NAJAVA PREDAVANJA

Ovoga četvrtka u Astronomskom centru Rijeka predavanje Giorgia Rizzarellija o Suncu i solarnim aktivnostima

P. N.Početkom 2024. godine Sunce se probudilo: u siječnju i veljači pokazalo je ogromne sunčeve pjege, najsjajnije baklje viđene nakon mnogo godina i spektakularne erupcije – događaje uobičajene vrste, ali sada posebno intenzivne. Čini se da ove pojave potvrđuju najnovija predviđanja kako bi se maksimalna solarna aktivnost u trenutnom 11-godišnjem ciklusu mogla dogoditi upravo 2024. godine, stižući ranije i brže nego što se prethodno očekivalo. Takvi intenzivni događaji također mogu imati utjecaja na Zemlju, kao što su pojave polarne svjetlosti i u našim krajevima, odnosno na srednjim geografskim širinama.


Ovo predavanje predstavit će vrste gore spomenutih fenomena, uključujući nedavne spektakularne primjere i temeljne fizičke mehanizme za razumijevanje veza između tih fenomena. Također, spomenut će se izbor web resursa i predstaviti oprema za amatersko promatranje Sunca, kako biste i sami mogli pratiti najznačajnije solarne događaje ove zanimljive godine.


Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan!
O PREDAVAČU:


Giorgio Rizzarelli studirao je teorijsku fiziku na Sveučilištu u Trstu. Od 2012. aktivno se bavi amaterskom solarnom astrofotografijom u bijeloj svjetlosti i H-alfi te često objavljuje svoje rezultate na Spaceweather.com. Godine 2021. bio je među suosnivačima Centra za astronomske studije Antares Trst, udruge posvećene popularizaciji astronomije koja je zbratimljena s AAD-om Rijeka. Uz rad povezan s praćenjem aktivnosti Sunca, Centru za astronomske studije je pridonio javnim promatračkim sesijama, predavanjima, tečajevima i televizijskim nastupima.