Opsežni radovi

BUDUĆA KULTURNA OAZA Stanari izgubili parkiralište, prostor “Benčića” postao veliko gradilište

Damir Cupać

Cigleni objekt pretvara se u dječju kuću / Snimio Marko GRACIN

Cigleni objekt pretvara se u dječju kuću / Snimio Marko GRACIN

Pretvaranje T-objekta u novu Gradsku knjižnicu posljednji je projekt revitalizacije »Benčića« koji bi trebao biti gotov sredinom 2021. EPK je omogućio da se u funkciju stavi bivši industrijski kompleksRIJEKA Gradska tvrtka Rijeka plus izvijestila je korisnike parkirališta »Rikard Benčić« da se ono zatvara zbog početka opsežnih radova unutar bivšeg tvorničkog kompleksa. Građani se mole za razumijevanje i korištenje alternativnih lokacija za parkiranje, a stanarima koji koriste to parkiralište, bit će omogućeno parkiranje na području zone Zapad, izuzevši parkiralište u Krešimirovoj ulici (ex Graciani).


Zona Zapad obuhvaća ulice Ciottinu, Milutina Barača, Trg kralja Tomislava, Cambierijevu, Butkovićevu, Z. Petranovića, R.K. Jeretova, N. Cara, Potok, S. Vončine, J. Zavšrnika, Zadarsku i područje HŽ-a na Žabici.


Prenamjena


Tako je Rijeka plus na najbolji način potvrdio najavu Odjela gradske uprave za kulturu da je izabran izvođač radova na pretvaranju T-objekta bivšega Benčića u novu zgradu Gradske knjižnice. Riječ je o posljednjem projektu revitalizacije ex Benčića, a koji bi trebao biti gotov sredinom 2021. godine. Rezanje svečane vrpce označit će kraj projekta Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Upravo je EPK omogućio da se u funkciju stavi nekadašnji industrijski kompleks.
Kako je navedeno u službenom opisu projekta, T-objekt ima 4.530 kvadrata netto površine, odnosno 5.826 kvadrata brutto površine. Rekonstrukcijom se mijenja namjena iz nekadašnje industrijske u kulturnu i javnu te postaje središnji, svim građanima i gostima dostupan i arhitektonski reprezentativni objekt Gradske knjižnice Rijeka, prvi u riječkoj povijesti koji će na jednom mjestu kvalitetno i učinkovito integrirati funkcije i usluge središnjih odjela knjižnice. U objektu će svoje mjesto pronaći sadašnji dislocirani odjeli publicistike/znanosti, književnosti, narodna čitaonica, odjel periodike s pripadajućim spremištima te službe općih poslova, nabave i obrade, matična služba te razvojna knjižnična služba za odnose s javnošću i programe. Posao je na nedavno okončanom natječaju dobila slovenska tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, a vrijednost investicije je oko 68 milijuna kuna. Iz europskih fondova osigurano je 55 posto sredstava. Autor projekta za novu zgradu Gradske knjižnice je Saša Randić.


Radovi mogu početi, parkiralište »Rikard Benčić« ispražnjeno od automobila / Snimio Marko GRACIN


Radovi mogu početi, parkiralište »Rikard Benčić« ispražnjeno od automobila / Snimio Marko GRACINDrugi projekt u Benčiću, a čija je realizacija već počela je izgradnja Dječje kuće koja će biti smještena u Ciglenoj zgradi netto površine oko 2.000 kvadrata. Zgrada je zamišljena kao svojevrsno predvorje ustanova i organizacija u kulturi planiranih u kulturnom bloku Benčić – Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja grada Rijeke, Gradskog kazališta lutaka i Art kina, ali i kao simbolično predvorje svijeta kulture jer je sadržajem i uslugama usmjerena u prvom redu djeci. Jedan od glavnih krajnjih korisnika ovog projekta su djeca i mladi predškolske i školske dobi sa području Rijeke i aglomeracije. Aktivnosti u novoj infrastrukturi obuhvaćaju edukacije, radionice ali i kvalitetno organiziranje slobodnog vremena u sadržajno uređenim prostorijama, a sve sa ciljem razvoja kreativnosti, socijalnih vještina i stjecanje znanja u polju književnosti, likovne, filmske, medijske i glazbene umjetnosti. Lokalno stanovništvo projektom dobiva slobodan i otvoreni pristup informacijama za različite namjene – razonodu, posao, školovanje, osobni razvoj), inspirativan prostor za pronalazak nadahnuća, razmjenu ideja i razvoj projekta, proizvoda… Rekonstrukcija Ciglene zgrade iznosi oko 40 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka ING-GRAD. Arhitekt Saša Randić osmislio je i projekt Dječje kuće.


Jedna faza gotova


U kompleksu »Benčić« u tijeku je realizacija još dva velika projekta, s tim da je prva faza jednog od njih, a to je izgradnja nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti gotova. Drugi projekt je u tijeku, a riječ je o obnovi Palače šećerane u koju će se preseliti Muzej grada Rijeke. Vrijednost radova je oko 45 milijuna kuna, a izvodi ih slovenska tvrtka VG5. Iz europskih fondova osigurano je 85 posto sredstava. Nakon završetka projekta prostor palače Šećerane bit će podijeljen na četiri prostorno-funkcionalne cjeline – ulazni i zajednički prostori (ulaz i info, poslovni prostori), javni sadržaji muzeja (dnevni boravak, kafeterija, čitaonica, izložbeni prostori, konferencijski prostori), administracija (zajedničke službe, muzejsko osoblje, kustosi) te tehnički prostori (restauratorski prostori, depo, tehnički prostori i spremišta). Radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2019. godine.