Dan za pamćenje

Bez poljubaca, ali s puno pažnje i ljubavi: Baka Jeka na Banderovu proslavila 101. rođendan

Sanja Gašpert

Ove godine nema poljubaca, zbog korone, kazala je i dalje vitalna i dobro raspoložena Jeka Brkljača koja je lani, za jubilarni stoti rođendan, imala veliku proslavu. Ove godine, zbog poznatih razloga, sve je bilo u krugu obitelji, ali u znaku cvijeća, kolača i ljubaviRIJEKA – Ove godine nema poljubaca, zbog korone, kazala je na početku svoje rođendanske proslave vitalna i dobro raspoložena baka Jeka Brkljača s Banderova koja je u nedjelju, 20. rujna, proslavila 101. rođendan, ali zbog epidemije koronavirusa samo u društvu najbližih članova obitelji.


Naime, za prošlogodišnji je jubilarni stoti rođendan baka Jeka imala veliku rođendansku proslavu, uz članove uže i šire obitelji, prijatelje, susjede i predstavnike MO-a Banderovo, a nazočila joj je i naša novinarska ekipa. Ove godine, iako brojem uzvanika skromnija, proslava je bila u znaku cvijeća, kolača, ali i velike količine ljubavi kojom su baku Jeku obasipali njezini najmiliji.


Glava radi »sto na sat«


Jeka Brkljača, rođena Ušljebrka, rođena je 20. rujna 1919. godine u mjestu Bjelina kod Benkovca. S nepunih sedamnaest godina udala se za Šimu, s kojim se 1951. doselila u Rijeku. Najprije su živjeli u Starom gradu, a od 1957. godine u Velebitskoj ulici na Banderovu. Rodila je petero djece – Mariju, danas nažalost pokojnu, Nevenku, Stoju, Nikolu i Boška. Ima devetero unučadi, jedanaestero praunučadi, a od pretprošle godine je i šukunbaka danas dvogodišnje djevojčice Pije. Cijeli život bila je domaćica te se brinula o obitelji, a već gotovo 50 godina je udovica, nakon što joj je 1971. godine umro suprug, nakon trideset i pet godina braka. Iako je pažena i mažena od svih članova obitelji, svakodnevno brigu o njoj vode sin Nikola Brkljača sa suprugom Dragicom i kćeri Helenom koji žive na katu obiteljske kuće, dok je baka Jeka u prizemlju.
– U ovih godinu dana, od prošlogodišnjeg rođendana, njezino je zdravstveno stanje skoro isto, malo je više muče noge i teže hoda, ali joj glava radi »sto na sat«. Mi živimo na katu, ona je u prizemlju, ali smo skoro stalno zajedno. Nabavili smo joj i zvonce kojim zvoni kada joj nešto treba, ako tog trenutka slučajno nismo s njom, ali ona stvarno zove samo kada joj nešto treba. Navečer, kad legne u krevet, prespava cijelu noć, rijetko kada pozvoni za nešto, ne traži niti na toalet tijekom noći, priča snaha Dragica koja s velikom ljubavlju i pažnjom svakodnevno brine o baki Jeki.Bez obzira na to što je u poznim godinama, a i godinu dana starija, baka Jeka i danas vrijeme provodi uglavnom gledajući televiziju. Iako je u vrijeme epidemije koronavirusa većina članova njezine obitelji smanjila posjete kako ne bi bila izložena opasnosti od zaraze, baka Jeka je gotovo u svakodnevnom kontaktu sa svojom djecom, unucima i praunucima. Sama se javlja na telefon i u svakom trenutku zna što se s kim događa, kako je na poslu i kod kuće. Zdravlje je i u ovim godinama odlično služi i da prije nekoliko godina nije slomila kuk, zbog čega se danas kreće uz pomoć hodalice, bila bi još vitalnija i samostalnija. Srećom, ostalih bolesti uobičajenih za njezine godine, nema. Pije samo lijek protiv visokog tlaka i aspirin za srce te tabletu za spavanje. Pamćenje je i dalje odlično služi, a ima i dobar apetit.


Najvažnija obitelj


Kada smo je prošle godine na proslavi njezina stotog rođendana pitali u čemu je tajna njezine dugovječnosti i koji je recept za dug život, spremno nam je odgovorila – ljubav, sloga i zajedništvo. Iako je imala teško djetinjstvo, jer je kao četverogodišnja djevojčica ostala bez majke, u njezinoj je obitelji, unatoč neimaštini, ljubavi bilo napretek. Toga nikada nije nedostajalo. Tako je i odgajala svoju djecu, da se vole i paze, brinu jedni o drugima, da ljubav dijele među sobom.


I danas kaže kako joj je njezina obitelj najvažnija, ona joj je sve na svijetu te kako se smatra sretnom ženom jer je okružena ljudima koji je vole, koje ona voli, ljudima koji poštuju jedni druge, koji su spremni pomoći jedni drugima, ali i nepoznatima. Obožava svoju djecu i njihove supružnike, a posebno je osjetljiva na svoju unučad, praunučad i malenu Piju. A oni joj tu istu ljubav kojom ih je sama kroz život obasipala svakodnevno vraćaju.