PROMOCIJA KVARNERSKOG TURIZMA

Predstavljena oznaka kvalitete Vina Kvarnera/Kvarner Wines: Doprinos tradiciji i kulturi uzgoja vinove loze

Edi Prodan

Izuzev predivne prirode, mora, otoka i Gorskog kotara imamo povijesno tradicionalnu kulturu uzgoja vinove loze i vinograda i specifičnost u velikom broju autohtonih sorti, naglasio je tom prigodom Dobrinčić.RIJEKA – Padaju kovid rekordi, odgađaju se sajmovi, ali ne staju pripreme za turističku sezonu. Kad je riječ o vinskoj sceni Kvarnera, veliki, strateški pomak – u u Vinskoj kući Pavlomir sporazum o suradnji između TZ Kvarnera i Zadruge Vina Kvarnera, te dodjelom oznake kvalitete Vina Kvarnera/Kvarner Wines potpisali su Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera i Ivica Dobrinčić, predsjednik Skupštine Zadruge Vina Kvarnera.


Time je potvrđena uspješna suradnja na promociji kvarnerskih vina i Kvarnera kao turističke destinacije koja tradicijski ali i pogleda uprtog u budućnost upravo u vinskom i gastro dijelu vidi snažnu formulu za dosezanje željene formule cjelogodišnjeg turizma.


– Iznimno mi je drago što ćemo ovim sporazumom intenzivirati suradnju u promicanja i turizma i vinogradarsko – vinarske proizvodnje u nadi da ćemo na taj način svi dodatno prosperirati i da ćemo zajedno dati doprinos identitetu naše regije. Izuzev predivne prirode, mora, otoka i Gorskog kotara imamo povijesno tradicionalnu kulturu uzgoja vinove loze i vinograda i specifičnost u velikom broju autohtonih sorti, naglasio je tom prigodom Dobrinčić.
Susretu je nazočio i predsjednik TZ Kvarnera, župan Zlatko Komadina koji je uručio  vlasnicima 10 vinarija iz Vrbnika, Novog Vinodolskog, Selca, Kastva i Zvoneća markacijske oznake – ploče, koje će označavati njihove vinarije i posjetiteljima ukazivati da se nalaze na mjestu na kojem mogu kušati autohtona kvarnerska vina.


Zadruga „Vina Kvarnera“ okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske podregije Kvarner i Hrvatsko primorje, na kojoj se godišnje proizvede više od 2 milijuna litara vina na više od 200 hektara vinograda, a od toga oko 150 hektara zasađeno je žlahtinom. S godišnjih preko 50.000 boca pjenušaca, Kvarner je treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca i to proizvedenih od autohtonih kvarnerskih sorti.