TRBUH GRADA

Đir po riječkoj placi: Trešanja ima u izobilju, ali po jako visokim cijenama

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osim trešanja, stigle su i marelice, za sada još malo tvrde, no svakako ukusne, a prodaju se za 20 do 25 kuna po kilogramu.



Nakon što su cijene šparoga, a zatim i jagoda otišle »u nebo«, isto se događa i s trešnjama. Prva stvar koju ste zasigurno vidjeli ako ste ovih dana posjetili glavnu riječku tržnicu jest upravo obilje trešanja i velikim slovima napisana cijena od čak 30 kuna. No, ovih 30 kuna ne odnosi se na kilogram, već na jednu plastičnu kanticu u kojoj obično bude oko 300 grama do pola kilograma, ali bez brige jer kada prošećete malo uličicama place, naći ćete i one po 25 i 20 kuna koje si je već malo lakše priuštiti. Dok se u Zagrebu cijena kilograma trešanja penje i do vrtoglavih 100 kuna, možemo reći da je cijena u Rijeci još i prihvatljiva, no definitivno nije namijenjena za svačiji džep pa tako možemo očekivati da će se uskoro i obične trešnje smatrati – luksuzom.


Osim trešanja, stigle su i marelice, za sada još malo tvrde, no svakako ukusne, a prodaju se za 20 do 25 kuna po kilogramu. Puno je i banana koje stoje 10 kuna po kilogramu, kao i jagoda koje su sada pale na 12 do 15 kuna po kantici. Tu je i nešto skuplji limun za 25 kuna po kilogramu, a od povrća najbolje izgledaju krastavci za 10 i cikla za 16 kuna po kilogramu.


Za sve koji su se zaželjeli ljetnih okusa i posebice osvježavajućih kolača za vruće dane, a u isto vrijeme se žele počastiti trešnjama, donosimo nekoliko odličnih recepata. Prvi od njih, uz trešnje kombinira i avokado koji također možete naći na placi, no za 10 do čak 15 kuna po komadu, pa u tom slučaju ako više marite za cijenu, pogledajte i u neki od dućana. Riječ je o čokoladnom mousseu od trešanja i avokada, a recept je toliko jednostavan da ćete ga htjeti raditi češće nego što mislite. Sve što trebate napraviti je u blender staviti jedan avokado te jednu i pol šalicu očišćenih i opranih trešanja, dodati dvije jušne žlice kakaa i zasladiti po želji – bilo medom ili šećerom. Nakon što sve izblendate, smjesu ulijte u posudice i stavite u hladnjak na jedan sat. Na kraju možete po vrhu posipati šećerom u prahu ili staviti koju svježu trešnju i mousse je spreman za serviranje.




Još jedan odličan desert za koji će vam trebati nešto više vremena jest sočni kolač od trešanja. Potrebno je miksati dva jaja, 150 grama šećera i dva vanilin šećera, zatim u smjesu dodati 150 militara ulja, 300 grama brašna, jedan prašak za pecivo te jednu čašu jogurta. Nakon što smjesa postane potpuno glatka, ulijte je u pleh i rasporedite pola kilograma trešanja te pecite pola sata do četrdeset minuta na 160 stupnjeva i kolač je gotov!