Uređenje

Donacijom Vlade SAD-a do novih prostorija Županijskog operativnog centra za zaštitu mora

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Uređenje je financirano iz donacije vlade SAD-a, a u opremanju prostora sa 120 tisuća kuna sudjelovala je i Primorsko-goranska županijaUoči početka jučerašnje 17. sjednice Županijskog operativnog centra za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar obišli su dio novouređenih prostora za potrebe rada ŽOC-a PGŽ-a.


Uređenje je financirano iz donacije vlade SAD-a, a u opremanju prostora sa 120 tisuća kuna sudjelovala je i Primorsko-goranska županija.


Kako je istaknuto, donacijom Vlade SAD-a obavljena je znatna rekonstrukcija prizemlja poslovne zgrade Lučke kapetanije u Rijeci u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture u ukupnoj vrijednosti od blizu 5,3 milijuna kuna. U okviru tog projekta uređen je i prostor za rad Županijskog operativnog centra PGŽ-a za zaštitu mora, prvenstveno u kriznim situacijama, veličine sedamdeset »kvadrata«.
– Primorsko-goranska županija vodeća je na Jadranu u sustavu sprječavanja onečišćenja mora. Prvi smo u Hrvatskoj formirali Županijski operativni centar, kao i Centar za edukaciju na Pećinama. Lučka kapetanija pripremila je prostor, a Županija ga je opremila sa 120 tisuća kuna upravo s ciljem stvaranja suvremenog i funkcionalnog sadržaja, kazao je župan Komadina.


Zapovjednik Županijskog operativnog centra Darko Glažar najavio je kako će svečano otvorenje svih novouređenih prostora u prizemlju zgrade Lučke kapetanije biti u siječnju sljedeće godine.


Glažar je zahvalio Županiji na vrijednoj donaciji, istaknuvši kako vjeruje da će novi dostignuti uvjeti dati poticaj za još bolji i kvalitetniji rad u narednom razdoblju. Dodao je kako je donacijom Županije nabavljena informatičko-komunikacijska oprema, uredska oprema i namještaj za novouređene prostore te zaštitna odjeća i obuća za djelatnike ŽOC-a.


– Ova je godina u našem radu protekla mirno, nismo imali onečišćenja mora, pa stoga nismo morali niti aktivirati fond za te potrebe. Naime, u našem radu imamo fond, avioizviđanje i kartiranje, odnosno katalogiziranje podvodnih olupina u podmorju naše županije, kazao je Glažar.


Na dnevnom redu ŽOC-a bila je prezentacija projekta »Kontrola opasnih podvodnih olupina u županiji s opisom stanja«, utvrđivanje prijedloga godišnjeg programa rada Županijskog operativnog centra Primorsko-goranske županije za 2021. godinu, izvješće o avioizviđanju za 2020. te druge teme.


Tajnik ŽOC-a Zdravko Lisac istaknuo je kako je u našem akvatoriju detektirano ukupno 28 olupina koje su predmet onečišćenja, a među njima je jedanaest lokacija, odnosno brodskih olupina koje su prepoznate kao potencijalno velike opasnosti. Ukupno je obavljeno 38 ronjenja sa 72 ronilačka sata, a od tog broja 22 ronjenja su dublja od 40 metara.


– Kontroliramo njihovo stanje i pregled opasnih olupina, kao i kontrolni pregled po dojavi o onečišćenju koji je potvrdio naše tvrdnje da se trend konstantnog propadanja nastavlja. Budući da se radi o olupinama starim od 40 pa do više od 70 godina s različitim stupnjem korozije, svakim je danom sve veća opasnost da se neke od njih počnu ubrzano raspadati, kao što se to već događa s olupinom broda Szent Istvan kod Premude.


Na temelju provedenih istraživanja i prikupljenih povijesnih podataka za svaku pronađenu olupinu uz arhivsko istraživanje, prikupljanje pisane i fotodokumentacije vezane za olupinu, pristupilo se izradi kataloga lokacija, kazao je Lisac.


Predstavljeni su i rezultati izvješća o avioizviđanju za 2020. godinu. Ovim se projektom osigurava višegodišnji kontinuitet motrenja i nadzora mora te kraja Primorsko-goranske županije u ljetnom periodu.


Pravovremenim uočavanjem i dojavom opasnosti od onečišćenja mora informira se ŽOC, koji sukladno svojim ovlastima i nadležnostima u slučaju potrebe poduzima brzu reakciju u cilju sprječavanja i otklanjanja uočenih opasnosti.


Na sjednici je predstavljen i Ažurirani popis pravnih i fizičkih osoba i njihove opreme koji su direktno u sustavu zaštite mora te institucija, organizacija i pravnih osoba koje ŽOC može angažirati u slučaju onečišćenja mora.