Erasmus+ akdreditacija

EU financiranje za nastavnike i učenike PRHG-a i OŠ Bakar

Ingrid Šestan Kučić

Kako bi dobio akreditaciju, PRHG je morao izraditi plan što će se sve do 2027. godine raditi / Foto S. DRECHSLER

Kako bi dobio akreditaciju, PRHG je morao izraditi plan što će se sve do 2027. godine raditi / Foto S. DRECHSLER

Erasmus+akreditacija je dodijeljena za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine, a financirat će se razna stručna usavršavanja nastavnika i grupna te pojedinačna mobilnost učenikaRIJEKA  Prva riječka hrvatska gimnazija i Osnovna škola Bakar nove su primorsko-goranske ustanove koje su ove godine dobile Erasmus+ akdreditaciju Agencije za mobilnost i programe EU-a, a na području cijele Hrvatske u domeni odgoja i općeg obrazovanja dodijeljeno je 14 akdreditacija.


Strateški cilj


Navodeći kako je akreditacija dodijeljena za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine ravnateljica Prve riječke gimnazije Jane Sclaunich kaže da je škola time ostvarila jedan od ključnih strateških ciljeva i osigurala kontinuirano financiranje iz europskih fondova u dvije ključne aktivnosti.


Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN– Riječ je o stručnom usavršavanju nastavnika i grupnoj te pojedinačnoj mobilnosti učenika. Akreditacija olakšava pristup sredstvima za provedbu projekata i smanjuje administraciju, prijave i stalno iznova prolazak kroz natječajne postupke, te otvara brojne mogućnosti stručnih usavršavanja, »job shadowinga« za nastavnike i mobilnosti za učenike škole, pojašnjava Sclaunich.

U praksi će to značiti, kaže, kada netko od nastavnika poželi otići u bilo koju europsku zemlju, to će mu biti omogućeno bez dodatne administracije. Kako bi dobila akreditaciju, škola je morala izraditi plan što će se sve do 2027. godine raditi, a sve je to bilo usklađeno sa strateškim ciljevima škole. Dodjelom akreditacije Erasmus potvrđuje se da je podnositelj zahtjeva usvojio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti koje će provoditi tijekom mobilnosti u svrhu razvoja svoje ustanove, a Sclaunich kaže da je u dobivanju akreditacije pomoglo i dugogodišnje iskustvo sudjelovanja i provedbe Erasmus projekata.Iskustvo s Erasmus projektima ima i OŠ Bakar, a ta je škola po broju bodova ostvarenih tijekom prijave za akreditaciju najbolja u Hrvatskoj. Naime, od mogućih 100, ostvarena su 93 boda, a ravnatelj Tomislav Uzelac-Šćiran najavljuje da će učenici i učitelji te škole zahvaljujući dobivenoj akreditaciji u iduće četiri školske godine imati mogućnost mobilnosti u odabrane europske destinacije.


Odabir destinacija


– Predviđeno je da će se u iduće 4 godine realizirati 22 susreta za četrdesetak učitelja i stotinjak učenika, a destinacije će sami birati. U posljednje dvije i pol godine dobili smo 4 Erasmus projekta. Imamo projekt mobilnosti učitelja i školskog osoblja »Obrazovanjem do kvalitetnije škole« kroz koji djelatnici stječu kompetencije, a u suradnji s hrvatskim iseljenicima u Italiji, Austriji i Srbiji provodimo projekt »Povratak korijenima«, dok s partnerima s Malte, Španjolske i Litve realiziramo projekt »Spretni i sretni« koji je usmjeren na pretilost djece, pojašnjava ravnatelj.Dodaje i kako OŠ Bakar u predstojećem razdoblju kao najvažnije potrebe prepoznaje modernizaciju tradicionalnih metoda poučavanja s ciljem većeg korištenja novih pedagoških tehnika i alata u poučavanju, jačanje stručnih kompetencija učiteljskog osoblja za rad s učenicima s posebnostima, kao što su daroviti učenici, učenici s poremećajem u učenju, učenici sa smanjenim mogućnostima, učenici sa zdravstvenim poteškoćama i teškoćama u razvoju.