VAŽNA DOZVOLA

Stigla građevinska za POS-ove stanove: Uskoro počinje gradnja u Jurandvoru

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Sada preostaje da APN provede natječaj za odabir izvođača radova, a useljenje u 13 stanova bi se moglo očekivati krajem 2021.BAŠKA – Nakon što je u rujnu prošle godine čelništvu Općine Baška od predstvnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) bilo predstavljeno prvo idejno rješenje stambenog kompleksa koji bi se, sa svojih 13 stambenih jedinica, na području te krčke lokalne jedinice ubrzo trebao početi graditi u sklopu Programa društveno poticane stanogradnje, posljednjih je tjedana napravljen još niz važnih koraka na putu oživotvorenja tog, za žitelje Općine Baška bitnog projekta.


– Nedavno, preciznije rečeno 7. kolovoza, u ruke nam je napokon stigla pravomoćna građevinska dozvola za taj projekt te sad još preostaje i da nadležni iz spomenute državne agencije provedu natječaj posredstvom kojeg će se odabrati najpovoljniji izvođači radova na gradnji POS-a koji će se uskoro graditi na zemljištu u Jurandvoru, kazao nam je bašćanski općinski načelnik Toni Juranić.


Napomenuo je pritom i da je, od trenutka kad je u ožujku prošle godine s direktorom APN-a supotpisao ugovor o prijenosu prava vlasništva na zemljištu na kojem će se graditi prvi takav bašćanski kompleks, organizaciju i provedbu cjelokupnog postupka formalno preuzela Agencija – kaže Juranić, naglašavajući i da očekuje da bi budući stanari buduće POS-ove zgrade o useljavanju mogli razmišljati potkraj iduće godine.


Raspored stanovaUnutar budućeg POS-ovog kompleksa mjesta će se naći za 5 jednosobnih ili pak jednoipolsobnih stanova (površine 44 m2), 1 jednoipolsobni do dvosobni (55 m2), tri stana od 60 kvadrata (dvo do dvoipolsobna), tri stana od 73 četvorna metra (dvoipol do trosobna) te jedan od 77 četvornih metara koji će biti izgrađen u vidu troipolsobnog. Govoreći o općinskom doprinosu oživotvorenja tog projekta, načelnik Toni Juranić nam je rekao i da je, osim što je APN-u prepustila svoje zemljište, Općina na raspolaganje budućim stanarima tog kompleksa stavila i svu ondje već izgrađenu komunalnu infrastrukturu.

Podsjetimo, temeljem već spomenutog akta kojim je lokalna uprava APN-u prepustila svoju parcelu površine 1,3 tisuća kvadrata u naselju Jurandvor, krenule su pripreme i provedbe postupaka uobičajenih u realizaciji planova Društveno poticane stanogradnje. Početkom rujna projektanti koje je angažirao APN predstavili su idejno rješenje stambenog kompleksa sa 13 stambenih jedinica u koje će useliti jednako toliko obitelji s liste reda prvenstva koja je, po uobičajenom postupku, sačinjena još u inicijalnoj fazi postupka.


Da je interes i potreba za tom vrstom stanogradnje velik, dokazuje više od 30 zainteresiranih kandidata, među kojima će 13 najviše vrednovanih (po kriterijima POS-a) u skoroj budućnosti ondje dobiti svoj krov nad glavom, nastavlja Juranić. Prema projektnom rješenju koje je sad »amenovano« građevinskom dozvolom, svi stanovi u budućem jurandvorskom stambenjaku imat će orijentaciju prema jugu, odnosno jugozapadu.


Građevina će, uz podrumsku, imati i prizemnu te dvije nadzemne etaže, a osim 13 stambenih jedinica, u građevini su projektirane i potrebne zajedničke površine te svakom stanaru pripadajuće spremište, odnosno parkirana mjesta.


U zgradi koja će se podići na zemljištu uz prometnicu koja državnu cestu D102 povezuje s Batomljem, svi prizemni stanovi koji nemaju balkone, lođe ili terase imat će pripadajuće vrtove što će, drže u bašćanskoj lokalnoj upravi, pridonijeti kvaliteti stanovanja. Cijena izgradnje stanova, pa tako i cijena njihova otkupa, bit će u uobičajenim »krčkim okvirima«, odnosno teško se može očivati da će cijena biti ispod zakonom propisanog maksimuma koštanja POS-ovih kvadrata.