Sjećanja na branitelje

Svečano na otocima: 25. obljetnica Oluje na Cresu, Rabu i Malom Lošinju

Tradicionalno višednevno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Gradu Rabu, ove je godine bilo prilagođeno uvjetima još uvijek aktualne pandemijeCRES – Povodom Dana pobjede Udruga branitelja Domovinskog rata grada Cresa organizirala je već tradicionalni svečani mimohod u kojem su, uz branitelje, sudjelovali i predstavnici gradskih i vjerskih vlasti. Predvođeni državnom zastavom i stjegovima ratnih postrojbi  prošli su ulicama grada Cresa od trga ispred Samostana svetog Frane do gradskog groblja.


Tu su predstavnici Udruge branitelja i Grada Cresa položili vijence pred spomen-ploču hrvatskim braniteljima, okupljenima se kratko obratio gradonačelnik Kristijan Jurjako, a molitvu je predvodio gvardijan franjevačkog samostana o. Vitomir Glavaš.


Branitelji i predstavnici Grada potom su prisustvovali svetoj misi koju je u župnoj crkvi predvodio don Roberto Zubović, župnik i dekan Malog Lošinja, uz kojeg su bili i drugi svećenici rodom iz Cresa ili u službi na Cresu.
– Današnji je dan jedan od onih koji su neizbrisivo upisani u našu hrvatsku povijest. Bio je to, i ostao, dan pobjede, ponosa i slave, a zbio se na blagdan Majke Božje – Gospe Snježne. Bio je to blagoslov neba na uporne i ustrajne molitve i branitelja i naroda, rekao je u svojoj propovijedi vlč. Zubović.


Svim sudionicima misnog slavlja na kraju se zahvalio mjesni župnik vlč. Marijan Kosić, posebno pozdravivši svećeničke kandidate iz Krčke biskupije koji ljetuju na otoku, te veliki broj bogoslova iz raznih franjevačkih provincija s područja Hrvatske, Bih, Slovenije i Konga koji su na Cresu započeli četverotjedni program pripreme za svečane zavjete.


Uoči Dana pobjede u klaustru Samostana sv. Frane održan je koncert sopranistice Lidije Horvat Dunjko koju je na glasoviru pratio Mario Čopor.


Svečani mimohod u Cresu / foto: W. SALKOVIĆ

Svečani mimohod u Cresu / foto: W. SALKOVIĆ


Rapska počast žrtvi branitelja uz prisjećanje na oslobodilačku Operaciju Oluja


Tradicionalno višednevno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Gradu Rabu, ove je godine bilo prilagođeno uvjetima još uvijek aktualne pandemije.


Obljetnicu veličanstvene Operacije OLUJA i uspomenu na taj izuzetno značajan datum u novijoj hrvatskoj povijesti Rabljani su obilježili mirno, svečano i dostojansveno, odavanjem počasti svima koji su nam omogućili slobodnu, neovisnu i demokratsku državu.


U subotu, 1. kolovoza gradonačelnik Nikola Grgurić organizirao je prijem za rapske branitelje, članove Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Rab, koji su početkom srpnja, skupa sa svojim prijateljima i suborcima iz Kluba ZNG 118. brigade HV-a, izveli kamenoklesarske radove na spomen-obilježju hrvatskim braniteljima poginulim tijekom Operacije Oluja na Ljubovu, dok je idućeg dana delegacija Grada Raba posjetila grobna mjesta poginulih suboraca s otoka Paga.


U utorak, 4. kolovoza, stotinjak Rabljana u organizaciji Grada Raba uputilo se osobnim automobilima na Ličko ratište na kojem je većina rapskih branitelja provela godine ratovanja u Domovinskom ratu, ne bi li kao i svake godine tamo položili vijence i zapalili svijeće.


Foto: H. HODAK


U Malom Lošinju bez konsenzusa za Dan pobjede


MALI LOŠINJ – Ni ove godine nije u Malom Lošinju bilo zajedničkog prisjećanja na godišnjicu akcije “Oluja” – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, ujedno Dan hrvatskih branitelja. U različitim su terminima do velikog križa posvećenog braniteljima na groblju u uvali Sv. Martin došli predstavnici Grada i jedna skupina branitelja, a kasnije druga skupina branitelja.


U međuvremenu, u središtu grada – na Veloj rivi i Trgu Republike Hrvatske – održan je promenadni nastup članova Puhačkog orkestra “Josip Kašman”, ne i mimohod branitelja kakav je za ovu prigodu održavan proteklih godina.


Foto: B. PURIĆ

Foto: B. PURIĆ


Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća imenovan je sastav Odbora za branitelje, sa svrhom obilježavanja godišnjica iz ratne povijesti, no pritom je došlo do verbalnog okršaja između nositelja neovisne liste Dubravka Devčića i dogradonačelnika Ante Nedića (HDZ). Prema Devčićevom navodu, iako upućen još lani, nije uvažen prijedlog u javnosti najprisutnije udruge UVDR Lošinj o članovima odbora s njihove kvote, a prema Nedićevom navodu, članovi su odabrani kroz politički proces jer nije bilo konsenzusa među udrugama.


Dan uoči praznika, Jure Krstanović iz UDVR-a pozvao je branitelje da ne sudjeluju “u HDZ-ovom programu”, a Zijad Ramić iz lošinjske podružnice UDVDR RH da se svi branitelji odazovu pozivu iz Grada, dodajući da nije vrijeme za “podjele i provokacije pojedinaca”.


Foto galerija: 25. obljetnica Oluje na Rabu, Cresu i Malom Lošinju Foto: Walter Salković, Hrvoje Hodak, Bojan Purić