Vratili mjere

Dječji vrtić Rijeka uveo stroža pravila za roditelje, otkrili kad će objaviti rezultate upisa

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin kaže da su se vratili strožim epidemiološkim pravilima zbog povećanja broja oboljelih od koronavirusa, iako od nadležnih tijela takve upute nisu dobiliS početkom ovog tjedna u riječkim predškolskim ustanovama ponovo su počela vrijediti stroža epidemiološka pravila prema kojima roditelji u ustanove ne mogu ući, već djecu predaju odgojiteljima na ulazu u vrtić.


Mjerenje temperature


Ravnateljica najveće riječke predškolske ustanove, Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, ističe da su se vrtići na povratak strožim epidemiološkim pravilima odlučili zbog povećanja broja oboljelih od koronavirusa iako od nadležnih tijela takve upute nisu dobili.


– Nismo dobili službenu uputu Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao ni Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali smo u dogovoru s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije vratili epidemiološke mjere koje su vrijedile prije popuštanja mjera.
To znači da smo ponovno uveli ograničenje ulaska roditelja u prostore vrtića, iako za sada ne postoji obaveza vrtića za uvođenjem dodatnih zaštitnih mjera. Na ulazima u naše objekte organiziran je prihvat djece od strane dežurnih odgojitelja, a na isti se način organizira i dežurstvo u vrijeme odlaska djece kući.


I nadalje važi obaveza mjerenja tjelesne temperature djece prije dolaska u vrtić. U vrtiću, naime, mogu boraviti samo zdrava djeca, bez simptoma bolesti, kao što su povišena tjelesna temperatura, kašljanje, curenje iz nosa, upaljene oči, glavobolja, povraćanje, kožni osip, proljev i ostali simptomi bolesti.


Također, dijete je u vrtić potrebno dovesti najkasnije do 8.30 sati.


Poželjno je da dijete u vrtić dovodi jedna odrasla osoba ili da se dvije odrasle osobe izmjenjuju u pratnji, a ukoliko je više roditelja došlo u isto vrijeme u krug vrtića, važno je poštovati preporuku o držanju fizičkog razmaka od dva metra, objašnjava Guštin.


Dezinfekcija obuće


Prije ulaska u vrtić dijete dezinficira obuću na pripremljenoj dezbarijeri, a za vrijeme boravka u vrtiću djeca ne dezinficiraju ruke i ne nose zaštitnu masku, već se provodi mjera učestalog pranja ruku.


Ravnateljica kaže i da se upotrebljavaju lako perive igračke u radu s djecom, a što se odgojitelja tiče, njihova je odluka hoće li nositi maske ili ne.


Zbog trenutne epidemiološke situacije objava konačnih rezultata upisa idući tjedan neće biti, kako je uobičajeno, u svim objektima, već će se rezultati upisa 20. srpnja objaviti samo u sjedištima centara predškolskog odgoja, odnosno u onim vrtićima u kojima su roditelji predavali zahtjeve za upis.


U vrtićima četiri puta više djece nego prijašnjih godina


Iako predškolske ustanove u vrijeme ljetnih mjeseci rade smanjim kapacitetom te se rad organizira kroz dežurstva objekata, ove se godine, dodaje Davorka Guštin, pokazala daleko veća potreba roditelja za vrtićkom uslugom za vrijeme ljeta nego inače te u ustanovama boravi čak četiri puta djece više nego prijašnjih godina.


– Uobičajeno je bilo da nam u ovo doba godine dolazi svega 20 posto djece. Međutim, ove ih je godine puno više zbog čega će ljetna dežurstva biti organizirana u više objekata. Trend veće potrebe za smještajem djece u vrtić prema najvama roditelja nastavit če se i u kolovozu.


Naime, do sada je u kolovozu radio samo Podcentar Potok, a ove godine ćemo morati otvoriti četiri objekta. Inače bi u kolovozu imali jedva stotinu djece, a ove nam je godine najavilo dolazak petstotinjak djece.


Tako da će u kolovozu, osim Potoka, raditi i podcentri Maestral, Turnić te Zamet, najavljuje ravnateljica.