Brojna priznanja

Na Vinistri osam medalja za vina i rakije PZ-a Vrbnik

Mladen Trinajstić

Foto PZ Vrbnik

Foto PZ Vrbnik

Proizvodi Poljoprivredne zadruge Vrbnik dobili brojna priznanja na 30. Vinistrinom ocjenjivanju u PorečuVina, a prvi put i rakije Poljoprivredne zadruge Vrbnik, ostvarile su odlične rezultate na netom održanom kušanju i ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića Vinistra 2024, postupku koji prethodi onom središnjem izložbeno-sajmenom dijelu manifestacije koja će u Poreču biti održana sredinom svibnja.


Vrbnički su nam vinari predstavili da je upravo dovršeni postupak kušanja i ocjenjivanja vina i jakih alhoholnih pića, a koji se ove godine provodi u tridesetom, jubilarnom izdanju, njihovim proizvodima donio čak osam medalja!


Kako nam je prezentirao Marinko Vladić, glavni enolog najstarijeg vinskog pogona na otoku Krku koji upravo ove godine obilježava 120. godišnjicu svog djelovanja, zlatnom je medaljom na ovogodišnjoj smotri Vinistra ovjenčana PZ-ova žlahtina »Zlatna selekcija« iz berbe 2021. godine. Srebrnim su diplomama nagrađene »Zlatna vrbnička žlahtina grand cru« iz 2022. godine kao i »Zlatna vrbnička žlahtina« iz berbe 2023. Njihovom je »Valometu« pak pripala brončana diploma.
– Za razliku od naših vina koja često, da ne kažem redovito bivaju nagrađivana na smotrama i natjecanjima u kojima sudjelujemo, to do sad nismo mogli reći i za naše »žestice«, odnosno rakije – otkriva nam Vladić, s razlogom se pohvalivši u Poljoprivrednu zadrugu prispjelom viješću da su, uz spomenute četiri vinske, put Vrbnika iz Poreča odaslane i četiri diplome u konkurenciji žestokih pića.


PZ-ova Medica, ali i Komovica kao i Smokovača na spomenutoj su smotri nagrađene srebrnim diplomama, dok je Travarica nagrađena – broncom.


– Ovo su, naime, prve medalje koje su našim rakijama dodijeljene u više od stoljeće dugoj povijesti naše proizvodnje zbog čega su mi, rekao bih, za nijansu možda čak i draže od onih koje su osvojila naša vina – priznaje nam naš sugovornik.


Na ovogodišnjem Vinistrinom ocjenjivanju kušan je i valoriziran rekordan broj uzoraka, njih čak 740, odnosno 40 više nego lani. Od tog je broja u konkurenciji bilo čak 340 malvazija iz 11 zemalja.


Rekordan je bio i broj uzoraka jakih alkoholnih pića, a ocjenjivala su se samo pića iz Istre i Kvarnera. Takvih je uzoraka ovog puta u konkurenciji bilo 75, 18 više no prošle godine.


O kvaliteti, odnosno plasmanu vina i žestokih pića ove godine je odlučivalo čak 50 u Poreč pristiglih ocjenjivača i 20 vježbenika iz 15 zemalja.