Porazni rezultati

SUNOVRAT TURIZMA Na Krku u odnosu na lani samo – osam posto gostiju

Mladen TrinajstićKRK – Uobičajena praksa predstavljanja tijeka, odnosno rezultata turističke godine za koju je na Krku, kroz objavljivanje objedinjenih statističkih pokazatelja ostvarenih u svih sedam krčkih destinacija zadužen TZ otoka Krka, zorno pokazuju razmjere zaostajanja dosadašnjih ostvarenja u odnosu na ona uobičajena.


Koliko je dug i zahtjevan put pred otočanima u nastojanjima ostvarenja rezultata i akumuliranja financijskih sredstava dostatnih za prebrođivanje perioda »praznog hoda« do iduće, za nadati se ponešto normalnije turističke sezone, iščitava se iz predstavljenih nam zbirnih podataka za prvih pet ovogodišnjih mjeseci. Tako je do konca svibnja na Krku u 2020. zabilježeno samo 8.659 turističkih dolazaka te nešto više od 38 tisuća noćenja.


Za usporedbu, lani je u istom periodu bilježeno nešto više od 105 tisuća posjeta te 383 tisuća noćenja. Prevedeno u postotke, broj ovogodišnjih posjetitelja »dovukao« se do samo 8 posto lanjskog broja gostiju te desetak posto od datumski usporedivih, prošlogodišnjih noćenja.
Najveći udio u do sad ostvarenom, zapravo simboličnom turističkom prometu na Krku ostvarila je »kućna radinost«, odnosno iznajmljivači apartmana i kuća za odmor u čijim je objektima do konca svibnja ostvareno 4.013 dolazaka te 26,9 tisuća noćenja. Doprinos hotela u ukupno ostvarenim noćenjima na Krku je s koncem prošlog mjeseca bio na svega 6,6 tisuća noćenja, dok su kampovi istom pokazatelju pridonijeli s ondje ostvarenih 4,5 noćenja prvih turističkih lasti.


Najviše noćenja tijekom prvih pet mjeseci zabilježeno je na području TZ Malinska-Dubašnica (9,7 tisuća), a potom slijede Grad Krk (8,1 tisuća), Omišalj (7,9 tisuća), Punat (6 tisuća) te tek potom i Baška, Dobrinj i Vrbnik u kojima je broj noćenja bio u rasponu od 1,2 pa do 2,4 tisuća. Uvjerljivo najbrojniji posjetitelji otoka Krka u doba prije i po korona krizi, dijelom i zbog toga što na Krku posjeduju značajan broj kuća za odmor, u prvih pet mjeseci bili su Slovenci. Njih je do početka lipnja na Krku povremeno boravilo tek nešto manje od 2,7 tisuća.


Drugi po brojnosti bili su Nijemci s 1,4 tisuća dolazaka, a potom slijede Austrijanci sa svojih 428 posjeta te Mađari kojih je u promatranom periodu na Krk uspjelo doputovati tek nešto više od dvije stotine.