Kreću maturalci

Češka, Španjolska, Grčka… Hrvatski maturanti opet će u inozemstvu “ostaviti” 100 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Apeliramo da se otvori mogućnost putovanja u drugim terminima, jer krajem kolovoza ponuda turističkih aranžmana nije toliko velika, a potražnja postaje ogromna. Krajem rujna cijene su daleko niže i onda bi i Hrvatska bila pristupačnija, kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris ŽgombaRIJEKA – Češka, Španjolska, Grčka i Italija samo su neke od europskih zemalja put kojih će posljednjeg tjedna kolovoza i prvog tjedna rujna krenuti tisuće hrvatskih maturanata, jer kreće još jedna sezona maturalaca. Trend odabira pojedinih inozemnih destinacija za realizaciju završnog srednjoškolskog obrazovanja već se godinama ne mijenja, no ono što je najgore ne mijenjaju se ni termini realizacije maturarnih putovanja, a to, upozorava predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba znatno podiže cijene maturalca, jer nije isto realizirati putovanje krajem kolovoza u vrijeme turističke sezone ili pak krajem rujna kada cijene tusritičkih aranžmana padaju. Nisu samo aranžmani skuplji, već i prijevoz pa cijene autobusa uslijed povećane potražnje rastu u nebo.


Veliki promet


– U iduća dva tjedna imamo najveću koncentraciju maturalnih putovanja i konstatno ukazujemo na štetnost takvih termina, upozoravamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i apeliramo da se otvori mogućnost putovanja u drugim terminima, jer krajem kolovoza ponuda turističkih aranžmana nije toliko velika, a potražnja postaje ogromna i na kraju je rezultat to da roditelji plaćaju puno veću cijenu. Često se postavlja pitanje zbog čega se maturalna putovanja ne realiziraju u Hrvatskoj, a svi znaju kakve su cijene krajem kolovoza. Međutim, krajem rujna cijene su daleko niže i onda bi i Hrvatska bila pristupačnija, navodi Žgomba.


U tom bi slučaju, dodaje, Hrvatska bila jeftinija od popularnih inozemnih destinacija, a nije riječ o zanemarivom iznosu, jer uzme li se da cijena prosječnog maturalca iznosi između tri i tri i pol tisuće kuna te da svake godine izvan hrvatskih granica u inozemstvo putuje tridesetak tisuća maturanata radi se o stotinjak milijuna kuna koje hrvatski srednjoškolci ostavljaju u inozemnim destinacijama.
– Riječ je o velikom prometu i bilo bi dobro da taj promet ostaje u Hrvatskoj. S druge strane taj bi iznos bio manji i svakako povoljniji za roditelje kad bi se promijenio termin odlaska, jer sad je primjerice gotovo nemoguće pronaći slobodan autobus zbog čega cijene rastu, ističe Žgomba.


Iako je prosječna cijena završnog srednjoškolskog putovanja oko tri tisuće kuna ona može biti i duplo veća, a takav je primjer ove godine Prva riječka hrvatska gimnazija u kojoj se za putovenja trenutno sprema pet razreda. Putuje se na razne destinacije od kojih je najskuplja Grčka. Roditelji čija djeca putuju u tu zemlju, kaže ravnateljica Jane Sclaunich, za maturalno će putovanje izdvojiti i do 6.500 kuna.


Mali razredi


– Ove godine odabir maturanata je vrlo različiti pa tako jedni putuju u Grčku, drugi u Španjlsku, treći u Prag i Njemačku. Najskuplje je putovanje u Grčku koje se realizira na način da se do Grčke putuje brodom, a vraća se avionom. Za takvo putovanje treba izdvojiti 6.500 kuna, a opcija povratka brodom je 6 tisuća kuna.


Cijene putovanja rastu i iz razloga što su danas razredni odjeli mali, broje do 24 učenika, a što je manje učenika to je cijena veća, jer bez obzira što ih je 24 plaćaju autobus sa 40 sjedala. Bez obzira na cijenu Grčka je jako popularna među maturantima, a naravno da ima roditelja koji negoduju, no kad većina razreda odluči teško je naći rješenje. Cijena putovanja ovisi i o tome koje će sve lokalitete učenici posjetiti, a upravo je putovanje u Grčku jedno od onih koje nudi najveći broj takvih posjeta s tim da grčko Ministarstvo kulture za svakog učenika plaća ulaznice pa su roditelji makar tog troška oslobođeni, no puno se putuje od lokaliteta do lokaliteta.


Ono oko čega smo se bunili je kretanje brodom iz Ancone, a ne Trsta ili Venecije. Tu se gubi pola dana, jer do Ancone ima 8 sati vožnje, no brodar iz Ancone je jeftiniji. Također ono na što upozoravamo roditelje je kategorizacija hotela u Grčkoj koja nije ista kao hrvatska kategorizacija i vrlo često učenici budu razočarani smještajem, iznosi Sclaunich


Slovačka i Poljska


U prihvatljivije i popularnije destinacije, dodaje, ubraja se Prag za koji će roditelji izdvojiti 3 tisuće kuna, a u usporedbi s Grčkom riječ je o manje napornom putovanju. Tisuću kuna više morat će izdvojiti roditelji razrednog odjela koji je odabrao putovanje u Španjolsku, jer cijena takvog maturalca iznosi 4 tisuće kuna.


S potrošenih 3.500 kuna na maturalac će uskoro krenuti i maturanti Prirodoslovne i grafičke škole koji ove godine putuju u Slovačku i Poljsku.


– Putuju četiri razreda i svi su odabrali istu destinaciju pa im je i cijena niža. Idu dva puna autobusa što također doprinosi nižoj cijeni, a odabrali su putovanje s kojim će u jednom điru obići više zemalja, zaključuje ravnatelj Radenko Bradić.