Tradicionalna manifestacija

Ribarski dan u Baški zanimljiv i na »korona način«

Mladen Trinajstić

Iako su »preskočeni« izvalačenje mreže, koncerti na rivi i razna natjecanja, mnoštvo manjih zbivanja i projekcije filmova iz prošlosti Baške prizvali su osjećaj tradicije i zajedništvaUnatoč svim problemima i ograničenjima koja prate organizaciju ovoljetnih kulturnih i zabavnih manifestacija, Bašćani su ovog vikenda upriličili svoj Ribarski dan – tradicionalnu manifestaciju koja se u tom turističkom mjestu nekoć okrenutom moru i ribarstvu, u različitim oblicima održava još od 1910. godine.


– Ovogodišnji program Ribarskoga dana morali smo prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji te je, radi sigurnosti i mještana i posjetitelja, manifestacija održana u nešto kraćem i skromnijem, ali nikako ne i manje interesantnom izdanju, prenijela nam je Ivana Topić, nova čelnica TZO-a Baška koja je u društvu brojnih sumještana dvodnevnu ribarsku feštu službeno »zakotrljala« sudjelovanjem u svečanosti otvorenja izložbe slika akademske slikarice Morene Brnčić nazvane »Štorije od mora«, a koja će u galeriji Zvonimir ljubiteljima lijepoga ostati dostupna sve do konca rujna.


Unatoč tome što su, zbog znanih razloga organizatori iz hodograma morali izostaviti sve one najmasovnije manifestacije unutar kojih bi bilo vrlo teško zadržati potrebnu razinu opreza i distance, poput tradicionalne demonstracije ribolova potezanjem mreže na Veloj plaži, Bašćani su svejedno svoje posjetitelje uspjeli zabaviti, ali i podsjetiti na svoju ribarsku baštinu i tradiciju, uz ostalo i kroz ribarsku povorku, ali i prigodni večernji »defile« barki. Glazbenu su kulisu aktivnostima svepristnih ribara i feštara i ove godine, uzduž i poprijeko tog krčkog mjesta, svojim promenadnim nastupima stvarali članovi klape Zvonimir, koji su pjesmom uljepšali prvu večer Ribarskog dana, ali i KD-a Šoto koji su sopnjom i domaćim tancem obogatili drugu večer proteklog, ribarskom i maritimnom tradicijom prožetog vikenda u tom, ovih dana odlično posjećenom krčkom turističkom središtu.
Za razliku od ove godine »preskočenog« izvalačenja mreže i svih ostalih razloga za masovna okupljanja, poput koncerta na rivi, natjecanja u potezanju konopa, hodanju po gredi i vatrometa, održani program ispunjen osjećajem tradicije i zajedništva obogatilo je mnoštvo ništa manje atraktivnih zbivanja, pa tako i projekcije filmova iz kućnog arhiva Klonimira Seršića, koji je desetljećima vrijedno snimao događanja u svome mjestu te tako dokumentirao svakodnevicu gotovo cijele druge polovice 20. stoljeća. Ovog su puta na rivi otočani i njihovi gosti mogli pogledati njegove filmske zapise davnih Ribarskih dana, odnosno snimke Baške i njenih ljetnih motiva od šezdesetih pa do osamdesetih godina prošlog stoljeća.