Počivao u miru

Preminuo glumac Željko Mavrović (1947.–2022.): Pandemijska pošast odnijela je još jednog dobrog čovjeka

Franjo Deranja

Željko Mavrović ostvario je glavninu svojih glumačkih rola živeći i radeći u Zagrebu, u zagrebačkim kazališnim kućama, a posljednje godine života proveo je u Trsteniku, u Zagrebačkoj županiji, Općina Marija Gorica.Pandemijska pošast, COVID-19, uzela je još jedan život: u 75. godini preminuo je kazališni, filmski i televizijski glumac Željko Mavrović.
Iza Mavrovićeva bogatog glumačkog opusa ostaju mnogobrojne uloge i likovi, poput svećenika Alberta u „Bitange i princeze“ ili čuvara zatvora u „Počivali u miru“, inspektora Bane u „Obični ljudi“, psihijatra u „Cimer raj“, zatim u ostvarenjima „Ljubav u zaleđu“, „Ptice nebeske“, „Putovanje u Vučjak“, „Nepokoreni grad“, „Prizori iz obiteljskog života“, „Mačak pod šljemom“, „Punom parom“ od tv-ostvarenja.


Od uloga na filmu tu su: „Sonja i bik“, „Noćni brodovi“, „Max Schmeling“, „Duga mračna noć“, „Capuccino zu Dritt“, „Srce nije u modi“, „Novogodišnja pljačka“, „Pont Neuf“, „Tamburaši“, „Snađi se druže“, Izbavitelj“, „Kuća“, a mnogobrojne su i njegove sinkronizacije od čega mnoge u filmskim ostvarenjima za djecu.


Željko Mavrović ostvario je glavninu svojih glumačkih rola živeći i radeći u Zagrebu, u zagrebačkim kazališnim kućama, a posljednje godine života proveo je u Trsteniku, u Zagrebačkoj županiji, Općina Marija Gorica. Ljeta je provodio u Bribiru, odakle je bio rodom po majci, te u Novom Vinodolskom.