Okrugli stol

PGŽ regija fantastične gastronomije, ali minimalne poizvodnje hrane

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održan je okrugli stol na temu Održiva gastronomija.S mogućim značajnim pozitivnim promjenama u agraru Primorsko-goranske županije na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu održan je okrugli stol na temu Održiva gastronomija.


I sam sastav skupa – Irena Peršić Živadinov – TZ Kvarnera, Domijan Mršić – F&B Liburnia Riviera Hoteli, Greta Krešić i Slobodan Ivanović – Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Helena Traub – Udruga Žmergo, Zdravko Tomšić – chef konzultant te Mladen Brajan pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ – na to su itekako ukazivali.


Ciljeve okruglog stola postavila je udruga Eko Žmergo, a bili su to prije svega edukacija o prednostima korištenja ekološki uzgojenih lokalnih namirnica i njihovog uvrštavanja u ugostiteljsku ponudu kao i povezivanje s lokalnim OPG-ovima radi redovite opskrbe svježim namirnicama.
Foto Edi Prodan


Povod je bilo i nezadovoljstvo brojnošću te mogućnostima plasmana proizvoda malih gospodarstava, baš kao i Dan održive gastronomije što se 18. lipnja obilježava od 2017. godine.


Govorimo li o komercijalnoj gastronomiji, najvažniji je dio njezinih najistaknutijih dijelova podudaran je s ciljevima postavljenim unutar održive gastronomije: koristi lokalno, tradicionalno, izvorno.


Primorsko-goranska županija je prostor silne bioraznolikosti koji može dati i jednake takve namirnice.


Daje li ih, daje li ih u dovoljnim količinama, dobiva li gastronomska scena u proizvodnji namirnica malih, lokalnih proizvođača količine koje mogu zadovoljiti njihovo poslovanje?


Akteri okruglog stola o Održivoj gastronomiji složili su se sa stavom da pozicija na kojoj se trenutno PGŽ nalazi nije dobra – poljoprivredne površine u PGŽ su s obzirom na potencijale minimalne.


S druge strane turizam je moćna grana gospodarstva koja je itekako željna lokalne proizvodnje.


Posebno je to istaknula Irena Peršć Živadinov s obzirom da je zahvaljujući i ustrajnom radu TZ Kvarnera došlo do toga da je PGŽ gastronomski najrazvijenija hrvatska županija koja samim time predstavlja iznimnu privlačnost za proizvođače ekoloških autohtonih poljoprivrednih proizvoda.


Sličnog su razmišljanja bili i Domijan Mršić, F&B manager LRH u čijem se sastavu nalazi više od 15 hotela, kao i chefa konzultanta Zdravko Tomšić čiji se rad nalazi u samim temeljima današnje hrvatske visoke gastronomije.


Foto Edi Prodan


S druge strane, poruka Grete Krešić, profesorice s FMTU-a i nutricionistice je da se hitno moramo posvetiti edukaciji stanovništva o potrebi konzumacije nutritivno vrijedne hrane kako bi se na taj način dalo na značaju nabavci hrane s posebnom oznakama bio ispravnosti, koju dominantno proizvode mali proizvođači.


O proizvodnji hrane koja se traži u posebnom “nišama” hotela govorio je prof. Slobodan Ivanović, dok je ključ odgovora na postavljenu temu bio u stavu Mladena Brajana.


On je istina najprije definirao sve probleme s kojima se susreću ruralni i poljoprivredni razvoj u PGŽ, ali je stavivši naglasak na udruživanje, s posebno istaknutim pozitivnim primjerima poput PZ Vrbnik, ukazao na put kojim se može stići do željenog cilja.


A on je veliko povećanje površina pod poljoprivrednim kulturama, od vinograda nadalje.


Uostalom veliki uspjeh kvarnerskih vinara kojima su se vrata uspjeha nakon povezivanja u jedinstvenu udrugu počela brzo i silno uspješno otvarati to na najbolji način potvrđuje.


Okruglom stolu su uz profesore i studente FMTU-a prisustvovali i eno-gastro profesionalci kao i vlasnici OPG-a, a sve je zajedno Helena Traub pozvala na prigodni domjenak i pravi poljoprivredni sajam proizvoda iznimno kvalitetnih proizvođača iz niza hrvatskih regija.