostora na trećem katu), Krešimirova 22 (140 kvadrata), Matije Gupca 14/A (65 kvadrata), Srdoči 66/B (34 kvadrata), Šetalište Trinaeste divizije 28 (292 kvadrata). Ukupna procijenjena prodajna vrijednost iznosi oko 1,9 milijuna eura.


Pet krugova prodaje


Gradsko vijeće Rijeke je do sada u pet navrata donijelo odluke o uvrštenju na Popis poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje sadašnjim zakupnicima. Sukladno navedenoj Odluci i objavljenom popisu poslovnih prostora, prodaji je bilo prvi put u svibnju 2022. godine izloženo ukupno 13 poslovnih prostora u zakupu, čija je ukupna procijenjena vrijednost iznosila oko 1,4 milijuna eura, od čega je za sedam poslovnih prostora realizirana kupoprodaja te je ostvaren prihod od prodaje u iznosu od 584.77 eura. U prosincu 2022. godine prodaji su bila izložena tri poslovna prostora u zakupu, od čega je za dva realizirana kupoprodaja te je ostvaren prihod od prodaje u iznosu od 76.846 eura. Na sjednici održanoj 28. rujna 2023. godine Gradsko vijeće Rijeke donijelo je 11 Odluka o uvrštenju na popis poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje. Prodaji je bilo izloženo ukupno 11 poslovnih prostora u zakupu, od čega je za pet poslovnih prostora u zakupu realizirana kupoprodaja te je ostvaren prihod od prodaje u iznosu od 577.400 eura. Na sjednici održanoj 22. veljače 2024. godine Gradsko vijeće Rijeke je donijelo 15 Odluka o uvrštenju na popis poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje. Za četiri poslovna prostora u zakupu zaprimljeni su zahtjevi za kupnju, a kupoprodajni rok ističe krajem svibnja ove godine. I sada ide peti krug.