Tjedan glagoljice u Rijeci

Na Korzu otvorena izložba posvećena riječkoj glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje

Jakov Kršovnik

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

"Benja je nesumnjivo svrstao Rijeku u glagoljaški centar događanja, barem kad je u pitanju tiskanje knjiga, te je u tom kontekstu i pripremljena ova izložba", rekao je Vojko ObersnelRIJEKA – Ovoga tjedna održava se manifestacija “Benja 2.0 – Tjedan glagoljice u Rijeci” te je tim povodom otvorena izložba posvećena riječkoj glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje na postamentima Grada Rijeke na Korzu.


Autorice izložbe su dr. sc. Sanja Zubčić, redovita profesorica na Odsjeku za kroatistiku riječkog Filozofskog fakulteta te mr. sc. Orietta Lubiana iz Sveučilišne knjižnice. Izložba će na postamentima biti do 30. studenog, a središnji dio čini šest knjiga koje je Benja tiskao u Rijeci 1530. i 1531. godine.


– Na izložbi je prikazan i put modruškog biskupa Šimuna Kožičića iz plemićke obitelji Benja, koji je rođen u Zadru. U Rijeku se sklonio nakon što je njegovu biskupiju poharala osmanska vojska, jer je Rijeka tada bila sigurna, pod zaštitom habsburgovaca. Znamo da je tiskara bila u današnjem riječkom starom gradu, no ne i u kojoj se zgradi točno nalazila. Jedna je od pretpostavki da je to bila kuća Nikole Jurišića, vojnoga kapetana i Benjina prijatelja, rekla je Lubiana.


Foto Damir Škomrlj
Srećko Jelušić, predstavnik Udruge Typeflow, koja je inicijator manifestacije Benja 2.0, pozvao je sve da, kako mogućnosti dopuste, posjete i razgledaju repliku tiskarske preše u Palači šećerane te uživo vide kako su se u 16. stoljeću tiskale knjige.


– Želim istaknuti ulogu Grada, koji je odigrao presudnu ulogu prihvativši ideju te je najznačajnije financijski podržao, rekao je Jelušić.


Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da su ovom manifestacijom željeli upozoriti da je i Rijeka vezana uz glagoljicu, iako su obično u prvom planu Krk, Cres i Istra.


– Benja je nesumnjivo svrstao Rijeku u glagoljaški centar događanja, barem kad je u pitanju tiskanje knjiga, te je u tom kontekstu i pripremljena ova izložba. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u pripremanju programa, Filozofskom fakultetu, Sveučilišnoj knjižnici, Udruzi Typeflow, Gradskoj knjižnici i svima drugima, kazao je Obersnel.


U Art- Kinu Croatia danas u 17.30 bit će prikazana dva filma u režiji riječkog redatelja Bernardina Modrića – Šimun Kožičić Benja i AZ, Branko pridivkom Fučić. Ulaz je slobodan.


Predavanja u sklopu manifestacije Benja 2.0, koja su se trebala održati u Sveučilišnoj knjižnici ovoga tjedna, otkazana su zbog trenutne epidemiološke situacije te će biti održana čim prilike to dopuste.
Program u Palači šećerane odvija se prema planiranom rasporedu te se demonstraciji rada tiskarske preše može prisustvovati svakoga dana do petka (i petak) u dva termina od 10 do 12 sati i 16 do 18 sati uz prethodnu prijavu na mail [email protected]. Za organizirane osnovnoškolske grupe Gradska knjižnica Rijeka pripremila je u Palači šećerane malu školu glagoljice te radionicu 3D modeliranja uz prethodnu najavu na [email protected].
Više o tjednu glagoljice na http://www.benja.hr/