Online edukacija

Čak četvrtina mladih u Primorsko – goranskoj županiji je – preuhranjena ili pretila

Ingrid Šestan Kučić

Kao značajniji izazovi u usvajanju i održavanju navika pravilne prehrane istaknuti su velika dostupnost i poticanje konzumiranja jeftine visokoenergetske hrane i napitaka te sveprisutno idealiziranje mršavostiRIJEKA – Četvrtina mladih je preuhranjena ili pretila, a njih oko 15 posto prejeda se barem jednom mjesečno.


Istovremeno, više od polovine mladih nezadovoljno je svojim tijelom – dio je rezultata istraživanja među mladima Primorsko-goranske županije koje je iznijela prof. dr. Alessandra Pokrajac-Bulian s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na online edukaciji o pravilnoj prehrani. Trodnevnu edukaciju za stručne suradnike srednjih škola i učeničkih domova organizirali su Grad Rijeka i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb kako bi sudionici dobili recentne i pouzdane informacije, ali i korisne upute koje će moći koristiti u svom svakodnevnom radu i koje će ih motivirati za razvijanje novih edukativnih projekata za mlade s kojima rade.


Mentalni poremećaji


Svoja znanja i iskustva o važnosti pravilne prehrane prenijele su prof. dr. Greta Krešić, voditeljica Katedre za hranu i prehranu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, psihologinja Marina Njegovan iz zdravstvene ustanove Thalassotherapia Opatija te prof. dr. Pokrajac-Bulian.
Kao značajniji izazovi u usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane kod mladih istaknuti su s jedne strane velika dostupnost i poticanje konzumiranja jeftine visokoenergetske hrane i napitaka, a s druge strane sveprisutno idealiziranje mršavosti, pogotovo kod žena, što u konačnici dovodi do razvijanja nepravilnih obrazaca prehrane, pa čak i poremećaja u hranjenju kao ozbiljnih mentalnih poremećaja, među kojima su najpoznatije anoreksija nervoza, bulimija nervoza, prejedanje, a u zadnje vrijeme govori se i o takozvanoj ortoreksiji nervozi, odnosno nezdravoj opsesiji zdravom i pravilnom prehranom. Sve je te bolesti važno na vrijeme prepoznati, svaku sumnju na poremećaj provjeriti sa stručnom osobom budući da se radi o poremećajima koji u nekim slučajevima mogu imati fatalne posljedice.


Umjerene količine


Istaknuto je i da je u usvajanju i u održavanju navika pravilne prehrane za mlade važno hraniti se redovito, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo, odnosno ne izbacivati nijednu skupinu namirnica iz prehrane, baviti se sportom, ne prihvaćati bezrezervno trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvaćati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će biti pozitivan primjer i podrška, najvažniji je zaključak online edukacije, a sudionicima su ponuđeni načini i alati koje mogu ponuditi mladima i na taj im način olakšati usvajanje i održavanje navika pravilne prehrane. Pravilna prehrana u mladosti preduvjet je pravilnog razvoja, ali i veliki zalog za budućnost, kako za tjelesno, tako i mentalno zdravlje.


U online edukaciju uključili su se stručni suradnici Učeničkog doma Podmurvice, Gimnazije Andrije Mohorovičića, Ekonomske škole Mije Mirkovića, Medicinske škole, Prve sušačke hrvatske gimnazije, Škole za primijenjenu umjetnost i Ugostiteljske škole Opatija.