Stranci nisu egzotika

Dobrog kuhara u turizmu se plaća od dvije tisuće eura naviše, a strancima nude prosječno – 917 eura

Alenka Juričić Bukarica

Teško je naći konobare, čistačice se traže svijećom, dobrih kuhara kao da nema.../ Snimio Vedran KARUZA

Teško je naći konobare, čistačice se traže svijećom, dobrih kuhara kao da nema.../ Snimio Vedran KARUZA

U djelatnostima turizma i ugostiteljstva izdane su 1.864 dozvole za boravak i rad koje se odnose na novo zapošljavanje u trajanju do godine dana, 111 dozvola za boravak i rad za produljenje i 830 dozvola za boravak i rad za sezonsko zapošljavanje do šest mjeseciRIJEKA – Da mi nema familije, mogao bih zatvoriti, sve se češće čuje i među poduzetnicima u turizmu na Kvarneru. Turistički Kvarner, kao ni ostatak Hrvatske, nije izuzet od manjka kadrova, čistačice se traže svijećom, teško je naći konobara, dobrog kuhara još teže. A stranci koji rade u ugostiteljskim objektima više nikome nisu egzotika, već je skoro i čudno ako nema radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Filipina, Nepala…


Provjera brojki


Provjerili smo stoga koliko su poslodavci tražili radnika za ovu sezonu i odakle dolaze stranci koje zapošljavaju.


Na području Primorsko-goranske županije su tako prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u prva četiri mjeseca ove godine tražena ukupno 9.574 radnika, od čega 2.359 sezonskih.
– Od toga je najviše radnika, kako sezonskih tako i ostalih, traženo baš na području grada Rijeke, zatim na području Cresa te Krka, kazali su u HZZ-u, dodajući kako su na vrhu liste najtraženijih radnika bili čistači, konobari te turistički animatori. Kuhari su očekivano također pri vrhu liste, kao i sobarice, kuhinjski radnici, pomoćni kuhari i recepcionari.


Snimio VEDRAN KARUZA


A ako je suditi po tome koliko je zahtjeva za dozvole za rad podneseno na području PGŽ-a, domaćeg radnika je jako teško naći. Dok su na »birou« poslodavci tražili oko 9.500 radnika, istovremeno su u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, uključujući i pripadajuće policijske postaje, samo u razdoblju od 1. siječnja do 12. svibnja ove godine predali 8.701 zahtjev za dozvolu za boravak i rad stranih radnika.


Anketiranje nezaposlenih

 


HZZ od listopada 2022. godine provodi anketiranje nezaposlenih osoba o mogućnostima i spremnosti za rad na sezonskim poslovima za vrijeme turističke sezone. Anketa se provodi među svim nezaposlenim osobama, a prikupljaju se podaci o spremnosti rada na sezonskim poslovima, o sezonskim zanimanjima u kojima su osobe spremne raditi te imaju li osobe već dogovorenog poslodavca. Interes nezaposlenih osoba kontinuirano se prati te je posredovanje za rad u sezoni okrenuto upravo spomenutoj skupini nezaposlenih osoba. Na taj se način nastoji smanjiti broj osoba koje se nalaze u evidenciji Zavoda, a posjeduju potrebna znanja i vještine za obavljanje traženih poslova te su raspoloživi za rad u sezoni. Isto tako, HZZ je otvorio web stranicu Sezonski poslovi – sezona 2023. te je nezaposlenim osobama olakšano pretraživanje svih slobodnih radnih mjesta. Natječaji za slobodna radna mjesta prenose se s portala Burza rada. Usto, poslodavcima je omogućena i objava linkova koji vode direktno na prijavne stranice za radna mjesta objavljena na njihovim službenim web stranicama. Tako je na jednom mjestu omogućeno izravno povezivanje poslodavaca i radnika, odnosno direktna prijava za posao ne samo za nezaposlene, već i za one koji nisu u evidenciji Zavoda, a zainteresirani su za sezonsko zapošljavanje.

– Broj zaprimljenih zahtjeva za dozvolu za boravak i rad u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj je u porastu u odnosu na prethodne godine, a ponajviše u djelatnostima turizma i ugostiteljstva te građevinarstva. U navedenom razdoblju u djelatnosti turizma i ugostiteljstva izdane su 1.864 dozvole za boravak i rad koje se odnose na novo zapošljavanje u trajanju do godinu dana, 111 dozvola za boravak i rad za produljenje i 830 dozvola za boravak i rad za sezonsko zapošljavanje u trajanju do šest mjeseci, odgovorili su u PU primorsko-goranskoj. Pri tome je najveći broj dozvola za boravak i rad u djelatnosti turizam i ugostiteljstvo izdano u Policijskoj postaji Krk i to 1.157, zatim u Policijskoj postaji Mali Lošinj s ispostavom Cres gdje je za strane radnike izdano 569 dozvola te u Policijskoj postaji Crikvenica gdje je izdano 345 dozvola. Slijedi 279 izdanih dozvola u Policijskoj postaj Rab, 275 u Policijskoj postaji Opatija, dok je u sjedištu Policijske uprave izdana 171 dozvola za boravak i rad za područje grada Rijeke i riječkog prstena.


Lani više od 330 ljudi iz PGŽ-a otišlo u inozemstvo

 


Tijekom prva četiri mjeseca ove godine, na području Primorsko-goranske županije radi zapošljavanja u inozemstvu odjavljene su 92 osobe, od čega 55 osoba radi zapošljavanja u državama Europske unije i europskog ekonomskog prostora te 37 osoba radi zapošljavanja u državama trećih zemalja. Prošle je godine radi zapošljavanja u inozemstvu odjavljena 331 osoba, od čega 227 osoba zbog zapošljavanja u država EU/EEA te 104 osobe zbog zapošljavanja u državama trećih zemalja.

Konobari, kuhari, čistači


Što se tiče stranih državljana kojima su izdane navedene dozvole u djelatnosti ugostiteljstva i turizma za sezonsko zapošljavanje do šest mjeseci, najveći je broj izdanih dozvola državljanima Sjeverne Makedonije, njih 226, zatim državljanima Srbije 217, Bosne i Hercegovine 181, Nepala 86, Filipina 63 i Indije 30.


– Radne dozvole se većinom odnose za radna mjesta konobara, kuhara i čistača, naveli su u primorsko-goranskoj PU, pojašnjavajući kako je Zakonom o strancima propisano na koji način državljani treće zemlje mogu regulirati svoj boravak u Republici Hrvatskoj, odnosno na koji način mogu ishodovati dozvole za boravak i rad. Dozvola za boravak i rad izdaje se, naime, na vrijeme koje je potrebno za obavljanje posla, odnosno na vrijeme za koje je sklopljen ugovor o radu i može trajati do maksimalno godinu dana. Državljanin treće zemlje može započeti s radom tek nakon što mu je odobrena dozvola za boravak i rad te smije raditi samo za poslodavca i na poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad.


Pozitivno mišljenje za više od 61.000 radnika

 


Hrvatski zavod za zapošljavanje za čitavu je Hrvatsku samo u prva četiri mjeseca ove godine zaprimio oko 74.000 zahtjeva za mišljenje za zapošljavanje stranaca, što je prijavilo više od 9.000 poslodavaca. Od početka godine HZZ je dao pozitivno mišljenje za više od 61.000 radnika, dok je nekih 7.000 zahtjeva odbijeno. Najtraženije zanimanje za koje je izdano najviše pozitivnih mišljenja, i to njih skoro 5.500, je radnik visokogradnje. Na drugom su mjestu konobari s 5.072 pozitivna mišljenja, a na trećem pomoćni kuhar, odnosno kuharica za koje je izdano 7.713 pozitivnih mišljenja. Slijede kuhari s 4.122 pozitivna mišljenja, sobarice s 3.569, zidar s 3.334, čistačice s 3.252, te pomoćni konobar i konobarica s 3.051 pozitivnim zahtjevom.

Male plaće


Zanimljivi su i podaci o prosječnim bruto plaćama, barem ako je suditi po podacima koja je skupio HZZ. Naime, prosječne bruto plaće koje su nudili poslodavci u prošloj godini, po ovome ispadaju vrlo niske. Tako na listi zanimanja za koja je HZZ dao najviše mišljenja za zapošljavanje stranaca, najveću plaću očekivano se nudilo kuharima. Međutim, iako danas poslodavac dobrog kuhara plaća oko dvije tisuće eura pa naviše, po ovome ispada da je ponuđena prosječna bruto plaća za strane kuhare bila tek 917,62 eura.


Na drugom su mjestu po plaći konobari s prosječnom bruto plaćom od 881,25 eura, a na trećem zidari s 836,07 eura bruto plaće. Bruto plaća čistačice je po ovim podacima tek 744,57 eura bruto. Dakle, po ovome ispada da je isplativije zaposliti stranca nego domaći kadar. Dakle, još jedan čavao u lijes onoga što se zove održivi turizam s hrvatskim predznakom.