OTPLOVIO S KVARNERA

“Algoma Intrepid” otišao iz “3. maja”: Djelo riječkih brodograditelja plovi prema Velikim jezerima

Orjana Antešić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Baš kao i njegov prehodnik, sister ship "Algoma Innovator", kojeg su trećemajci sagradili i isporučili Kanađanima, i "Algoma Intrepid" prijeći će Atlantski ocean samo jednomRIJEKA – Nakon prošlotjednog ceremonijala primopredaje, samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutog tereta “Algoma Intrepid” danas je napustio riječko brodogradilište.


S trećemajskog veza cime su odmolane nešto prije podneva što su Riječani, ako već nisu imali prilike vidjeti, a onda su vjerojatno čuli jer su se u tom trenutku oglasile brodske sirene, što je tradicionalni pozdrav kad brod napušta škver.

Kako čujemo, i svim trećemajcima bio je to vrlo emotivan trenutak.


“Algoma Intrepid” još se nekoliko sati mogao vidjeti u plovidbi Kvarnerom dok se posada uhodavala, a potom je u poslijedpodnevnim satima krenuo prema Splitu gdje će ukrcati teret, u ovom slučaju drobljeni kamen, koji je nužan da bi osiguralo ravnomjerno opterećenje broda i na taj način ojačala njegova struktura za prelazak Atlantika.


Foto Sergej Drechsler


“Algoma Inrepid”, naime, nije brod koji je namjenjen za plovidbu morima i oceanima već je konsturiran i građen za mirnije, jezerske vode. Konkretno, za Velika jezera, na granici između SAD-a i Kanade gdje kanadski brodovlasnik i njegova flota brodova isključivo operiraju.


Baš kao i njegov prehodnik, sister ship “Algoma Innovator”, kojeg su trećemajci sagradili i isporučili Kanađanima, i “Algoma Intrepid” prijeći će Atlantski ocean samo jednom, da bi doplovio do kanala St. Lawrence kojim ulazi u ovu najveću skupinu slatkovodnih jezera na svijetu.


Foto Sergej Drechsler