'Koga briga'

DJ Macola, dobri čovjek s Grobnika bori se s kompliciranim tumorom. Njegova bolest pokrenula je lavinu dobrote

Edi Prodan

Zbog blizine srca, zračenje koje je sastavni dio liječenja i mora prethoditi operativnom zahvatu, nije na pravi način bilo moguće izvesti u Hrvatskoj, a cijena liječenja iznosi 60.000 euraRIJEKA – Bio sam tog 11. prosinca 2021. godine doslovno prestravljen. Na gastroskopskom pregledu koji sam zatražio jer sam iz dana u dan imao sve većih problema s gutanjem, dr. Davor Štimac je bio šokiran: u mom se jednjaku nalazio golem tumor duljine 11 centimetara. Zbunjenost je bila tim veća jer sam godinu dana prije toga, zbog određenih problema, prošao gastroskopski pregled kod jedne KBC-ove specijalistice na kojem nisu utvrđene nikakve malformacije.


Uvodni je to dio razgovora koji smo telefonski na relaciji Rijeka – Istanbul vodili s Daliborom Marušićem, poznatijim kao DJ Macola, čovjekom dobrog srca i širokog osmijeha, koji je u 49. godini obolio od adenokarcinoma jednjaka. Iako prognoze na početku liječenja, nakon što mu je pregledom definirana bolest, nisu bile obećavajuće, pomalo i zbog činjenice da je karcinom udaljen jedva centimetar od srca, prvi ciklus kemoterapije značajno je smanjio tumor, što je za Dalibora bila prva dobra vijest u moru loših. No, ne i do kraja dobra jer zbog tehnološke nerazvijenosti hrvatskog zdravstva, jedina mogućnost da se izliječi, da dobije pravo na drugi dio svog života, bilo je liječenje u inozemstvu, konkretno u Istanbulu gdje se i danas nalazi zajedno sa suprugom Mirabel.


Spoznaja da nije sam


– Dio liječenja sam u Rijeci okončao 28. veljače. No, nakon posjeta uredu turske bolnice u Rijeci pojašnjeno mi je da je kod nas obavljeno tek djelomično liječenje. Zbog blizine srca, zračenje koje je sastavni dio liječenja po svim svjetskim protokolima i mora prethoditi operativnom zahvatu, nije na pravi način bilo moguće izvesti u Hrvatskoj. Kad mi je pak bilo rečeno da je cijena tog i takvog, u mom slučaju jedinog mogućeg puta do izlječenja, 60.000 eura, skoro pola milijuna kuna, žalosno sam konstatirao da ja ne »igram« u tom razredu, kako je za mene i moju obitelj to nezamislivo golemi iznos, sjeća se Dalibor razgovora s kraja ožujka, dana i perioda koji su slutili na najgore.
No, da čovjek, ako je u životu čovjek, nikad nije sam, postalo mu je jasno skoro istog dana, kad se na jedan krajnje frustrirajući, mučan način sudario s – početkom kraja. Njegovi prijatelji s kojima je od najranijeg djetinjstva dijelio radosti odrastanja odmah pokreću veliku humanitarnu akciju koja je apsolutno mobilizirala sve ljude dobre volje i velikog srca na Grobnišćini, ali i u čitavoj Rijeci i riječkom prstenu. Od kolega glazbenika, ugostitelja, obrtnika, sve do prvopričesnika u Jelenju koji su zahvaljujući inicijativi vlč. Ivana Milardovića novac uplatili za Daliborovo liječenje.


– Prve objave, osim usmenim putem među prijateljima, uputila je moja općina Čavle, a njoj se odmah pridružila i druga grobnička, Jelenje. Uz mene su odmah stali prijatelji, kolege, ali i Grobnički dondolaši, Udruga Palentari, Grobnik Adventure, nogometni klubovi Grobničan i Rječina, brojni DJ-evi iz čitave regije. Krenulo je prikupljanje sredstava za moje liječenje, nadam se i pobjedu nad opakom bolešću, ističe Dalibor.


Uskoro povratak kući


Zahvaljujući inicijalnom novcu, otvorena je mogućnost odlaska u Istanbul gdje su Mirabel i Dalibor stigli 13. travnja.


– Bolnica Acibadem je u azijskom dijelu Istanbula, određena mi je zahtjevna kombinacija kemoterapije i zračenja što bi trebalo biti gotovo do 20. svibnja, za kad je predviđen naš povratak kući. Uslijedit će nakon toga pauza od mjesec dana jer to je vrijeme u kojem liječenje postiže svoj maksimum. Nakon toga slijedi pregled i sam operativni zahvat koji se obavlja ne klasičnom kirurškom metodom, nego uz pomoć posebnog, robotiziranog stroja i dakako specijalista obučenih za rad s njime. Nadam se da smo na dobrom putu, da će i humanitarne akacije koje se organiziraju doći do iznosa koji je u konačnici potreban za liječenje. Neizmjerno sam zahvalan svima koji su se bilo na koji način uključili, te još jednom ističem da sam morao u inozemstvo jer u Hrvatskoj ne postoje uređaji koji su u mom slučaju jedini mogli pomoći. K tome, zahvaljujem svim ljudima riječkog zdravstvenog sustava koji su mi pomogli, primjerice dr. Štimcu koji mi je u jednjak ugradio »stent« kako bih uopće mogao jesti i disati, te još jednom ističem da odlazak u Tursku nije bio nikakav hir, nego jedni mogući put kako bih u životu dobio novu šansu, pojašnjava nam Dalibor, popularni DJ Macola. Dobri čovjek s Grobnika kojem svi zajedno moramo pomoći kako bi pobijedio bolest i nastavio s dijeljenjem pozitivnih vibracija i životnog optimizma po čemu je uvijek bio poznat.


Macola vs. Macola


​Nemalo je ljudi pomislilo da se sredstva prikupljaju za poznatog ličkog ugostitelja Željka Oreškovića, nadimka Macola. Ne, ja sam taj, DJ Macola, dok je lički Macola sasvim dobro, što mu želim i ubuduće. Jednom smo se prigodom i upoznali. Imao sam nastup u Novom Vinodolskom gdje je i on ljetovao. Vidio je plakate pa je došao provjeriti tko mu to »krade ime«.


Žiroračun


​Nositelj akcije je humanitarna udruga »Koga briga…« poznata po dugogodišnjoj aktivnosti na planu pomaganja ljudima u nevolji, ponajviše povezanim sa skupim zdravstvenim uslugama.


– Zahvaljujući »Koga briga…« dobivamo na potpunoj transparentnosti, a ako se prikupi sredstava više od potrebnog za moje liječenje, bit će preusmjerena za prvu potrebu koja se ukaže. Svaka kuna uplaćena za moje liječenje bit će transparentna, na uvid javnosti, poručuje Dalibor.
Podaci za uplatu: Naziv primatelja: Koga briga… za Macolu; IBAN: HR1023400091511186135 (PBZ banka); swift code PBZGHR2X


Program


​Subota, 14. i nedjelja, 15. svibnja


Dražice, Gir za Macolu – u organizaciji ekipe iz Grobnik Adventura u subotu od 12 do 18 sati i u nedjelju od 10 do 17 sati svi zainteresirani moći će napraviti jedinstveni đir Grobnikom na quad vozilima. Svaka tura trajat će 20 minuta, a cijena vožnje bit će promotivnih 100 kuna. Sav prihod od donacija bit će uplaćen na račun akcije Koga briga… za Macolu


Subota, 14. svibnja


Klub Stop, 21 sat, sav prihod od donacija bit će uplaćen na račun akcije Koga briga… za Macolu.


Pikado klub Formula 1 organizira humanitarni turnir Koga briga… za Macolu, prijave do 18.45 u Caffe baru Formula 1, prihod od kotizacija i donacija ide za Daliborovo liječenje


Nedjelja, 15. svibnja


Igralište NK Rječine u Dražicama, utakmica Rječina – Lovran (17.30 sati)


Prihod od ulaznica i donacija bit će uplaćen na račun akcije Koga briga… za Macolu


Subota, 21. svibnja


RK Čavle organizira tradicionalni međunarodni turnir u malom rukometu, turnir će ove godine biti humanitaran, kuhat će se fažol, a prihod od donacija ide za Macolu


Od 19 do 1 sat, prostor Exportdrva, veliki humanitarni DJ party za Macolu


​U prostoru Export drva nastupit će eminentni DJ-evi, Daliborovi kolege, a sav prihod od donacija i prodaje prigodnih majica, bit će uplaćen za potrebe liječenja


Subota, 28. svibnja


Stadion Mavrinci, utakmica Grobničan – Rudar Trans Euro, 17.30 sati


Grobnički dondolaši, Udruga Palentari i udruženje obrtnika kuhat će gulaš i palentu, sav prihod od ulaznica, donacija, prodaje majica i gulaša bit će uplaćen na račun akcije Koga briga… za Macolu


Plaža Kantrida, Maškarani tanci


U organizaciji Beach bara Morski prasac, a uoči prvog riječkog ljetnog karnevala, na plaži Kantrida bit će održan prvi ljetni maškarani tanci, prihod i donacije s kojega će biti uplaćeni na račun akcije Koga briga… za Macolu