Rab

U volonterskoj akciji uklonjeno pet kubika otpada u Barbatu

Hrvoje Hodak

Ove se godine čistilo područje od Vodenče do Keki, ali i s druge strane Barbatskog kanala, priobalni dio Dolina, od Vele rupe do ruba šume.U tradicionalnoj volonterskoj akciji čišćenja barbatskog podmorja i priobalja koja je održana u nedjelju u organizaciji Mjesnog odbora Barbat, Gradskog društva Crvenog križa Rab, Udruge Komin i ŠRD-a Dolin, u suradnji s KPA Amfora i Mirko Diving centrom, sudjelovalo je 50-ak vrijednih volontera, među kojima je bilo i 15 ronioca.


Kako doznajemo od Elvisa Grca, predsjednika Udruge Komin, ove se godine čistilo područje od Vodenče do Keki, ali i s druge strane Barbatskog kanala, priobalni dio Dolina, od Vele rupe do ruba šume.


Deset volonterki čistilo je plaže i pristupne staze prema plažama od Pudarice do Vodenče, tj. popularne Jamajke, a svoj veliki doprinos dalo je i sedam barkarijola – Ćamba, Stane, Čazo, Iva i Simo, Sebo, Paolo Faflja te Luka. Najmlađi sudionik nedjeljne akcije bio je Patrik Jureša, a najmlađi ronioc Ante Kovačević. Gost-ronioc na akciji bio je predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza Kamilo Čuljak, a za opskrbu hranom i pićem zaduženo je bilo Gradsko društvo Crvenog križa Rab.
Ovom hvalevrijednom akcijom prikupljeno je pet kubika raznog otpada koje je sada trajno uklonjeno iz barbatskog priobalnog okoliša i podmorja. Nakon obavljenog pozamašnog posla čišćenja pod morem i uz more, organizirano je i druženje uz zajednički ručak, a na meniju se našao gulaš s krumpirima kojeg je pripremio kuhar Jure iz »Petre«, dok se za meso i povrće s roštilja pobrinuo vrsni roštilj-majstor Josić Peranić Pino. Bila je to ujedno prilika da se organizatori ove akcije, koja se u Barbatu održava tijekom lipnja već više od deset godina, još jednom zahvale svim sudionicima akcije na odvojenom vremenu i trudu.