Egzodus u planine

Bijeli tjedan lovi 120 tisuća skijaša: Od jutra gužve na granici, na Pasjaku kolona oko 2 kilometra

Alenka Juričić Bukarica

Foto Roni Brmalj / Sergej Drechsler

Foto Roni Brmalj / Sergej Drechsler

Da otkaza skijaških aranžmana nije bilo, potvrđuju i u turističkim agencijama, pojašnjavajući da građani planiraju, a i uplaćuju skijanje već tijekom ljeta, a putna osiguranja ne pokrivaju odustajanje zbog toga što bi djeca morala u školu ili roditelji na biralištaDanas počinje hrvatski “bijeli tjedan”, u kojem će na skijanje najveći dio hrvatskih skijaša. Na graničnim prijelazima gužve su od ranog jutra, a na Pasjaku je na izlasku iz zemlje kolona oko dva kilometra.


Bijeli tjedan je ove godine po mnogočemu specifičan. Naime, dio škola je najavio kako će školske ferije zaključiti već sutra, dok su drugima one trebale trajati još čitav tjedan, dakle do 12. siječnja, što znači da zahvaćaju i famozni bijeli tjedan. No, kako se priča sa štrajkom u školama odužila, najavljeno je skraćivanje i ovih duljiih zimskih ferija kako bi se nadoknadio dio propuštene nastave. Osim toga, zanimljivo je kako su upravo prvi vikend bijelog tjedna, a koji traje od danas do subote 11. siječnja, upali i izbori, odnosno drugi krug glasanja za šefa hrvatske države, pa skijaši neće imati prilike ispuniti svoju građansku dužnost. Ovih dana mediji javljaju i o lavinama u nekim švicarskim i austrijskim skijalištima, dok se drugi bore s nedostatkom snijega.


Unatoč svemu, hrvatski skijaši neće odustati od odlaska na snijeg. U školama kažu kako će opravdavati izostanke, a da otkaza skijaških aranžmana nije bilo, potvrđuju i u turističkim agencijama. Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), kaže kako građani planiraju, a i uplaćuju skijanje već tijekom ljeta pa neće odustajati zbog štrajka, odnosno radi nadoknade izgubljenih školskih sati.


Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler

Nema odustajanja


– Aranžmani su već plaćeni, tako da više nema nazad i građani neće odustajati od odlaska. I mi kao agencije smo već proslijedili uplate našim partnerima na skijalištima, tako da ne možemo vratiti novac, a ni putna osiguranja ustvari ne pokrivaju ovakve slučajeve. Inače, u bijelom tjednu su cijene znatno niže nego u tjednu prije, i po tridesetak posto, kazao je Fain te dodao kako su se ove godine aranžmani jako dobro prodavali.– Rekao bih bolje nego ikad. Osjeti se da ljudi idu na snijeg, osobito obitelji s djecom. Čak se vidi da su u Sloveniji za taj bijeli tjedan cijene nešto porasle, što znači da je potražnja dobra, dodao je predsjednik UHPA-e. Na pitanje koliko će Hrvata za koji dan na snijeg, nije želio spekulirati. Naime, već godinama se govori kako u vrijeme bijelog tjedna na skijališta ide oko 100 do 120 tisuća hrvatskih skijaša, a cijele zime oko 200 tisuća. A i svake godine se govori i o povećanju od 5 do 10 posto. No, snijeg je i ove godine atraktivan, što znači da je i kod nas turistička sezona bila dobra, reći će mnogi, ukazujući kako onaj tko ljeti najviše radi, koristi zimu kako bi se odmorio i otišao na zimovanje.


Govoreći o najtraženijim destinacijama, Fain je kazao kako u Sloveniju idu oni kojima skijanje možda i nije na prvom mjestu ili imaju malu djecu pa im odgovaraju slovenske bijele staze i ponuda za mališane. Tu su standardno Austrija i Italija, dok je Francuska najzanimljivija mlađim skijašima. U Francusku se većinom ide organiziranim autobusnim aranžmanima. Posljednjih godina puno skijaša ide i na skijališta u Bosni i Hercegovini. Trenutno ondje manjka snijega, ali tko je uplatio, otići će. Još ostaje koji dan da se skijališta zabijele kako treba, a oni koji su već bili, kažu kako po zabavi i kvaliteti hrane, ova skijališta nadmašuju zapadnoeuropska. Ako je išta sigurno, jest to da se uštedi, s obzirom da se može proći i upola jeftinije nego u Italiji, a pogotovo Austriji.Bijeli tjedan, uz ostalo, Hrvati biraju i zbog toga što će na doista brojnim skijalištima moći učiti skijati uz hrvatske učitelje skijanjaa

Manjak učitelja


Njih u Hrvatskoj licenciranih ima oko 1.300 doznajemo od Daga Modrića, predsjednika Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu (HZUTS). Ovo je, naime, krovna udruga koja izdaje licence učiteljima skijanja.


– U ovom tradicionalnom bijelom tjednu nedostaje nam još sigurno petstotinjak kvalitetnih i educiranih učitelja skijanja. Inače, učitelji skijanja moraju imati licencu, dakle, potvrdu HZUTS-a, a isto tako i osiguranje za rad, s time da se po novom moramo osigurati na iznos od šest milijuna eura. Problem je, međutim, što ima jako puno rada na crno. Naime, škole često vode kineziolozi koji nemaju dovoljno iskustva, a niti odgovarajuću licencu koja jamči kvalitetu. Mi smo u Hrvatskoj jedini koji izdajemo licence učiteljima skijanja i snowboardanja, kao i trenerima skijanja. Dakle, preporuka je od učitelja skijanja tražiti da se »legitimira«, odnosno da vam pokaže valjanu licencu te time potvrdi svoju kvalitetu. A osim toga, za ozljede koje se dogode kod nelicenciranih učitelja, osiguranje polaznicima neće nadoknaditi štetu, upozorio je Modrić te istaknuo kako su hrvatski učitelji skijanja u inozemstvu jako cijenjeni pa neki po četiri, pet mjeseci rade i u SAD-u. Isto je tako ukazao kako je vrlo važna kvalitetna oprema. Osobito za onog tko tek uči skijati. Na pitanje što kvaliteta znači prevedeno u eure, pojasnio je kako kvalitetne skije s drvenom, umjesto pjenastom jezgrom, stoje od 450 do 500 eura naviše. Nove, naravno.


– Vrlo su važni i vezovi, no najvažnije su skijaške cipele, odnosno pancerice. Naime, skije mogu biti najbolje, no bez kvalitetnih pancerica, koje nisu prevelike, koje imaju odgovarajući nagib, index tvrdoće i ostalo, nećete smanjiti ili spriječiti ozljede. I naravno, tu je pravi pristup učeniku, odnosno kvalitetan, licencirani učitelj skijanja koji će znati ispraviti greške početnika, ukazao je predsjednik HZUTS-a.


Pripreme za guštanje


Skijanje nije jeftin sport, no ni ove godine ga se zaljubljenici ne odriču. Dio skijaša bio je na nekom od vikend-skijanja na otvorenju sezone, dok će rijetki loviti novogodišnju visoku sezonu. Ova niža, koja počinje dakle hrvatskim bijelim tjednom i traje tamo negdje do početka veljače, nosi nešto niže cijene, no i dalje se radi o tome da će u manje razvikanim skijalištima četveročlana obitelj za smještaj u apartmanu i ski pass platiti od osam tisuća kuna naviše. Ako se ide u hotel, cijene se penju na oko tri tisuće kuna po osobi u prosjeku za tjedan dana, a ski pass je za odrasle na talijanskim skijalištima oko 240 eura po osobi. U Kronplatzu, pak, sedmodnevni najam apartmana za četveročlanu obitelj stoji oko 6.500 kuna.Sve u svemu, bez problema se navuče trošak od oko 15.000 kuna za jednu familiju. U svakom slučaju, čuje se da sarme u bunkeru više nisu toliko »in«, no svakako valja još jednom na vrijeme provjeriti zimsku opremu na vozilu. A i oboružati se strpljenjem, jer valja računati i na čekanje na granici s obzirom da će te subote i oni koji su bili u Hrvatskoj na novogodišnjim praznicima krenuti kućama, a uobičajeno je na granici i mnogo onih koji su bili u posjetu rodbini u nekoj od susjednih zemalja pa se vraćaju preko Hrvatske doma. Svakako na put prema snježnim padinama treba krenuti dobro pripremljen i onda slijedi zasluženih tjedan dana guštanja.