Plan do ljeta

Tri važna projekta raskopat će Bašku. Evo o čemu se radi

Mladen Trinajstić

Riječ je o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacije s izgradnjom oborinske odvodnje i uređenjem partera ulice Gorinka i dijela Ulice Vladimira Nazora, izgradnji vodovoda do samostana i svetišta Majke Božje Goričke pored Batomlja te izgradnji i rekonstrukciji kanalizacije u ulici Stari dvoriJesen i zima je već po običaju period u kojem lokalne uprave turizmu okrenutog otoka Krka pokreću radove na izvođenju onih krupnijih komunalnih i infrastrukturnih projekata dovršetak kojih se, razumljivo, »tempira« prije začetka idućeg ljeta i dolaska značajnijeg broja turističkih posjetitelja. Tako se i u Općini Baška ovih dana priprema više ulaganja, mahom onih u vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu, kako u općinskom središtu tako i u nekim Baški susjednim naseljima. Kako nam je predstavio Toni Juranić, načelnik Općine Baška, uskoro počinje više takvih ulaganja »tempo« kojih, osim sezonalnosti turističkih kretanja, uvelike diktiraju i rokovi korištenja općinarima raspoloživih potpora iz različitih državnih i europskih izvora, a kojima se većina takvih ulaganja redovito sufinancira, smanjujući »pritisak« na lokalni, odnosno općinski proračun.


– Tri u ovom trenutku aktualna infrastrukturna projekta Općina će realizirati u suradnji s našim otočnim komunalnim društvom Ponikve, a uz pomoć sredstava koja ćemo u značajnom udjelu osigurati od Hrvatskih voda kao i iz naknade za razvoj koja se posredstvom posebnih programa namjenski koriste upravo za takva ulaganja, rekao nam je Juranić najavivši skorašnji začetak radova na više lokaliteta.


Rekonstrukcija vodovoda


– Prvi projekt odnosi se na rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije s izgradnjom oborinske odvodnje i uređenjem partera ulice Gorinka i dijela Ulice Vladimira Nazora, u samom središtu Baške. Radovi će početi sredinom studenoga i potrajati do polovine travnja, a obuhvatit će temeljitu obnovu spomenute infrastrukture tog dijela mjesta, uz završne zahvate kojima će se ti potezi popločati prikladnom kamenom oblogom, objašnjava nam Juranić.
– Općina će za taj projekt, u dijelu koji se dotiče oborinske odvodnje, izdvojiti nešto više od 120.000 kuna (bez PDV-a), a dodatnih 135.000 iz naknade za razvoj bit će usmjereno na popločenje. Ukupna vrijednost te investicije doseže pola milijuna kuna, naglašava Juranić napominjući da će dovršetkom ulaganja potez Gorinke i dijela Nazorove dobiti uvelike urednije i turističkom središtu poput Baške primjerenije ambijentalno obličje.


Voda do samostana i svetišta


Drugi se veliki projekt odnosi na gradnju vodovoda do samostana i svetišta Majke Božje Goričke pored Batomlja, lokaliteta do kojeg će napokon biti dovedena pitka voda iz javnog vodovoda. Ovih bi dana radovi na potezu dugom oko 1,5 kilometara trebali početi, a izvodit će ih tvrtka Kograd, koja se za posao izborila putem provedenog postupka javne nabave.


– Vrijednost radova premašuje 1,1 milijun kuna (bez PDV-a) od kojih će 80 posto osigurati Hrvatske vode, dok ćemo ostatak osigurati korištenjem već spomenute naknade za razvoj, općinskog novca koji se za takvu vrst ulaganja namiče preko računa naše komunalne kompanije, rekao je Juranić te napomenuo i da će se na spomenuti projekt nadovezati onaj koji lokalna uprava kani pokrenuti u bližoj budućnosti, a koji podrazumijeva rekonstrukciju ceste koja vodi do tog svetišta, uz izgradnju potpornih zidova i drugih cestovnih elemenata kojima će pristup tom vjerskom središtu biti učinjen sigurnijim i prohodnijim.


Kanalizacija


– Treći velik i važan komunalno-infrastrukturni projekt, čija će realizacija započeti u idućoj, 2023. godini, odnosi se na izgradnju i rekonstrukciju kanalizacije u ulici Stari dvori, u samom naselju Baška, jedinoj dionici u našem općinskom središtu koja do sad nije imala riješen kanalizacijski sustav i koja je, moglo bi se reći, zbog toga predstavljala svojevrsnu ekološku prijetnju u smislu mogućih onečišćenja podzemlja i mora u njezinom susjedstvu. Posao infrastrukturnog opremanja tog dijela povijesnog središta Baške ugovoren je s riječkom tvrtkom Građevinar, a radovi će stajati 2,2 milijuna kuna. U tijeku je zgotovljavanje projektno-građevinske dokumentacije, predstavio nam je Juranić napomenuvši da će i u tom projektu Hrvatske vode podmiriti 80 posto ukupne vrijednosti ulaganja, dok će ostatak osigurati Općina Baška, iz svog proračuna. Načelnik je istaknuo da će dovršetkom tog projekta Baška biti »stopostotno« pokrivena suvremenim sustavom odvodnje otpadnih voda, a što je za kvalitetnom i održivom turizmu okrenutu destinaciju ključno u pogledu nastojanja očuvanja okoliša i stvaranja preduvjeta za daljnji turistički, ali i sveukupni razvoj.