EKOLOŠKA EDUKACIJA

Pogledajte kako je obilježen Svjetski dan voda u Opatiji: U more bačene kuglice s efektivnim mikroorganizmima

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ovo je ujedno četvrta ovakva ekološka akcija bacanja EM kuglica. Prva je bila u Ičićima, druga u Voloskom, te treća u Lovranu gdje je prvi puta u svijetu bačena kuglica u more putem drona - rekao je o dosadašnjim ekološkom događajima direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak.OPATIJA – Punih 138 godina, točnije od 1884. godine na području Liburnije i zaleđa postoji organizirana vodoopskrba i odvodnja, a u čast tome i u povodu Svjetskog dana voda, jučer su opatijsko kupalište Slatina i obližnji Portić pretvoreni u veliko igralište za opatijske i matuljske mališane koji su se na zabavan način, uživajući u prekrasnom danu, uključili u korisnu ekološku edukaciju i aktivno dali doprinos čišćem moru.


Foto galerija: Svjetski dan voda u Opatiji


Naime, Liburnijske vode d.o.o., učenici iz osnovnih škola u Opatiji i Matuljima, njih više od 300, u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka, u more su bacili 13.800 kuglica s efektivnim mikroorganizmima u bioremedijaciji i oplemenjivanju morske vode.
– Ovo je ujedno četvrta ovakva ekološka akcija bacanja EM kuglica. Prva je bila u Ičićima, druga u Voloskom, te treća u Lovranu gdje je prvi puta u svijetu bačena kuglica u more putem drona – rekao je o dosadašnjim ekološkom događajima direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak.


Efektivni mikroorganizmi

Efektivni mikroorganizmi inače imaju široku primjenu uključujući ekološki uzgoj voća i povrća, proizvodnju zdrave hrane, te zaštitu okoliša. Pozitivno utječu na zdravlje ljudi i životinja, te se njima pročišćavaju otpadne vode, saniraju odlagališta otpada, te neutraliziraju neugodni mirisi i otrovni plinovi.
Kako se još moglo čuti na jučerašnjoj akciji kojoj su se uz ostale odazvali i zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić, načelnici Lovrana i Mošćeničke Drage Bojan Simonič i Riccardo Staraj, zamjenik matuljskog načelnika Eduard Baćić, te ravnateljice osnovnih škola Opatija i Matulji Astrid Massari i Milana Međimorec, efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina, u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji, nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu.


– Svaka kuglica, veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti – ako je potrebno, ili dodatno oplemeni oko metra kvadratnog morske površine. Ova tehnologija bazirana je na efektivnim mikroorganizmima EM1 koje je prvi u svijetu prije 35 godina predstavio prof.


Teruo Higa iz Okinawe. Danas se ta prirodna tehnologija primjenjuje u više od 130 zemalja svijeta dajući svoj doprinos u očuvanju naše planete i života na njoj – pojasnio je Ervino Mrak, dodavši i da se radi o u potpunosti prirodnom proizvodu koji nije laboratorsijki uzgojen niti genetski modificiran. Nakon bacanja kuglica u more, padaju na dno te počinju svoj proces bioremediacije kojom se stvaraju ekološki i zdravi uvjeti za sva bića na tom području.