KEP-indeks

Djeca u PGŽ u dobi do 12 godina imaju najzdravije zube u Hrvatskoj, evo kako se u tome uspjelo

Barbara Čalušić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Prema KEP-indeksu njihovi su zubi zdraviji i od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.U Primorsko-goranskoj županiji djeca u dobi od 12 godina imaju zdravije zube od djece u ostatku države, a prema KEP-indeksu njihovi su zubi zdraviji i od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.


Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo održan je simpozij Zdravi zubi, zdrav dječji osmijeh kojim je obilježeno i 15 godina provođenja županijskog program Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ-u koji je prije osam godina, kako i većina županijskih preventivnih programa, prerastao u nacionalni program.

 


– Na simpoziju su se okupili sudionici programa, a tu se ubrajaju i medicinske sestre, patronažne sestre i zdravstvene voditeljice koji su važan dionik te u svojem radu educiraju i trudnice o tome koliko je bitno voditi brigu o oralnom zdravlju još u trudnoći te u najmlađoj dobi.


Naš program je započeo 2008. godine tako što se prilikom upisa u osnovnu školu kao prilog dokumentaciji tražio nalaz pregleda kod stomatologa.


Nakon toga u petim razredima pregled se ponavljao i kad su se rezultati analizirali, uvidjelo se da se stanje poboljšalo kod osnovaca, ali ne i u vrtićima zbog čega je 2014. godine program uveden i u vrtiće gdje uvedena praksa četkanja zubiju.Pedijatrijske ordinacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uvedene su u program 2019. godine tako što su sva predškolska djeca bila uključena te je sugerirano da se u dobi od šestog do 12. mjeseca života odabere doktor dentalne medicine jednako kao što se odabire pedijatar, kazala je Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela za javno zdravstvo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a.Simpozij je pozdravila i pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Silivja Hunjadi Korošec ističući kako se o važnosti oralnog zdravlja može govoriti s više aspekata s obzirom da se radi o temelju socijalnog zdravlja i kao takvo je važna odrednica kvalitete života.– Ako govorimo o zdravlju kao javnozdravstvenom problemu, treba reći da se 90 posto bolesti usne šupljine može spriječiti prevencijom i zato smo kao osnivač ponosni da imamo ovaj program koji se u našoj županiji provodi već 15 godina, rekla je Hunjadi Korošec.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željko Linšak zahvalio se svim partnerima u projektu, Županiji i Fakultetu dentalne medicine u Rijeci kao i cijelom timu Zavodu koji ovaj program provodi već 15 godina.


– Kroz program je dosad prošlo 50 tisuća djece i želim vam svima puno uspjeha te vjerujem da će sljedećih 15 godina KEP indeks u djece u našoj županiji biti još bolji, zaključio je Linšak.