Bura

Burić opleo po gradskoj upravi: ‘Rijeka je europska prijestolnica korupcije’

Orjana Antešić

Problem Grada Rijeke je problem Državnog odvjetništva Republke Hrvatske - prozvao je Burić DORHNezavisni gradski vijećnik Hrvoje Burić smatra da bi Rijeci bolje pristajala titula europske prijestolnice korupcije, nego kulture, i prilično je uvjeren da od ovih kaznenih prijava policije za šestero zaposlenika Rijeka 2020 koje se sumnjiči za nezakonito pogodovanje novosadskoj tvrtki, neće biti – ništa. Ne zato što bi smatrao da je riječ o predizbornom igrokazu, ili zato što policija nije dobro odradila svoj posao, upravo suprotno. Burić tvrdi da u riječkom Državnom odvjetništvu pogoduju Vojku Obersnelu.


– Problem Grada Rijeke je problem Državnog odvjetništva Republke Hrvatske – prozvao je Burić DORH, navevši i konkretno ime osobe koja je odbacila kaznenu prijavu koju je protiv riječkoga gradonačelnika za slučaj Preluk bila podnijela njegova Nezavisna lista Bura.


Burić se zapitao kako je moguće da Državna revizija utvrdi da se radilo o ekonomski neopravdanom, a time i štetnom poslu za Grad i gradski proračun, da su tim ugovorom o najmu zemljišta koje je kupio Raiffeisen consulting u Gradu Rijeci zapravo izašli iz svog djelokruga zadaća, kao i da su potpisane ugovorne odredbe bile otežavajuće za Grad, a da istodobno osoba iz DORH-a odbaci kaznenu prijavu »koju smo podnijeli protiv Obersnela, tvrdeći da nije bilo nikakve štete za gradski proračun«.
– Podsjetit ću da je Raiffeisen consulting kupio to zemljište na Preluku od Trgovačkog Opatija u stečaju za 2,5 milijuna eura, da bi ga potom Grad Rijeka 2006. uzeo u najam na 15 godina, što do danas košta 3,7 milijuna eura. Dakle, ne samo da su kroz najam u Raiffesien consultingu još i zaradili, nego su u međuvremenu to zemljište i prodali, tako da je na scenu stupio i novi najmodavac, sumirao je Burić.


Pozvao je policiju neka istraži i beogradsku tvrtku Odličan hrčak jer smatra da je upravo s te strane došlo do »uštimavanja« spornog natječaja za posao 1,6 milijuna vrijednog posla najma glavne pozornice i audiovizualne opreme za svečanost otvorenja EPK-a koji je, podsjetimo, dobio Studio Berar Rental iz Novog Sada. Burić nadalje poziva da se konačno istraže glasine i indicije prema kojima je dodjela milijunskih poslova ovim dvjema tvrtkama iz Srbije vezana uz neke odnose koji datiraju još od nekadašnjeg festivala Republika koji je, apostrofirao je Burić, bio projekt upravo Ivana Šarara, pročelnika gradskog Odjela za kulturu. Burić tvrdi kako sve ovo nije slučajno, a nadovezao se i na česta Šararova privatna putovanja u Novi Sad.


– Pritom je koristio službeno vozilo Grada Rijeke, i ne samo to, već je koristio i vozila drugih pročelnika preko vikenda kako ne bi bilo sumnjivo koliku kilometražu radi službenim automobilom Grada Rijeke koji mu je na raspolaganju.


»Opleo« je Burić i po ministrici Nini Obuljen Koržinek koja je izjavila kako će se kompletna revizija učiniti nakon što projekt EPK bude završen.


– Složit ćete se sa mnom da to, sasvim sigurno, nije normalno. Riječ je o nemalom novcu svih poreznih obveznika Hrvatske koji su iz državnog proračuna isplaćeni za potrebe EPK i zato poručujem ministrici da bi bilo pametnije da pozove financijsku inspekciju i nadzor u tvrtku Rijeka 2020 i Grad Rijeku, zaključio je nezavisni gradski vijećnik Hrvoje Burić.