Mali Lošinj

Mali odaziv na predavanje o otpadnim vodama u Lošinjskom kanalu

Bojan Purić

Petar Opić / Foto Bojan Purić

Petar Opić / Foto Bojan PurićUmirovljeni biotehnolog Petar Opić, koji je radni vijek proveo u Nizozemskoj, a posljednjih je godina u mirovini i nešto više od pola godine provede u Svetom Jakovu na otoku Lošinju, održao je predavanje u organizaciji Lošinjskog muzeja, na temu utjecaja otpadnih voda na kakvoću mora i voda, odnosno o obradi otpadnih voda, povodom Dana planeta Zemlje.


Govorio je općenito o otpadnim vodama, ali i o turizmu, koji, iako je uvjerljivo najplodniji dio našega gospodarstva, donosi veliko opterećenje za okoliš.


Kao probleme izdvojio je onečišćenje iz plovila te iz (nelegalnih) objekata izgrađenih uz more, više otpada i otpadnih voda tijekom ljetnih mjeseci uslijed mnogo većeg broja ljudi na otocima, pa i onečišćenje iz uzgajališta ribe i školjaka u područjima pod ekološkom zaštitom i namijenjenima rekreaciji ljudi.
Opić je dao primjer uvale Studenčić u koju godinama dolazi i ondje hobistički roni, istaknuvši da je ondje nekada postojalo bogatstvo morskih konjica, periski i posidonije, a sada je ostao samo mulj. Istaknuo je da je prepumpavanjem otpadnih voda s jugozapadne obale otoka Lošinja u sustav na Kijcu (na istočnoj obali) došlo do pomaka nabolje u životu podmorja u uvali Čikat, ali da more ne može samo pročistiti ono što se ispušta u Lošinjskom kanalu, odnosno uz istočnu obalu otoka Lošinja.


Kazao je da je planirano filtriranje na potezu od Osora do Svetog Jakova nedovoljno, u usporedbi s onim na Kijcu.


Iako je tema od velike važnosti za sadašnjost i budućnost Lošinja, u glavnu dvoranu Lošinjskog muzeja na predavanje je došlo samo desetak građana.