Puntarski HDZ

Anton Žic: Umjesto obiteljskih hotela, na Buki će niknuti apartmani

Mladen Trinajstić

Turistički kvadrati na Buki u središtu svađa, prijepora i optužbi / Foto : M. TRINAJSTIĆ

Turistički kvadrati na Buki u središtu svađa, prijepora i optužbi / Foto : M. TRINAJSTIĆ

Predstavljano je da se novim UPU-om želi formirati nova turistička zona s obiteljskim hotelima, a sad imamo slovenskog vlasnika zemljišta kojemu je protivno svim strateškim dokumentima omogućena izgradnja kuća za odmor, poručio je Anton ŽicPUNAT  Predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Punat Anton Žic, istupajući povodom nedavnog iskaza nezadovoljstva dijela svojih sumještana i lokalnih poduzetnika koji su u izmjenama općinskog Prostornog plana i donošenja UPU-a zone Buka prepoznali pogodovanje »nekretninskom biznisu« i činjenje štete općinskom proračunu, iznio je svoje kritike na istu temu.


Ocijenivši obrazloženja općinskog načelnika Marinka Žica (koji je tijek, razloge i ciljeve pokretanja spornih prostornoplanskih mijena okarakterizirao legalnima i u skladu s općinskim strateškim razvojnim smjernicama) »još jednim dokazom načelnikove nedemokratičnosti i potpunim izostankom samokritičnosti«, Anton Žic tu je svoju tvrdnju potkrijepio navodom da, unatoč činjenici da HDZ u Puntu redovito osvaja 15-postotnu podršku birača, ta stranačka organizacija danas nema niti jednog svog predstavnika ni u jednom općinskom odboru.


Anton Žic proziva svog prezimenjaka / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Anton Žic proziva svog prezimenjaka / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


 


Višemilijunske štete
– Malverzacije kojima svjedočimo kod donošenja PPU-a samo su nastavak njegove samovolje, ali i tek manji dio štete koju čini lokalnom proračunu. Kroz svoje sedam godina dugo načelničko djelovanje, Žic je uspio lokalni proračun neposredno zadužiti za 12 milijuna kuna, a preko komunalnog društva Ponikve posredno za dodatnih 7 milijuna, nastavio je čelnik lokalnog HDZ-a. »Tijekom cijelog mandata načelnik onemogućava razvoj i investicije lokalnih poduzetnika te time priječi otvaranje novih radnih mjesta. Jedina nova radna mjesta koja je aktualna vlast stvorila, desetak je onih novoizmišljenih unutar općinskih ureda«, tvrdi Anton Žic, spominjući pritom dodatne višemilijunske štete koje HDZ »na dušu« načelniku stavlja i zbog njegovih krivih odluka i lošeg vođenja projekata poput obnove škole, POS-a ili pak razvijanja projekta poslovne zone.


Brzinski manevar


Čelniku puntarskog HDZ-a posebno su ipak zasmetale načelnikove tvrdnje da je turističko zemljište na Buki, koje je Općina prodala »ponuđeno kao urbanizirano, po cijeni koju je utvrdio vještak«. – Načelnik manipulira javnošću jer zaboravlja spomenuti da je vještak to zemljište procjenjivao za poljoprivrednu namjenu. U trenutku prodaje niti jedan investitor koji želi graditi provedbenim planom sad ondje predviđene objekte, nije imao razloga investirati u kupnju općinskih kvadrata bez garancije da će se gradnja kakva se sad ondje omogućava uopće moći realizirati, tim više što svi znamo da se u nas, inače, na prostorne planove i njihove izmjene čeka godinama. Brzinskim manevrom, nakon što je najprije prodala zemljište, a potom ekspresnim donošenjem planskih dokumenata ondje naknadno omogućila izgradnju kuća za odmor, odnosno apartmana, Općina je propustila uprihoditi razliku u vrijednosti kvadrata koji su s nekadašnjih sedamstotinjak kuna sad cjenovno narasli do vrijednosti od najmanje 1.725 kuna, tvrdi Anton Žic. Kod pokretanja procedure izmjene Plana te zone, javnosti je predstavljano da se njime želi formirati nova turistička zona s obiteljskim hotelima u kojoj bi domaće stanovništvo moglo razvijati turističku ponudu. Sad pak imamo slovenskog vlasnika zemljišta kojemu je protivno svim našim strateškim dokumentima omogućena izgradnja kuća za odmor, odnosno apartmana, riječi su kojima je presicu završio čelnik puntarskog HDZ-a.