Neka svi vide

Festival kreativnosti: Učenici riječkih umjetničkih škola pokazali što su ove godine radili

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Umjetnost su na Korzo donijeli učenici Srednje škole za primijenjenu umjetnost, Glazbene škole »Ivana Matetića Ronjgova« te Trgovačke i tekstilne škole.Glavna riječka šetnica u četvrtak je bila slikarski atelijer, koncertna dvorana, ali i modna pista, a sve to zahvaljujući riječkim srednjoškolcima, mahom polaznicima umjetničkih škola. Tako se tijekom jutra na Korzu slikalo, ali i istovremeno sviralo, a onda se i pokazalo kakve sve zamisli imaju budući modni dizajneri.


Umjetnost su na Korzo donijeli učenici Srednje škole za primijenjenu umjetnost, Glazbene škole »Ivana Matetića Ronjgova« te Trgovačke i tekstilne škole, a iako nisu svi sudjelovali u istom projektu, svoje su talente odlično ukomponirali na riječkoj žili kucavici.


Ostvarena interakcija


Polaznici ŠPUR-a i Glazbene škole udružili su taj talent u projekt »Ples na platnu – likovna akcija uz glazbu«, a kako je pojasnila voditeljica projekta Tatjana Masterl, riječ je o novom projektu kojim ŠPUR širi suradnju s Glazbenom školom »Ivana Matetića Ronjgova«.

– Projekt je osmišljen s namjerom sklapanja suodnosa prostorne i vremenske umjetnosti u svrhu nastanka novog umjetničkog djela. Ideja je proizišla iz želje da se uspostavi veza između vizualne i glazbene umjetnosti kroz njihove sličnosti, primjerice pojmove poput teksture, ravnoteže, boje, oblika, linije i sklada te ostvari interakcija između učenika glazbene i likovne škole.


U projektu sudjeluju učenici odjela Aranžersko-scenografski dizajn koji reagiraju na zvukove glazbe u vidu likovne akcije »plesa« na platnu različitim sredstvima i bojama ovisno o njihovom osobnom doživljaju glazbe i želji da taj doživljaj materijaliziraju kroz likovni jezik.


Foto galerija: Ples na platnu: Učenici PUR-a i Glazbene škole Foto: Vedran Karuza


Cilj projekta je poticanje kreativnosti kroz zajednički rad na idejnom i izvedbenom planu, usvajanje novih iskustava, oblika i metoda stvaralačkog rada te povezivanje stečenog znanja s drugim područjima.


Ovim projektom učenike se potiče na istraživanje novih mogućnosti u intermedijalnom stvaralačkom procesu, na eksperimentiranje i autonomnost u pronalaženju i odgovaranju na likovne probleme s ciljem doprinosa novim likovnim vrijednostima, pojasnila je Masterl.


Dizajneri i krojači


I dok su na jednoj strani Korza učenici svirali, a kolege ih pratili oslikavanjem platna, na drugoj strani šetnice učenici Trgovačke i tekstile škole festival kreativnosti proširili su i s modnim izričajem, a kako je pojasnila ravnateljica, Antonija Bukša, riječ je o tradicionalnoj modnoj reviji budućih dizajnera odjeće i krojača.


Foto galerija: Modna revija Trgovačke i tekstilne škole na riječkom Korzu Foto: Vedran Karuza


– Modna revija se održava sedmu godinu, a ove godine sudjeluje 20 učenika koji se predstavljaju s tri kolekcije koje su osmislili i izradili pod mentorstvom svojih profesora – »Slobodne teme«, »Grad koji teče« i »Modni eksperiment pletivo«, kazala je Bukša.


Mlade umjetnike u njihovom kreativnom izričaju podržale su i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin koja je zaključila da su nastupi na Korzu prilika da se vidi ono što su učenici radili tijekom godine.