Dan općine

U Loparu najavili nova ulaganja, evo što se sve planira. Velika su očekivanja od Imperial – Rivijere

Hrvoje Hodak

Ulaganja u luke Melak i San Marino, gradnja novog dječjeg vrtića, dogradnja zgrade TZO-a Lopar i izgradnja interpretacijskog centra na temu ribarstva i pomorstva, nova TKC infrastruktura, tek su neka od ulaganja koja će Loparanima život učiniti kvalitetnijimLOPAR – U prisustvu brojnih gostiju i uzvanika jučer je, u povodu Dana najmlađe općine na području PGŽ-a i RH, na terasi restorana hotelsko-turističkog naselja San Marino održana svečana sjednica Općinskog vijeća Lopara.


Prisutnima se najprije obratio predsjednik Vijeća Damir Paparić, a zatim se, po prvi puta s načelničke funkcije, Zdenko Jakuc osvrnuo na brojne infrastrukturne projekte odrađene u okviru jedne izuzetno teške poslovne godine obavijene pandemijom. Spomenuo je među ostalim završetak sanacije odlagališta Sorinj čime je, u zajedničkom projektu s Gradom Rabom, ovom prostoru udahnut novi život, zatim privođenje kraju gradnje sportske dvorane i dvoranskog trga te gradnju otvorene luke za javni promet Melak, koju provodi ŽLU Rab. Posebno se dotaknuo zbrinjavanja hrvatskog branitelja i invalida domovinskog rata Mirka Urelića kojemu su, na ponos čitave zajednice, u ponedjeljak predani ključevi nove kuće.


Zahvalni Butkoviću


– Zbog turističke sezone zaustavljeni su radovi u lukama Melak i San Marino, no vjerujemo da će završetkom tih projekata dvije luke biti dva ogledala mjesta, a sigurnost plovila u njima više neće biti upitna. Za sve te lučke infrastrukturne projekte na području Općine, ali i čitavog otoka posebnu zahvalnost dugujemo ministru Olegu Butkoviću i Primorsko goranskoj županiji. Za novi dječji vrtić u postupku smo ishođenja građevinske dozvole, a sama gradnja trebala bi započeti početkom sljedeće godine uz očekivano financiranje putem EU fondova. Od društveno važnih objekata, imamo građevinsku dozvolu i osigurana sredstva i za dogradnju zgrade TZO-a Lopar i za izgradnju interpretacijskog centra na temu ribarstva i pomorstva ukupne vrijednosti tri milijuna kuna, a nova telekomunikacijska infrastruktura sa svjetlovodnim kabelima i bržim internetom uvelike će olakšati poslovanje svim gospodarstvenicima i mladima koji traže smisao življenja i rada na otoku – poručio je Jakuc, zahvalivši se vodstvu i svim radnicima »Lopar Vrutka« i »Loparka« koji su uz mnoge probleme ipak uspješno držali pod kontrolom komunalnu problematiku tijekom turističke sezone. Kao jedan od značajnih projekata u narednom razdoblju spomenuo je i gradnju poslovne zgrade komunalnog društva u radnoj zoni Sorinj. Mnogo se očekuje u narednom razdoblju i od Imperial – Rivijere u okviru najavljenih ulaganja u Hotelsko naselje i Autokamp San Marino.


Dobra odluka
Sjednici su, kao izaslanici Hrvatskog sabora i Vlade, nazočili donedavni načelnik Općine Lopar Josip Borić i ministar Oleg Butković, a u Lopar su ovom prigodom stigli i saborski zastupnici Majda Burić, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić te Goran Ivanović. Župana PGŽ-a Zlatka Komadinu predstavljao je ravnatelj ŽLU-a Rab Nenad Debelić, a svojim dolaskom ovu veliku loparsku svečanost uveličali su i pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnog razvoja u Upravi za otoke, Tajana Huzak, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, predstavnici prijateljske Općine Vladislavci na čelu Josipom Žuljevićem, Grada Raba predvođeni gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, grada Varaždina na čelu s Miroslavom Markovićem i Zdravkom Grđan te gradonačelnici Novog Vinodolskog i Senja, Tomislav Cvitković i Jurica Tomljanović.
Josip Borić u svojem je obraćanju kazao kako je prisutnost velikog broja visoko pozicioniranih uzvanika i ujedno velikih prijatelja Lopara, ali i čitavog otoka Raba, samo još jedan dokaz koliko je dobra bila odluka o uspostavi samostalne općine prije 15 godina.


Ministar Butković je pak podsjetio na značajne poteze Vlade vezane uz ulaganja u lučku infrastrukturu i posebno u razvoj otoka te je spomenuo i nedavno potpisivanje ugovora za projekte na području lučkih uprava Rab i Senj, zahvaljujući kojima će se ugovorenih 55,4 milijuna kuna utrošiti na uređenje luke u Rabu i za gradnju rampe u luci Stinica, od čega će najviše koristi imati otok Rab. Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić ukazao je na dobru suradnju, istaknuvši kako će samo dobro razvijeni Grad Rab i Općina Lopar dati u ukupnosti razvijeni otok Rab.


Priznanja ovogodišnjim laureatima


Općinska priznanja ovogodišnjim laureatima uručili su predsjednik Vijeća Damir Paparić i načelnik Zdenko Jakuc. Učenici Marija Luisa Andreškić, Ivor Paparić i Santa Sandalić za odličan uspjeh tijekom osmogodišnjeg školovanja dobili su posebno izrađen medaljon, dok su za odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog obrazovanja pohvalnice i novčanu nagradu zavrijedili Andrea Andreškić i Mateo Škarić. Za doprinos razvoju vatrogastva te aktivnom društvenom angažmanu na području Lopara zahvalnica Općine dodijeljena je Vedranu Matahliji, dok je za izniman humani angažman na potresom pogođenom području zahvalnicu dobio i Kristijan Ivanić. Posljednjem dobitniku nagrade za izuzetne sportske rezultate, najboljem strijelcu 4. HNL središte Rijeka prošle godine s ukupno 20 postignutih pogodaka, Ivanu Pičuljanu, pripala je čast zahvaliti se u ime svih svih nagrađenih.